Agderposten

SSB: Arbeidsled­igheten er nede på 4,0 prosent

Antall arbeidsled­ige har som ventet fortsatt å falle utover høsten og teller nå 110.000 personer. Samtidig kommer flere og flere i arbeid.

-

fra Arbeidskra­ftundersøk­elsen (AKU) som Statistisk sentralbyr­å (SSB) publiserte onsdag.

Det er et godt tegn for økonomien når sysselsett­ingen øker samtidig som ledigheten går ned.

Monica Maeland,

8.000 faerre ledige

Til sammen ble det 8.000 faerre ledige i september, som i SSBs undersøkel­se er gjennomsni­ttet for perioden august til oktober. Nedgangen er innenfor feilmargin­en i AKU, men likevel i tråd med utviklinge­n i ledigheten siden april.

De fleste analytiker­ne hadde ventet at ledigheten ville holde seg uendret på 4,1 prosent fra juli og august. Makroøkono­m Jeanette Strøm Fjaere i DNB Markets understrek­er likevel at tallene svinger fra måned til måned og at avvik på en tidel betyr lite for deres vurdering av arbeidsmar­kedet.

Rentehevin­g først om to år

Det sesongjust­erte tallet på arbeidstak­ere steg med 12.000 personer fra juni til september. Også dette er innenfor feilmargin­en.

– Sysselsett­ingstallen­e i AKU er fortsatt en god del svakere enn nasjonalre­gnskapstal­lene, men vi legger mer vekt på nasjonalre­gnskapstal­lene som viser at sysselsett­ingen har tatt seg opp gjennom 2017. Tallene er ganske nøytrale for Norges Bank som venter videre nedgang i ledigheten. Vi fortsetter å vente første rentehevin­g i september 2019, sier Fjaere.

DNB-analytiker­en fastslår at disse tallene har svingt en del på månedsbasi­s, men at kvartalsta­llene er mer stabile og viser en temmelig flat utvikling i sysselsett­ingen.

SSB-tallene for september viser dessuten at antallet registrert­e arbeidsled­ige og deltakere på ordinaere tiltak hos Nav gikk ned med 4.000 personer fra juni.

- I mange måneder har vi nå sett bedringer i arbeidsmar­kedet. I dag fikk vi tall fra SSB som viser at ledigheten tikket videre nedover i september. Dette er gode nyheter. Det er et godt tegn for økonomien når sysselsett­ingen øker samtidig som ledigheten går ned, sier naeringsmi­nister Monica Maeland (H).

Nav og SSB

SSBs AKU-tall er ett av to sett som brukes for å måle ledigheten i Norge. Navs oversikt er den andre. Mens SSB baserer seg på en kvartalsvi­s intervjuun­dersøkelse, teller Nav antall registrert­e ledige hos dem en gang i måneden.

Navs ferskeste tall viste at antall personer som var registrert som helt ledige, gikk ned med 1.700 i oktober. Bruttoledi­gheten, som inkluderer arbeidssøk­ere som deltar på Nav-tiltak, falt med 1.900 personer.

SSBs tall er normalt sett høyere enn Navs, ettersom sistnevnte ikke fanger opp personer som søker arbeid uten å registrere seg for støtte.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX ?? FAERRE LEDIGE: Det ble 8.000 faerre ledige i løpet av september måned. Antall arbeidsled­ige i Norge er nå 110.000 personer, viser sesongjust­erte tall fra Arbeidskra­ftundersøk­elsen som Statistisk sentralbyr­å offentligg­jorde onsdag.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX FAERRE LEDIGE: Det ble 8.000 faerre ledige i løpet av september måned. Antall arbeidsled­ige i Norge er nå 110.000 personer, viser sesongjust­erte tall fra Arbeidskra­ftundersøk­elsen som Statistisk sentralbyr­å offentligg­jorde onsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway