Agderposten

Vi tar tilbakemel­dinger på dypeste alvor

Vi ønsker å møte alle med vennlighet og respekt, men alle kan ikke få innvilget sin søknad om omsorgstje­nester eller få plass på institusjo­n.

-

Iløpet av den siste tiden har Agderposte­n løftet frem eksempler fra omsorgstje­nestene i Arendal kommune, der inntrykket er at innbyggere som mottar omsorgstje­nester av Arendal kommune og deres pårørende, føler seg maktesløse i møte med kommunen.

Avisa kritiserer kommunen for å vise til klageadgan­g, og pasientomb­udet viser til at mange eldre og deres familier har stor klagefrykt. Som ordfører i Arendal kommune tar jeg dette svaert alvorlig.

å møte alle med vennlighet og respekt. Det er likevel ikke sånn at alle vil få innvilget sin søknad om tjenester eller plass på institusjo­n. Hver enkelt blir vurdert ut fra sitt behov for hjelp.

Selv om vi ikke skal gjøre feil i slike vurderinge­r, så vil det likevel av og til gjøres feil. I noen tilfeller vil de innbyggern­e som har søkt om tjenesten eller dens pårørende, vaere misfornøyd­e med et avslag. I andre tilfeller opplever man ikke møtet med kommunen som godt.

Det er svaert viktig for oss at alle som er i kontakt med Arendal kommune opplever møtet med oss som godt. I tilfeller der det gis avslag, ønsker vi at man skal forstå hvorfor avslaget gis.

en rekke tiltak som utfyller hverandre og som skal vaere med å sikre god kvalitet på vedtak om helse- og omsorgstje­nester.

Som ordfører vil jeg at Arendal kommune vurderer eller gjennomgår de tiltakene kommunen har for å forsikre at det er den kvaliteten som skal ligge til grunn for mottak av helse- og omsorgstje­nester.

I alle tilfeller der det fattes et vedtak om eller gis avslag på en tjeneste, opplyser vi om den enkeltes mulighet til å klage. Når en klage mottas skal den behandles etter gitte prosedyrer og i tilfeller der vi ikke innfrir en klage, vil fylkesmann­en i neste instans vurdere kommunens vedtak.

Det gjennomfør­es årlige brukerunde­rsøkelser i helse- og omsorgssek­toren. Dette er anonyme undersøkel­ser, der den som mottar en tjeneste vurderer tjenesten. Svarene fra undersøkel­sen legges til grunn for kontinuerl­ig forbedring­sarbeid.

Våre ansatte skal møte alle som henvender seg med vennlighet og respekt. En muntlig klage skal tas like alvorlig som en skriftlig klage. I tilfeller der vi får en muntlig klage, skal vi bistå med å gjøre klagen skriftlig.

Ved alle institusjo­nene har vi egne pårørende- og brukerutva­lg, som har jevnlige møter med ledelsen på institusjo­nen. Hensikten med utvalgene er å ha kontinuerl­ig dialog med de av våre innbyggere som mottar omsorgstje­nester og deres pårørende om kvalitets- og forbedring­sarbeid.

Betydninge­n av etikk i helseog omsorgsfag­et er svaert viktig. Alle ledere i helse- og levekår skal løfte etikk inn som tema i personalgr­upper, og det gjennomfør­es egne samlinger der ledere og medarbeide­re deltar for å få økt bevissthet og kunnskap om etikk.

I 2018 skal det etableres et etisk råd. Når kommunale tjenester opplever å ha store etiske dilemma, hvor man enten forventer å bli utfordret eller utfordres på beslutning­er og vedtak, kan et etisk råd vaere et godt supplement for å kvalitetss­ikre de løsningene en er kommet fram til.

Kommunalsj­ef helse og levekår vil invitere mellom 80 og 100 ansatte i sektoren til en samling i 2018, hvor hensikten er å laere av hverandre og bidra til lik kultur og atferd på tvers av alle avdelinger i helse og levekår.

For å gjøre kommunens møte med den enkelte innbygger som mottar omsorgstje­neste eller pårørende enda mer gjennomsik­tig, vil vi vurdere å innføre telefonlog­g for alle telefoner som går til tjenesteko­ntoret i kommunen.

tar kontakt med helse- og omsorgstje­nester i Arendal kommune, er ofte i svaert vanskelige og sårbare situasjone­r. Dette gjør at mange kanskje opplever det som vanskelig å ta kontakt når de har spørsmål eller er misfornøyd­e med en situasjon.

Hvis det oppleves som vanskelig å klage skal kommunen også hjelpe med dette. Den enkeltes rett til å klage handler ikke om riktig tjenesteve­i, men er en forsikring om at en sak også kan prøves av fylkesmann­en, dvs en instans utenfor kommunen.

at alle som søker en tjeneste skal få et riktig vedtak fra kommunen. Det er også viktig for meg å si at det gjøres svaert mye godt arbeid blant ansatte i alle avdelinger i helse og levekår.

Dette arbeidet skal vi fortsette å bygge videre på, samtidig som vi tar tilbakemel­dinger vi får på dypeste alvor. Robert Cornels Nordli

 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? ARENDAL KOMMUNE: Det gjøres svaert mye godt arbeid blant ansatte i alle avdelinger i helse og levekår, og det er et arbeid som vi skal fortsette å bygge videre på, skriver Robert Cornels Nordli.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ARENDAL KOMMUNE: Det gjøres svaert mye godt arbeid blant ansatte i alle avdelinger i helse og levekår, og det er et arbeid som vi skal fortsette å bygge videre på, skriver Robert Cornels Nordli.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SØKNAD OM HELSEHJELP: Hvis noen opplever det som vanskelig å klage på et vedtak, skal kommunen hjelpe med dette, skriver ordføreren.
FOTO: NTB SCANPIX SØKNAD OM HELSEHJELP: Hvis noen opplever det som vanskelig å klage på et vedtak, skal kommunen hjelpe med dette, skriver ordføreren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway