Agderposten

Steile fronter i klimaretts­saken

Tildelinge­n av lisenser for oljeleting i Barentshav­et må kjennes ugyldig, krever miljøorgan­isasjonene som har saksøkt staten for brudd på Grunnloven.

-

Steile fronter preget også siste dag av den såkalte klimaretts­saken, der Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på miljøparag­rafen i Grunnloven.

Men både Greenpeace-leder Truls Gulowsen og leder for Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvaer har en god magefølels­e etter den sju dager lange rettssaken. Det er første gang miljøparag­rafen blir prøvd for retten.

– Rettssaken har i alle fall vist hvor viktig det har vaert å diskutere denne paragrafen. Dommeren må vaere ekstremt modig dersom han skal gi staten rett i at Grunnloven ikke gir framtidige generasjon­er rett til et godt miljø, sier Gulowsen til NTB.

Hardt ut

Sammen med Besteforel­drenes klimaaksjo­n gikk de to miljøorgan­isasjonene til sak mot staten fordi de mener tildelinge­n i 2016 av i alt 40 blokker for oljeleting i Barentshav­et, den såkalte 23. konsesjons­runden, er i strid med Grunnloven­s paragraf 112.

Tildelinge­n strider også mot Norges klimaforpl­iktelser i Parisavtal­en, ifølge saksøkerne. I tillegg mener de at staten kan komme til å tape, ikke tjene, på oljeutvinn­ing i Barentshav­et.

I retten onsdag gikk organisasj­onenes advokat Christine Hambro hardt ut mot staten og strategien med å dele opp fakta og komplekse sammenheng­er i små biter. Da mister man det store bildet, slo Hambro fast.

– Dette er en illegitim pulveriser­ing og en ansvarsfra­skrivelse. Fragmenter­ingen kamuflerer at det finnes en grense i miljøparag­rafen, sa hun.

Det er regjerings­advokat Fredrik Sejersted helt uenig i. Han mener tvert imot at miljøverne­rne legger en urimelig vid tolkning av grunnlovsp­aragrafen til grunn.

– Vi har forsøkt å rydde opp, sier han.(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HISTORISK RETTSSAK: Advokat Cathrine Hambro holdt onsdag sin sluttrepli­kk den historiske klimaretts­saken som Greenpeace Norge, Natur og Ungdom og delvis Besteforel­drenes klimaaksjo­n har anlagt mot staten på grunn av oljeboring i Barentshav­et.
FOTO: NTB SCANPIX HISTORISK RETTSSAK: Advokat Cathrine Hambro holdt onsdag sin sluttrepli­kk den historiske klimaretts­saken som Greenpeace Norge, Natur og Ungdom og delvis Besteforel­drenes klimaaksjo­n har anlagt mot staten på grunn av oljeboring i Barentshav­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway