Agderposten

Medlemskor­tet til Nobelkomit­een er ingen medalje for lang og tro tjeneste

-

Fra sin plass i hornet på veggen, og fra sin foreløpige posisjonen som vararepres­entant på Stortinget, fortsetter Fremskritt­spartiets tidligere partileder Carl I. Hagen å lage liv og røre i norsk politikk. Det er usikkert om det er Hagens mangeårige politiske engasjemen­t i innvandrin­gspolitikk­en som har gjort ham interesser­t i fredsskape­nde arbeid og storpoliti­kk. Internt i Frp synes det i hvert fall å herske en oppfatning av at Hagen nå fortjener et verv i Nobelkomit­een som klapp på skulderen for lang og tro tjeneste i partiet. Frps stortingsr­epresentan­t fra Aust-Agder, Åshild Bruun-Gundersen, var blant dem internt som forsto det prinsipiel­t problemati­ske i å velge Hagen til Nobelkomit­een. Som 1. vara til Stortinget vil det vaere vanskelig å fortsette å forsikre land som Kina om at komiteen i sitt arbeid ikke er påvirket av norske myndighete­r.

Nå er Frp bedt om å finne en annen kandidat enn Hagen. Det har partiet hittil signaliser­t at de ikke ønsker. Opposisjon­en vurderer å fremme en motkandida­t. Hagen selv har også bidratt til å gi saken en uventet vending, etter at han ifølge DN onsdag sendte brev til Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi med beskjed om at han trekker seg fra vervet som vararepres­entant med umiddelbar virkning. Da må Grunnloven endres, mener Stortinget­s konstitusj­onelle avdeling.

Fra utsiden er kontrovers­ene triste å følge. Det er trist at Frp velger å redusere utnevnelse­n av komitémedl­emmer til smålig partipolit­ikk. Og det er trist å se hvordan Hagen selv er villig til å tråkke over Grunnloven og Nobelprise­ns renommé i sin iver etter dette vervet.

Hele verden ser til Norge når Nobels fredspris deles ut. Prisen sender signaler som blir lyttet til av mektige makthavere, og opposisjon­elle i alle land. Skal Nobels fredspris fortsatt ha denne viktige funksjonen, bør komitémedl­emsskap vaere noe mer enn et klapp på skulderen for lang og tro tjeneste i politikken. Carl I. Hagen bør ikke sitte i komiteen. Frp bør ta tyren ved hornet, og henvise Hagen tilbake til veggen, der han fortsatt passer best i glass og ramme, som den avgåtte partileder han jo er.

 ?? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix ?? VIL INN I NOBELKOMIT­EEN: Carl I. Hagen p‡• veg inn til m‡¶te i bystyresal­en i Oslo rådhus onsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix VIL INN I NOBELKOMIT­EEN: Carl I. Hagen p‡• veg inn til m‡¶te i bystyresal­en i Oslo rådhus onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway