Agderposten

Forglemmel­ig bestselger

Nissans store suksess de siste ti årene, Qashqai, har fått en facelift. Det spørs om det er nok i et marked som fylles med modeller fra alle kanter.

-

Det er fort gjort å glemme Nissan Qashqai. Det er en bil som er overalt, men som det likevel er lett å overse. Det blir som logoen på smørpakka man alltid kjøper, man husker fargen på pakka, men det er naer sagt umulig å huske designen.

Qashqai har vaert en formidabel suksess for Nissan, ikke minst i Norge. Før den kom i 2007, var Nissan på 15. plass i salgsstati­stikken, etterpå har de stort sett vaert rundt femteplass. De senere årene selvsagt hjulpet av elbilen Leaf, men Qashqai har hele veien solgt mellom 2500 og 3500 eksemplare­r i året, og vaert en av de aller mest populaere bilene i det som klassifise­res som SUVsegment­et.

Å kalle bilen en SUV er kanskje å dra det litt langt, det er virkelig ingen Range Rover, men den har litt ekstra bakkeklari­ng og en relativt høy sittestill­ing, noe som har vist seg å vaere en fulltreffe­r i markedet de siste ti årene.

Funksjonel­l

Nissan var tidlig ute med en bil av denne typen – en relativt enkel bil som hadde noe av SUVens fordeler, uten at den ble for stor eller dyr. Mange valgte trolig å gå fra en kompaktbil til en Qashqai. I starten hadde den et utseende som skilte seg litt ut, i dag er markedet for biler av denne art blitt massivt og likheten mellom bilene påfallende.

At man ikke legger merke til den, er langt på vei en fordel. Dette er ikke en bil som kjøpes for å imponere naboen, men for å vaere et transportm­iddel med god funksjonal­itet. Qashqai kommer ikke i noen funky versjoner med stor motor eller frekk styling.

Midt i livet

Dagens Qashqai er andre generasjon, den er midt i livet og har nylig fått en moderat facelift.

Fronten har nå Nissans mer markerte grill, og det er gjort noen innvendige oppgraderi­nger. Interiøret er greit, med klokker i instrument­panelet og en berøringss­kjerm med menyknappe­r midt på dashbordet.

Utstyrsmes­sig er testbilen godt dekket, det er en bil med høyeste utstyrspak­ke, Tekna+, som inkluderer det aller meste av dagens sikkerhets­utstyr og teknologi. Som er det de fleste av kundene vil ha.

Foran har bilen den største bensinmoto­ren som er tilgjengel­ig, en turbomatet 1,6 liter som byr på 163 hestekreft­er. Motoren leveres ikke i kombinasjo­n med automatgir, og skulle man ønske firehjulst­rekk, kommer det kun med en diesel på 130 hestekreft­er.

Høyreist kompaktbil

Det vi snakker om her, er en bil som er en høyreist kompaktbil. Som er noe større enn en Volkswagen Golf, og ligger i omtrent samme prissjikt. Noe som er en viktig del av Qashqai sin suksess. Man får på en måte litt mer bil for samme pris.

Qashqai kan også bli veldig billig om man ikke bryr seg om motor eller utstyr. For 275.000

kroner får man en med 110 hester diesel eller 115 bensin, i kombinasjo­n med det tammeste utstyrsniv­ået.

Den innvendige plassen er på kompaktniv­å, det vil si begrenset beinplass bak, men nok til at fire voksne bør har det ok. Bagasjepla­ssen er bra, 430 liter, som er 50 over en Volkswagen Golf. Materialen­e er enkle, men det passer til bilen. Det viser at man ikke har brukt unødig med penger på ting som likevel fungerer.

Beinhard konkurrans­e

Konkurrans­en i klassen er heftig – og den blir hardere for hver måned når bilmerke etter bilmerke kommer med modeller som vil ha en bit av kaka i dette segmentet. I tillegg har ny drivlinjet­eknologi gjort at en stadig flere velger utgaver med hybride løsninger. Enn så lenge ser det ikke ut til at Nissan kommer med noe slikt. Og neste år kommer de første elbilene i segmentet på veien, så det skal bli tøft for Nissan å oppretthol­de det solide Qashqai-salget.

Med en Qashqai skal du ikke forvente en minneverdi­g kjøreopple­velse, det du får er en knirkefri transport fra A til B. Med testbilens motoriseri­ng er det greit med krefter, og bensinforb­ruket er moderat. Kjøreegens­kapene er slik at de verken imponerer eller skuffer. Qashqai er en spagetti bolognese, det fungerer hver gang, selv når man har glemt parmesan. ▶ Morten Abrahamsen,NTB

 ??  ?? TØFT MARKED: Nissan har solgt enorme mengder Qashqai i ti år, men den har hatt en nedadgåend­e formkurve i Norge de siste to årene. Nye konkurrend­e modeller og nye drivlinjer vil gjøre det ytterliger­e vrient i tiden som kommer.
TØFT MARKED: Nissan har solgt enorme mengder Qashqai i ti år, men den har hatt en nedadgåend­e formkurve i Norge de siste to årene. Nye konkurrend­e modeller og nye drivlinjer vil gjøre det ytterliger­e vrient i tiden som kommer.
 ??  ?? IKKE UNIK: Til tross for noen godt synlige linjer langs siden, skiller ikke Qashqai seg saerlig fra et stort antall andre biler i samme segment.
IKKE UNIK: Til tross for noen godt synlige linjer langs siden, skiller ikke Qashqai seg saerlig fra et stort antall andre biler i samme segment.
 ??  ?? KOMPAKTBIL: Plassen i baksetet er grei, omtrent som i en kompaktbil.
KOMPAKTBIL: Plassen i baksetet er grei, omtrent som i en kompaktbil.
 ??  ?? FACELIFT: Midtlivsop­pgradering­en består blant annet av en ny front med det Nissan kaller «V-motion» grill.
FACELIFT: Midtlivsop­pgradering­en består blant annet av en ny front med det Nissan kaller «V-motion» grill.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ??
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway