Agderposten

Anmeld helsekjøpe­ne

-

jaere politiker i Grimstad. Se deg i speilet i morgen tidlig på badet og si «politi». Det er ikke så vanskelig. Det er litt ubehagelig, men prøv flere ganger. For dette må du snart si og gjøre. Tiden er moden for å vurdere en politianme­lde i helsekjøps­aken i Grimstad.

Organisasj­onen og samfunnet

Omdømmet til Grimstad er fallende på grunn at helsekjøps­aken. Det er flaut å vaere ansatt og irriterend­e å vaere innbygger. Problemene er vanskelige å forstå og løsningene er få. Ressursene går til å forklare ulike sider av helsekjøps­aken, isteden for å gå til utvikling av kommunen og kommunale tjenester. Fortsetter dette har vi en organisasj­on i krise.

Ledere som ser bort

Det å observere, se og ikke handle, er et stort problem over alt. Er det noe som man ikke liker, så ser man bort, går videre og later som det ikke er der. Det er som å stikke hode i sanden, det man ikke ser, er ikke. Handlingsp­likten til ledere er forankret i Arbeidsmil­jøloven. Ledere som har ansatte rundt seg, har plikt til å handle når uheldige ting skjer. I bibelen kalles det unnlatelse­ssynder, og det er stor synd. Jeg opplever at det skjer også i Grimstad.

Ta styringen tilbake

Nå har media, Agderposte­n og Grimstad Adressetid­ene satt agendaen i helsekjøps­aken. En stor takk til avisene for deres samfunnsan­svar og gravende journalist­ikk for å belyse denne saken. Saken har pågått i snart to år, og mange opplever den belastende. Det dreier seg om ledelse og åpenhet, det tror jeg alle er enig i. Ta styringen tilbake ved mer åpenhet om fakta i saken.

Varsling

Våren/sommeren 2016 varslet jeg til ledelsen at det var en mulig tilrettele­gging for korrupsjon i forbindels­e helsekjøps­aken. Kommunens faste prosessful­lmektige, advokatfir­maet KLUGE, bekreftet i sin rapport at dette varslet var riktig og viktig for kommunen. Jeg har flere ganger tidligere vaert i dialog med ledelsen da jeg har observert handlinger som fører til økt sannsynlig­het for korrupsjon. På sist møte den 3. januar 2018, nevnte jeg at politi måtte vaere riktig instans nå. Dette ble strøket fra referatet. Jeg har derfor et behov for å si «politi».

BDO vs PriceWater­houseCoope­rs (PwC)

Kontrollut­valget i Grimstad engasjerte BDO til å «granske» helsekjøps­saken. Men det var noen «løse tråder» etter BDO, blant annet en manglende leverandør­kontroll. Kommunesty­ret vedtok at rådmannen skulle ha ansvaret for den videre «granskinge­n» gjennom leverandør­kontrollen. Det ble avhold et oppstartsm­øte mellom PwC og kommunen, ønsket der var også en laerende prosess for organisasj­onen. Laeringsdo­kumentet er delvis unntatt for offentligh­et av PwC. Kontrollut­valget som hadde det opprinneli­ge oppdraget om granskning­en, og holde i de løse trådene, får ikke dette dokumentet utlevert. Alle aere til kontrollut­valget som klarer å arbeide under slike rammevilkå­r.

Pengene og pasientjou­rnalene

Det er i pasientjou­rnalene og i pengestrøm­men vi finner løsningen. Helsearbei­dere er en dyktig og pliktoppfy­llende faggruppe. De er nøye med å dokumenter­e alt som foregår i og rundt pasientbeh­andlingen. Møter som avholdes, hvem som deltok, beslutning­er noteres nøyaktig ned i den enkeltes pasientjou­rnal. Pasientjou­rnalen blir dermed en del av løsningen. Følg pengene, velg ut de tre til fem pasienter, de med størst omsetning og følg pengestrøm­men og alle finansiell­e forhold rundt disse.

Tillit til politi

Politiet er et uavhengig organ. Politiet er en del av rettsstate­n. De har metoder som skaper trygghet for at alle involverte parter blir ivaretatt. Er alt ålreit kommer det fram, er det skjedd noe straffbart ivaretar de det.

Det beste valget for alle er å politianme­lde helsekjøps­saken, om ikke annet ta debatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway