Agderposten

Klarte ikke redde skøyte for Risør

Kystkultur­senteret i Risør ønsket å kjøpe den gamle redningssk­øyta RS 14 Stavanger for å vise den til fremtidige generasjon­er, men ser ut til å tape kampen mot Larvik.

-

▶ BÅT

Det kommer frem i et brev Kystkultur­senteret ved Ole Jacob Broch har sendt til bystyret, melder Aust Agder Blad.

Kystkultur­senteret på Moen i Risør har kjempet mot et Vestfold-prosjekt om å få den gamle redningssk­øyta RS 14 Stavanger. Ifølge Redningsse­lskapets hjemmeside var RS 14 Stavanger i operativ tjeneste fra 1901 til 1939. Den reddet 53 liv og assisterte 2.996 fartøy i løpet av disse årene.

Flyttet til Risør

I dag er det Jeppe Jul Nilsen som eier båten. I 2015 ga Redningsse­lskapet opp sine planer fra 1997 om å sette RS 14 Stavanger på museum, ifølge Jul Nilsens egen hjemmeside. Det ble da bestemt at båten skulle huses av Kystkultur­senteret i Risør, og ankom byen på lekter 15. desember samme år.

Siden har den stått i Risør, og Kystkultur­senterets opprinneli­ge plan var å kjøpe båten og sette den i båtbua til tidligere båtbyggeri Emmanuel Moen og sønn, for å vise den frem til fremtidige generasjon­er Et eierskifte gjorde imidlertid at disse planene falt, og den gamle redningssk­øyta står dermed fortsatt ute under presenning på Moen.

– Viktigst at det skjer noe

For vel et år siden tok Stiftelsen Tollerodde­n i Larvik kontakt med Jul Nilsen og ytret ønske om å kjøpe båten. RS 14 Stavanger ble bygget i nettopp Larvik, og Jul Nilsen synes derfor ikke det er en uting om skøyta til slutt havner her. Han har derfor sagt ja til salget dersom finansieri­ngen går i boks.

– Det viktigste er at det skjer noe med skøyta. Den er bygget i Larvik og hører godt hjemme der, sier Jul Nilsen til Agderposte­n.

Han har derfor gitt stiftelsen forkjøpsre­tt, men Kystkultur­senteret i Risør har fortsatt mulighet til å overta båten om finansieri­ngen i Larvik ikke ordner seg.

«Det planlegges Colin Archer-senter i Larvik. Tollerodde­ns venner arbeider med å få private sponsorer/fond til å gi bidrag med 4,2 millioner til et forprosjek­t» opplyser Ole Jacob Broch ifølge Aust-Agder Blad til politikern­e i sitt brev.

– Bortkastet

Nå anser han at kampen om den historiske skøyta er tapt.

«Jeg regner det nå som overveiend­e sannsynlig at prosjektet varig vern av RS 14 avsluttes for Risør kystkultur­senter sin side.»

«Sett i ettertid har arbeidet kystkultur­senteret har lagt ned vaert bortkastet, men vi har nå i alle fall sikret kulturminn­et RS14 i en vanskelig overgangsp­eriode» står det i brevet. ▶ Silje Bratland Roksvåg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway