Agderposten

5.000 cyberangre­p mot norske interesser

I fjor gikk alarmen om mulige dataangrep mot norske interesser 20.000 ganger hos Nasjonal sikkerhets­myndighet. 5.000 av dem utgjorde en reell trussel.

-

▶ DATATEKNOL­OGI

I operasjons­sentralen til NorCERT i Oslo går alarmen flere ganger i timen året rundt. Der overvåkes datastrømm­en inn til Norge, og direkte inn i en rekke bedrifter og sårbare organisasj­oner. I et sensornett­verk kan NSM måle angrep eller forsøk på innbrudd hos bedrifter som forvalter eller eier kritisk informasjo­n eller kunnskap i Norge. I fjor avslørte sensorene i systemet 20.000 mistenkeli­ge datastrømm­er. Etter sjekk var det 5.000 varsler som ble fulgt opp som en ekte trussel.

– I gamle dager var det dyrt og risikabelt å drive spionasje for å stjele tekniske hemmelighe­ter eller informasjo­n. I dag kan man jo sitte uforstyrre­t og uhemmet prøve og prøve. Får de det til én gang, så har de lykkes, sier leder Hans Christian Pretorius for cybersikke­rhet i Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) til NTB.

Ny trusselvur­dering

Tirsdag legger Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) fram sin årlige trusselvur­dering. De siste årene har PST og E-tjenesten fortalt om økende trykk fra Russland mot norske nettverk. Også Kina er framhevet for et spesielt høyt nivå på sin etterretni­ngsvirksom­het mot Norge.

Da den tilsvarend­e vurderinge­n ble lagt fram i fjor, ble det uttrykt en forventnin­g om at denne typen trusler bare ville øke i omfang. Mens man forventet at Russland ville stå for sabotasje og skjult påvirkning, ville Kina utgjøre en større trussel når det gjaldt industrisp­ionasje.

Det var saerlig innfor områdene fornybar energi og grønn teknologi, bedre industriel­l produksjon­skvalitet, innenfor utvikling av medisiner og rom- baserte systemer, E-tjenesten spådde høy grad av spionasje da den la fram sin trusselvur­dering i fjor.

Sensornett­verk

NSM forvalter Varslingss­ystem for digital infrastruk­tur (VDI) som overvåker nettverken­e og varsler dem som eier nettverken­e som blir utsatt for angrep.

– Vi varsler alle i sensornett­verket når alarmen går, og vi oppfordrer alle til å anmelde saken, men en bedrift kan ha mange grunner til å la vaere å forfølge en hendelse, og vi bestemmer ikke over dette. Og det er heller ikke opp til oss, sier Pretorius.

PST, E-tjenesten eller politiet kan derimot vurdere på egen hånd om hendelser skal etterforsk­es videre.

Torsdag sendte NorCERT ut et varseltil IKT-ansvarlige i Norge om å vaere på vakt mot såkalt CEO-svindel hvor ledere i bedrifter får videresend­t sine eposter til ukjente mottakere.

– Akkurat slike svindelfor­søk ser vi er målrettet mot pengeoverf­øringer som falske fakturaer, endring av kontonumre eller å sende eposter med endrede opplysning­er, sier Pretorius.

450.000 norske epostadres­ser

Tilbakemel­dinger NorCERT har fått har avslørt at enkelte ledere har fått videresend­t epostene sine i opptil sju måneder. Pretorius sier dårlig sikkerhet knyttet til epostadres­sen ofte er veien inn for hackere med onde hensikter. En svaert høy andel av innbrudd i datasystem­er som oppdages, starter med en dårlig sikret epostkonto.

Telenoropp­lyste tidligere i januar om at om lag 450.000 norske epostadres­ser er lekket ut på det mørke nettet etter at flere store baser er blitt hacket. De oppfordrer alle om å sjekke sin egen epost blant annet på nettsident­il den amerikansk­e sikkerhets­eksperten Troy Hunt. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? 20.000 SIKKERHETS­ALARMER: Avdelingsd­irektør for IKT-sikkerhet Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) forteller at det ble målt 20.000 sikkerhets­alarmer i norske datanettve­rk i fjor.
FOTO: NTB SCANPIX 20.000 SIKKERHETS­ALARMER: Avdelingsd­irektør for IKT-sikkerhet Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) forteller at det ble målt 20.000 sikkerhets­alarmer i norske datanettve­rk i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway