Agderposten

150.000 personer i Norge har kols

-

▶ HVER 20. person over 40 år i Norge har kols. Det vil si rundt 150.000 personer, og 10.000 av disse legges inn på sykehus hvert år, viser nye beregninge­r. Det har vaert uklart hvor mange mennesker som har kols i Norge. Det skyldes blant annet at de fleste har milde sykdommer og at mange ikke er klar over at de har sykdommen. De nye beregninge­ne er gjort på basis av helseregis­tre, tall fra den siste helseunder­søkelsen i Tromsø og annen forskning. Datagrunnl­aget er gjennomgåt­t av fagmiljøen­e ved universite­tene i Bergen, Trondheim og Tromsø, samt Folkehelse­institutte­t.

▶ RESULTATET av gjennomgan­gen beregninge­r som viser at rundt 6 prosent av befolkning­en over 40 år har sykdommen. De verst rammede må stadig legges inn på sykehus, saerlig i forbindels­e med influensa og luftveisin­feksjoner. Over 10.000 av disse innlegges hvert år på sykehus, og nesten én av tre av disse legges inn på nytt innen 30 dager.

▶ KOLS er en sykdom som innebaerer kronisk nedsatt lungefunks­jon, og skyldes først og fremst røyking, men også for eksempel støv i arbeidsmil­jøet, ifølge overlege Per Nafstad ved avdeling for ikke-smittsomme sykdommer ved Folkehelse­institutte­t. Sykdommen kan ikke kureres, men behandling kan lindre symptomene, og saerlig røykestopp er viktig. Kols er en av de fire viktige ikke-smittsomme sykdommene som til dels er forbundet med risikofakt­orer som røyking, kosthold, fysisk inaktivite­t og alkohol. De andre er hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway