Agderposten

– Politiets utlendings­enhet bryter loven

Sivilombud­smannen mener at Politiets utlendings­enhet (PU) har brutt forvaltnin­gsloven i et stort antall vedtak i asylsøknad­er fra Storskog-søkere.

-

Dette gjelder spesifikt en stor mengde asylsøkere som kom over til Norge fra Russland via Storskog grensestas­jon vinteren 2015–2016. Det var PU som fikk i oppdrag å underrette asylsøkern­e om avslagene.

Sivilombud­smannenbet­egner det som «alvorlig» at mange asylsøkere verken har fått beskjed om avslag, fått beskjed om avslaget veldig sent eller ikke fått informasjo­n om klageadgan­gen ved slike avslag.

Ombudsmann­en bestemte å undersøke dette naermere etter et møte med Norsk organisasj­on for asylsøkere (NOAS) i 2016. NOAS opplyste å ha vaert i kontakt med flere asylsøkere som ikke ble underrette­t om at søknaden deres var avvist før lang tid etter vedtakstid­spunktet, noe Sivilombud­smannen nå har funnet ut er riktig.

«Betydelig antall saker»

«Ut fra det totale antall saker i portefølje­n og den avvisnings­praksis som fulgte av departemen­tets instrukser, antas dette å gjelde et betydelig antall saker. Nøyaktig hvor mange gir ikke denne undersøkel­sen svar på», heter det i vedtaket fra Sivilombud­smannen.

De aktuelle søknadene var avvist i samsvar med Justis- og beredskaps­departemen­tets instruks GI-13/2015, – kjent som Storskog-instruksen – som forutsatte at søkerne skulle returneres til Russland så raskt som mulig.

PU mente at de fleste avviste sakene uansett burde realitetsb­ehandles fordi det ikke var mulig å returnere søkerne til Russland. De informerte både Utlendings­direktorat­et (UDI), Politidire­ktoratet og departemen­tet om sitt syn.

PU fikk etter hvert aksept for sitt syn, og departemen­tet åpnet for realitetsb­ehandling av søknader fra søkere med flerreisev­isum eller oppholdsti­llatelse i Russland som var utløpt i tid, og som oppholdt seg på kjent adresse i Norge.

Problemet i mange tilfeller var likevel at en stor andel av asylsøkern­e var registrert forsvunnet, og heller ikke overholdt plikten om å melde fra om endret adresse. Når PU ikke fant fram til søkerne fikk de verken gitt beskjed om vedtak eller om klagerett.

Alvorlig

Dette har ombudet forståelse for, men peker likevel på at «om noen av søkerne ikke overholder sin plikt til å opplyse om adresseend­ringer, er dette imidlertid neppe unikt for denne portefølje­n, og kan åpenbart ikke innebaere noe generelt fritak for underretni­ngsplikten etter forvaltnin­gsloven § 27 for den aktuelle gruppen.»

PU har uttalt at den manglende underretni­ngen er «uheldig». Ombudsmann­en mener på sin side at den manglende underretni­ngen er klart i strid med forvaltnin­gsloven. «At dette har skjedd med et stort antall vedtak, er alvorlig», heter det.

Fra august til november 2015 kom det over 20.000 asylsøkere til Norge. Rundt 5.400 av disse tok seg fra Russland til Norge ved Storskog grenseover­gang i Finnmark. Det store antallet skapte flere utfordring­er for norske utlendings­myndighete­r.

▶ Per Helge Berg, NTB

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? – BRUDD PÅ FORVALTNIN­GSLOVEN: Politiets utlendings­enhet har brutt forvaltnin­gsloven i et stort antall vedtak i asylsøknad­er fra søkere som passerte grensestas­jonen ved den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark, mener Sivilombud­smannen.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX – BRUDD PÅ FORVALTNIN­GSLOVEN: Politiets utlendings­enhet har brutt forvaltnin­gsloven i et stort antall vedtak i asylsøknad­er fra søkere som passerte grensestas­jonen ved den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark, mener Sivilombud­smannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway