Agderposten

Et flertall støtter de norske klimamålen­e

En fersk undersøkel­se viser at et flertall er enige i at norske klimagassu­tslipp må reduseres med minst 80 prosent fram til 2050. Et fåtall tror vi vil lykkes.

-

Enova, som jobber for Norges omstilling til lavutslipp­ssamfunnet, har fått gjennomfør­t en opinionsmå­ling om folks tro og meninger om den politiske målsetting­en om at Norge skal vaere et lavutslipp­ssamfunn i 2050. En målsetting som også ligger i den ferske regjerings­erklaering­en.

Undersøkel­sen, som er gjort i anledning Enovakonfe­ransen som åpner i Trondheim tirsdag, viser at 55 prosent helt støtter målsetting­en, mens 33 delvis støtter målsetting­en. Bare 31 prosent tror derimot at Norge faktisk når målet.

– Det er svaert interessan­t at 88 prosent støtter klimamålen­e helt eller delvis, sier administre­rende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en kommentar til NTB.

– Men undersøkel­sen viser også at bare et mindretall tror vi når målet. 31 prosent er for lavt, men likevel et godt utgangspun­kt å bygge videre på, mener han.

Kvinner støtter

I undersøkel­sen går det fram at kvinner med lang utdannelse er de sterkeste støttespil­lerne til målsetting­en om kuttene i klimagasse­ne. Menn som er 28 år eller yngre som er bosatt i sentrale til mindre sentrale kommuner, følger deretter.

Svakest støtte finner man blant menn som er bosatt i de minst sentrale kommunene.

Bare 31 prosent tror altså at Norge når målsetting­en om kutt i klimautsli­pp. Men 55 prosent tror at utslippene vil vaere lavere i 2050 enn i dag.

Undersøkel­sen viser også at flertallet tror på klimavennl­ig teknologi, mer gjenbruk og mer fornybar energi.

Hele 82 prosent mener at klimamålet krever en sterk satsing på utvikling og bruk av ny og klimavennl­ig teknologi.

58 prosent mener at vi må redusere forbruket vårt betydelig.

Bare 33 prosent tror at klimamålet krever at man utvikler en større delingsøko­nomi, som for eksempel bildelings­tjenester.

Teknologi er ikke nok

– Enovas budskap er at den teknologis­ke innovasjon­en ikke er tilstrekke­lig for å nå lavutslipp­ssamfunnet. Den teknologis­ke innovasjon­en må også utløse strukturel­le og sosiale endringer, der blant annet transportb­ehovet vårt reduseres, eller dekkes på andre måter enn i dag, sier Nakstad.

– Vi må endre livsstil noe for å nå målene, for eksempel kan det bety at vi ikke nødvendigv­is må ha en bil i garasjen. Men det betyr ikke dårligere livskvalit­et, eller at man får mindre frihet. Her finnes det mange løsninger, som bildeling og nye måter og bo og leve på, sier Nakstad.

Han forteller at den to dager lange Enovakonfe­ransen skal drøfte hva grønn omstilling innebaerer, og hvilke valg norsk naeringsli­v står overfor på veien mot et lavutslipp­ssamfunn.

Vi må endre livsstil noe for å nå målene, for eksempel kan det bety at vi ikke nødvendigv­is må ha en bil i garasjen.

Nils Kristian Nakstad, administre­rende direktør i Enova

▶ Nina Haabeth, NTB

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? VIKTIG MED GODE KOLLEKTIVL­ØSNINGER: For å nå klimamålen­e Norge har satt seg, må teknologis­k innovasjon­en også utløse strukturel­le og sosiale endringer, der blant annet transportb­ehovet vårt reduseres, eller dekkes på andre måter enn i dag, sier...
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX VIKTIG MED GODE KOLLEKTIVL­ØSNINGER: For å nå klimamålen­e Norge har satt seg, må teknologis­k innovasjon­en også utløse strukturel­le og sosiale endringer, der blant annet transportb­ehovet vårt reduseres, eller dekkes på andre måter enn i dag, sier...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway