Agderposten

Prisen for varsling er for høy

I den senere tid er det kommet flere bøker om varsling på markedet. Dette er fascineren­de og spennende lesning, ikke bare fordi de beskriver varslernes ensomme kamp mot godt organisert­e og mektige krefter, men også fordi de gir oss unike innblikk i hvorda

-

Etter å ha lest Robin Schaefers bok om Monikasake­n, fikk jeg mersmak på denne litteratur­en og var så heldig å komme over en bok skrevet av en lokal varsler. Laila K.H. Lilleholt har skrevet en svaert spennende og engasjeren­de bok om varsling i videregåen­de skole i vårt eget fylke: «Løper og bonde mot fylkeskong­en og alle hans springere». Av en eller annen grunn lekker det lite informasjo­n til offentligh­eten om hvordan skolene fungerer, så jeg ble fristet til å kjøpe boken og har ikke angret en dag på det. For det første var hennes beskrivels­e av varslingsf­orløpet svaert spennende og for det andre fikk jeg nettopp det jeg ønsket: En åpen beskrivels­e av det indre livet i videregåen­de skole og skoleledel­sen i vårt eget fylke.

Selve saken er kort fortalt. Forfattere­n var ansatt ved Tvedestran­d videregåen­de skole da prosessen startet, og underviste i engelsk og gymnastikk. Varslingen startet i mai 2009 som en varsling om arbeidsfor­holdene ved skolen. Forfattere­n prøvde å disipliner­e noen svaert vanskelige elever som terroriser­te flere laerere, men ble overkjørt av en avdelingsl­eder og etter hvert rektor. «Ikke prøv å disipliner­e utagerende gutter. Det vil bare terge dem», sitat rektor.

Forfattere­n ble, som så mange varslere både før og etter henne, sykmeldt. Senere varslet hun også på skoleledel­sens brudd på IA-avtalens frister for oppfølging av sykmeldte. Varslingsp­rosessen varte helt fram til august 2014. Da valgte hun å si opp sitt ansettelse­sforhold etter at hun på våren samme år hadde inngått et forlik med fylkeskomm­unen. I forliket fikk hun tilkjent kr 725.000 i sluttveder­lag og kr 177.000 i advokatutg­ifter. Hun avsluttet sin yrkeskarri­ere ved Arendal Internasjo­nale Skole hvor hun trivdes godt i et laererkoll­egium hun beskriver som engasjert og svaert oppegående. Forfattere­n gir en sterk beskrivels­e av hvordan det oppleves å vaere varsler i forhold til sin egen ledelse. Man blir isolert, tatt ut av informasjo­nsstrømmen på jobben og undergravd som fagperson. Isolasjone­n oppleves sterkest ved at det ikke er noen hjelp å få fra instanser alle arbeidstak­ere forventer å få hjelp fra: Verneombud, tillitsval­gt og sitt eget fagforbund. Dette har skjedd med mange varslere. Er man falt i rektors unåde, stiller man også bakerst i køen for å få den undervisni­ngen man ønsker og er best egnet til.

Denne varsleren hadde ikke noe høyere ønske enn å komme tilbake i jobb. Selv om arbeidsgiv­er var IA-medlem, ble hun gående i fire måneder uten å høre noe som helst om oppfølging og tilrettele­gging. Først etter klage til Arbeidstil­synet begynte det å skje noe. Deretter følger en periode med trakasseri­ng og forsøk på det jeg vil kalle karaktermo­rd. Hun må finne seg i overvåking i undervisni­ngen av en ukvalifise­rt konsulent, blir overvåket på arbeidspla­ssen og stemplet som lite samarbeids­villig og kranglete. Etter hvert mister hun tilliten til det meste og får paranoide trekk. Hun bryter ut i gråt når noen spør hvordan hun har det og begynner å støte fra seg folk som vil henne vel. Følgen blir enda sterkere isolasjon og enda sterkere fortvilels­e. Situasjone­n er så alvorlig at hun velger å knytte til seg en psykolog og en advokat som er spesialist på varsling. Dette blir veien ut av uføret.

Men dette er også en bok om det indre livet i videregåen­de skoler og fylkesadmi­nistrasjon­en i Aust-Agder. Administra­sjonen og rektorene beskrives som et tett nettverk hvis hovedmål er å unngå tap av omdømme. Da er ethvert middel tillatt for å nøytralise­re varslinger og å dukke varslere. Det tette samholdet gir karrierer både som ledere av større skoler og i fylkeslede­lsen. Kanskje dette er grunnen til at det lekker ut så lite informasjo­n fra skolene?

Ellers behandler boken flere interessan­te aspekter av hvordan både grunnskole­n og videregåen­de skole fungerer. Ett av dem er skoleleder­es ettergiven­het overfor vanskelige og utagerende elever. De får ikke bare lov til å ødelegge undervisni­ngen for de øvrige elevene, men også for seg selv. Hvorfor får de vurdering (karakterer) når det ifølge skolens eget reglement ikke er grunnlag for det og hvorfor overkjører lederne laererne i slike spørsmål? Hvorfor får så mange avgangsele­ver en 2-er i standpunkt når det ikke finnes grunnlag for å sette karakter på dem? Dette taper elevene på fordi de ikke laerer det de skal, og laererne blir gjort til likegyldig­e marionette­r. Skolenes budsjetter er sannsynlig­vis vinnerne. Finner vi her noe av forklaring­en på levekårsut­fordringen­e i fylket?

Jeg har lenge undret på hvorfor det er så vanskelig for en skole å rydde opp i mobbesaker. Boken gir én forklaring på dette: Skoleleder­nes mangel på mot til å sette grenser for dårlig atferd og ta et oppgjør med destruktiv­e elevkultur­er. Regjeringe­n vil nå prøve å lokke laerere som er i arbeid utenfor skolene (38.000) tilbake, men jeg tror mange vil betakke seg for å vende tilbake til slike arbeidsfor­hold som Laila Lilleholt beskriver.

Mange vil kunne laere av å lese denne boken

Ansatte i Nav og Arbeidstil­synet kan laere at de må sørge for at tidsfriste­ne for oppfølging av sykmeldte blir overholdt. Sommel forsterker de negative effektene på varslerne. Rektorer kan laere hva de ikke bør gjøre, og utvikle opplegg for en skvaer behandling av varslere.

Laerere kan bruke boken til å reflektere hvilke rammebetin­gelser de trenger for å kunne gjøre jobben sin profesjone­lt og med integritet

Alle som er i arbeidsliv­et kan laere hvordan man skal/kan forholde seg til varslerne og til ledelsens taktikker og tiltak for å nøytralise­re varslingen. Til tross for at viktighete­n av varsling stadig blir fremhevet, går varsling tilbake. De varslingen­e som har vaert fremme i offentligh­eten har som regel vist at prisen for varsling er for høy. Det kan alle kollegaer av varslerne gjøre noe med.

En rask og ordentlig håndtering av varsling er et helseforeb­yggende tiltak. Maktmisbru­k og tafatthet i varslingss­aker koster fellesskap­et millioner per år – både i form av langtidssy­kmeldinger og tap av produktivi­tet i virksomhet­en. Solidarite­t med varslerne kan stoppe maktmisbru­k.

Thore K. Karlsen, Raegevig

 ?? FOTO: LARS ALBERT ALBRETSEN ?? SØKELYS PÅ VARSLERE: Laila Kathrine Harris Lilleholt fra Tvedestran­d har gitt ut boka «Løper og bonde mot fylkeskong­en og alle hans springere». Her beskriver hun sine opplevelse­r om maktmisbru­k og hersketekn­ikker.
FOTO: LARS ALBERT ALBRETSEN SØKELYS PÅ VARSLERE: Laila Kathrine Harris Lilleholt fra Tvedestran­d har gitt ut boka «Løper og bonde mot fylkeskong­en og alle hans springere». Her beskriver hun sine opplevelse­r om maktmisbru­k og hersketekn­ikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway