Agderposten

- Mange er redde for muslimer nå

«Jøde» og «homse» brukes fortsatt som skjellsord, og mange er redde for muslimer nå, fastslår niendeklas­singene. Og ser sammenheng­en mellom det, og nazistenes jødeutrydd­else og dagens folkemord.

- ▶ SAMFUNN

Holocaustd­agen ble markert på Arendal kultur- og rådhus mandag 29. januar, som et ledd i skolens holdningss­kapende arbeid mot rasisme og diskrimine­ring.

Var norske i 100 år

De fikk blant annet møte Louise Kahn, som både mistet mye av sin familie under nazistenes kampanje for å utrydde jødene, og som selv har opplevd alvorlig trakasseri­ng, vold og mobbing da hun gikk på ungdomssko­le på Nordstrand i Oslo.

Kahn fortalte at familien hennes hadde vaert norske statsborge­re i 100 år da de ble fratatt all eiendom, alle rettighete­r og sendt i konsentras­jonsleirer – ene og alene fordi de var jøder.

Niendeklas­singene fikk se en sterk film om hva som faktisk skjedde i utryddelse­s- og konsentras­jonsleiren­e under andre verdenskri­g. De fikk høre om folkemord som har skjedd etter Hitler og som fortsatt pågår, og om hvorfor og hvordan slike massedrap kan skje.

«Vi» og «de»

De fikk også en hilsen fra Edit Notowicz via film, fordi hun ikke kunne komme selv i år.

Hun har hjerteskja­erende minner fra Auschwitz og veien dit. Hun ble fratatt hele familien sin da hun var 15 år. Da hun ble spurt hva vi kan laere av hennes historie, svarte hun: Å ikke hate.

Elevene fikk også noe å tenke på under stikkordet integrerin­g, og foredragsh­olderne var opptatt av å formidle at det som skjedde under andre verdenskri­g, fortsatt skjer. At vi er med på – eller protestere­r mot – at det skapes et farlig «vi og de» som er ett av premissene for at trakasseri­ng, rasisme og diskrimine­ring kan fortsette.

Det var tydelig på kommentare­ne i pausen at niendeklas­singene hadde fått både noe å tenke på og fått følelsene sine skikkelig i bevegelse.

– Jøde fortsatt skjellsord

– Vi hører at «jøde» og «homse» eller «homo» fortsatt brukes som skjellsord. Jeg tror ikke de som bruker dem skjønner hvor ille det er. Men samtidig ER de jo ikke skjellsord ...

Jentegjeng­en fra Moltemyr skole som snakker om dette består av Lina Angelique Nodland Bulien, Ada Løvlie, Hedda Sofie Espegard, Anna Ødegård og Solveig Winnberg Skoge.

De sier de ikke visste at jødeutrydd­elsen hadde vaert så forferdeli­g før nå i dag.

– Ser dere parallelle­r mellom det dere har laert her i dag og den virkelighe­ten dere lever i?

– Ja, det er mange som er redde for andre raser nå, saerlig for muslimer. Og det er ikke bra! sier jentene, etter å ha hørt hva som skjedde da redselen for jøder ble fyrt opp på 1930- og 40-tallet.

– Rasister er eldre

De tror det først og fremst er eldre mennesker som er rasister i dag; at de unge er mer åpne.

– Men samtidig tenker mange av de unge ikke over hva de sier og skriver ...

– Vi har hørt om Holocaust, men visste ikke det fortsatt var så ille i dag, sier ungdommene.

Noen jenter med utenlandsk­e foreldre forteller at de kjenner mye på rasisme i hverdagen sin. De er veldig glad for at denne dagen får fram hvor alvorlig og farlig det er.

Verden ikke forandret seg

Heller ikke Kristian Mortensen fra Roligheten skole visste at Holocaust hadde vaert så ille.

Sander Jegteberg Simonsen fra St. Franciskus skole synes dagen har vaert spennende.

– Jeg synes det er veldig rart at verden ikke har forandret seg siden 2. verdenskri­g. At folk fortsatt ikke ser at folk er likeverdig­e, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? SKJELLSORD: Lina Angelique Nodland Bulien (fra høyre), Ada Løvlie, Hedda Sofie Espegard, Anna Ødegård og Solveig Winnberg Skoge tror deres generasjon er mer åpen og mindre rasistisk enn eldre folk. Men de ser også hvor tankeløse og respektløs­e unge kan...
SKJELLSORD: Lina Angelique Nodland Bulien (fra høyre), Ada Løvlie, Hedda Sofie Espegard, Anna Ødegård og Solveig Winnberg Skoge tror deres generasjon er mer åpen og mindre rasistisk enn eldre folk. Men de ser også hvor tankeløse og respektløs­e unge kan...
 ??  ?? VITNE: Louise Kahn er ateist, men fortalte ungdommene hvordan hun ble mobbet og trakassert på ungdomssko­len fordi hun er fra en jødisk familie.
VITNE: Louise Kahn er ateist, men fortalte ungdommene hvordan hun ble mobbet og trakassert på ungdomssko­len fordi hun er fra en jødisk familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway