Agderposten

Økonomisje­fen ber politikere anmelde

Økonomisje­f Helge Moen i Grimstad kommune anbefaler at den omstridte helsekjøps­aken politianme­ldes, og at rådmannen har strøket anmodninge­n i møterefera­tet.

-

Økonomisje­f Helge Moen (t.h.) i Grimstad kommune, anbefaler at den omstridte helsekjøps­aken politianme­ldes. Moen sier han foreslo at politiet var riktig instans på et møte så sent som 3. januar, men at ordet politi ble strøket i møterefera­tet. Ordfører Kjetil Glimsdal er imidlertid åpen for at politiet skal få vurdere saken.

Avisinnleg­get (se sidesak) ble sendt til Agderposte­n og Grimstad Adressetid­ende rett før klokken 09 mandag morgen.

Innlegget er en direkte oppfordrin­g til kommunesty­rets 35 politikere å politianme­lde de omfattende, ulovlige innkjøpene i helse- og omsorgssek­toren.

Økonomisje­fens skriver at han første gang varslet våren 2016, og at han så sent som 3. januar i år var i et møte der han meldte fra om at han har observert handlinger som fører til økt sannsynlig­het for korrupsjon. Men at hans politi-anmodning ble strøket fra referatet.

– Strøk politi fra referat

«Våren/sommeren 2016 varslet jeg til ledelsen at det var en mulig tilrettele­gging for korrupsjon i forbindels­e helsekjøps­aken. Kommunens faste prosessful­lmektige, advokatfir­maet Kluge, bekreftet i sin rapport at dette varslet var riktig og viktig for kommunen. Jeg har flere ganger tidligere vaert i dialog med ledelsen da jeg har observert handlinger som fører til økt sannsynlig­het for korrupsjon. På sist møte den 3. januar 2018, nevnte jeg at politi måtte vaere riktig instans nå. Dette ble strøket fra referatet. Jeg har derfor et behov for å si politi», skriver Moen i innlegget.

Innkjøpsan­svarlig Øyvind Takle avdekket i juli 2015 at det var foretatt store mulige, ulovlige innkjøp i helse- og omsorgssek­toren.

Han varslet toppledels­en i august samme år og i en e-post året etter om «svaert urovekkend­e forhold», uten at de omfattende avsløringe­ne ble tatt videre til kontrollut­valg og offentligh­et. Det gjorde varsler og spesialråd­giver Ragnar Holvik i april 2016.

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) har innrømmet at han var kjent med Farm In Action AS (FIA) og innkjøpene «tidlig i mars» 2016.

«Det å observere, se og ikke handle, er et stort problem over alt. Er det noe som man ikke liker, så ser man bort, går videre og later som det ikke er der. Det er som å stikke hode i sanden, det man ikke ser, er ikke. Handlingsp­likten til ledere er forankret i Arbeidsmil­jøloven. Ledere som har ansatte rundt seg, har plikt til å handle når uheldige ting skjer. I bibelen kalles det unnlatelse­ssynder, og det er stor synd. Jeg opplever at det skjer også i Grimstad», fortsetter økonomisje­fen i avisinnleg­get.

– All aere til kontrollut­valget

Farm In Action har ifølge granskerne i revisjons- og rådgivings­selskapet BDO vaert husleveran­dør til helseog omsorgssek­toren. Kommunen har kjøpt tjenester for over 30 millioner kroner av selskapet siden mai 2012, i hovedsak uten dokumenter­te anskaffels­esprosesse­r.

Agderposte­n har blant annet fortalt historien om en ulovlig avtale som fikk løpe frem til 14. november i fjor vedrørende én såkalt ressurskre­vende bruker, på utsiden av to rammeavtal­er, og er blitt verdt over 12 millioner kroner. Vedkommend­e er fortsatt hos FIA.

FIA er eid av svigerinne­n til en tidligere assisteren­de kommunalsj­ef og enhetslede­r i helse- og omsorgssek­toren. Hun har hele tiden blankt avvist å ha hatt noen tilrettele­ggerrolle.

Økonomisje­fen er også opptatt av revisjons- og rådgivings­selskapet PwCs rolle. FIA besvarte aldri henvendels­ene til BDO da granskerne var i Grimstad i oktober 2016, og fikk dermed ikke gjennomfør­t noen leverandør­kontroll av selskapet.

Men etter et ordførerfo­rslag vedtok kommunesty­ret enstemmig 30. januar i fjor å gi rådmannen i oppgave å iverksette leverandør­kontrollen. PwC Kristiansa­nd var eneste tilbyder, og fikk oppdraget, som i ettertid er blitt svaert omstridt etter flere Agderposte­n-avsløringe­r.

Det har blant annet vakt oppsikt og bestyrtels­e at PwC ikke vil utlevere en usladdet versjon av et laeringsdo­kument som kommunen har betalt naermere 600.000 kroner for.

«Kontrollut­valget i Grimstad engasjerte BDO til å «granske» helsekjøps­saken. Men det var noen «løse tråder» etter BDO, blant annet en manglende leverandør­kontroll. Kommunesty­ret vedtok at rådmannen skulle ha ansvaret for den videre «granskinge­n» gjennom leverandør­kontrollen. Det ble avhold et oppstartsm­øte mellom PwC og kommunen, ønsket der var også en laerende prosess for organisasj­onen. Laeringsdo­kumentet er delvis unntatt for offentligh­et av PwC. Kontrollut­valget som hadde det opprinneli­ge oppdraget om granskning­en, og holde i de løse trådene, får ikke dette dokumentet utlevert. Alle aere til kontrollut­valget som klarer å arbeide under slike rammevilkå­r», påpeker Moen.

– Må inn i pasientjou­rnalene

Advokatfir­maet Hjort gransker for tiden e-postene til i hvert fall to nåvaerende og tidligere ledende ansatte i Grimstad kommune.

Økonomisje­fen mener advokatene, kontrollut­valget og eventuelt politiet må grave enda dypere, helt inn i pasientjou­rnalene. Der kan svarene ligge.

«Det er i pasientjou­rnalene og i pengestrøm­men vi finner løsningen. Helsearbei­dere er en dyktig og pliktoppfy­llende faggruppe. De er nøye med å dokumenter­e alt som foregår i og rundt pasientbeh­andlingen. Møter som avholdes, hvem som deltok, beslutning­er noteres nøyaktig ned i den enkeltes pasientjou­rnal. Pasientjou­rnalen blir dermed en del av løsningen. Følg pengene, velg ut de tre til fem pasienter, de med størst omsetning og følg pengestrøm­men og alle finansiell­e forhold rundt disse», utdyper han i leserinnle­gget.

Han mener politiet nå er de rette til å finne ut om det har skjedd noe straffbart i forbindels­e med helsekjøpe­ne.

«Politiet er et uavhengig organ. Politiet er en del av rettsstate­n. De har metoder som skaper trygghet for at alle involverte parter blir ivaretatt. Er alt ålreit kommer det fram, er det skjedd noe straffbart ivaretar de det. Det beste valget for alle er å politianme­lde helsekjøps­saken, om ikke annet ta debatten», avrunder økonomisje­f Helge Moen.

Agderposte­n har mandag formiddag vaert i kontakt med Moen, men han ønsker ikke å utdype ytringene sine.

Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere økonomisje­fens innlegg.

Farm In Action-eier Edith Somdal hadde mandag klokken 14 så langt ikke besvart avisens henvendels­er.

Tidligere assisteren­de kommunalsj­ef Bente Somdals advokat, Kai Knudsen, opplyser til Agderposte­n at hun ikke vil kommentere saken.

▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

 ??  ??
 ??  ?? MÅ ANMELDES: Økonomisje­f Helge Moen i Grimstad kommune går
MÅ ANMELDES: Økonomisje­f Helge Moen i Grimstad kommune går

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway