Agderposten

Tidenes største beslag av GHB

Politiet skal ha gjort tidenes største beslag av det narkotiske stoffet GHB i Arendal i forrige uke.

-

▶ POLITI

En mann er arrestert og varetektsf­engslet for 14 dager i fullstendi­g isolasjon i saken. Etter det Agderposte­n erfarer skal politiet ha beslaglagt hele 10 liter av stoffet.

En liter GHB gir anslagsvis 170 brukerdose­r, som betyr at beslaget i Arendal utgjør 1.700 brukerdose­r av det narkotiske stoffet.

Mannens forsvarer Thor Backe-Wiig er svaert sparsom med opplysning­er, og sier han skal møte sin klient for naerere samtaler denne uken. Frem til da ønsker han ikke å kommentere saken eller hvordan klienten stiller seg til skyldspørs­målet.

Også politiet er forsiktige i sin omtale av saken, siden den er under etterforsk­ning.

Pågrepet hjemme

Mannen skal ha blitt pågrepet i sitt egen hjem i Arendal i forrige uke.

Etter det Agderposte­n forstår skal de ha oppsøkt ham i forbindels­e med en bekymrings­melding. Under dette husbesøket kom politimenn­ene over stoffet og mannen ble pågrepet.

– Det ble også funnet en del andre narkotiske stoffer hos ham. Vi vet ikke om han har laget stoffet selv, eller fått det fra noen andre, sier politiadvo­kat Ernst Ragnar Paff.

Sist fredag ble mannen fremstilt for varetektsf­engsling i Aust-Agder tingrett. Der fikk Paff medhold i påstanden om fengsling av mannen.

Svaert farlig

GHB kan vaere svaert farlig å innta, fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløs­het og død.

GHB kan forekomme som en fargeløs, luktfri vaeske med salt smak, men finnes også som pulver og i kapsler. GHB doseres vanligvis i bruskorker og drikkes, men kan også settes intravenøs­t. Stoffet er lett å fremstille og ble første gang fremstilt i 1960. Stoffet har i en rekke sammenheng­er blitt omtalt som ”flytende ecstasy”.

– Dette er så langt jeg kjenner til den første store GHB-saken i Arendal, og det er ikke mange lovavgjøre­lser på dette i landet tidligere heller, selv om det har vaert en del overdosedø­dsfall i det siste, sier Pfaff.

Dødsfall er rapportert ved bruk av GHB, og skyldes ofte pustestans. Risikoen for bevisstløs­het og død øker ved samtidig bruk av andre dempende stoffer. Ved gjentatt bruk av GHB må dosen gjerne økes for å oppnå samme ruseffekt. Dette skyldes at det utvikles toleranse for noen av GHBs virkninger.

Det ble i hele Norge beslaglagt 235 liter GHB og GBL fordelt på 295 beslag første halvår 2017, som er de siste tall Agderposte­n har funnet. Antall beslag av GHB/GBL økte første halvdel av 2017 med hele 40 % i forhold til 2016. ▶ Frank Johannesse­n

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LIVSFARLIG: GHB er et av e nyere, og farligste stoffene.
FOTO: NTB SCANPIX LIVSFARLIG: GHB er et av e nyere, og farligste stoffene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway