Agderposten

Nav-leder ble ilagt advarsel for snoking

En kommunalt ansatt Nav-leder i Lillesand er blitt ilagt en skriftlig advarsel for å ha snoket i personsens­itive ansatteopp­lysninger.

-

▶ NAV-SNOKINGEN

Dette har rådmann Guri Ulltveit-Moe avgjort, fremkommer det i en melding til Agderposte­n.

– Det å gjøre oppslag i fagsysteme­r som ikke er tjenstlig begrunnet, er i strid med NAVs rutiner og våre etiske retningsli­njer. NAV og offentlig forvaltnin­g generelt er avhengig av folks tillit til at ansatte ikke gjør uberettige­de oppslag i sensitiv informasjo­n som er lagret i fagsysteme­r, utdyper rådmannen.

Avgjort av rådmannen

Agderposte­n fortalte tidlig i desember at sju ledere i Nav-systemet var tatt for å ha snoket i fagsysteme­ne til etaten.

Nav er et partnerska­p mellom stat og kommune, og lederne har følgelig hatt ulike arbeidsgiv­ere og også regler å forholde seg til. Mens et eget ansettelsu­tvalg har bestemt skjebnen til seks statlige ansatte, har rådmann Guri Ulltveit-Moe i Lillesand på egen hånd avgjort den sjuende saken.

– Rådmannen har vedtatt at den kommunalt ansatte avdelingsl­ederen ved NAV Lillesand som har gjort oppslag i NAVs fagsystem uten tjenstlig behov, ilegges en skriftlig advarsel for forholdet, skriver Ulltveit-Moe i meldingen.

Dersom forholdet gjentar seg, kan det gå ut over avdelingsl­ederens arbeidsfor­hold i kommunen, tilføyer rådmannen.

De sju er dermed blitt gjenstand for følgende reaksjoner: Tre er blitt degradert og fratatt lønn, tre har fått skriftlig advarsel – mens den siste, trolig den mest alvorlige overtredel­sen, slapp unna uten straff. Dette fordi vedkommend­e var gått av med pensjon da datasnokin­gen ble avslørt.

Etter påtrykk fra fagforenin­gen vurderer Arbeids- og velferdsdi­rektoratet nå om vedkommene­de likevel skal politianme­ldes.

– For mild reaksjon

Den ulike måten å håndtere snoke-sakene på i stat og kommune blir for øvrig nå et tema som Nav-direktør Sigrun Vågengs vil ta opp med KS. Advokattop­p i KS, Tor Allstrin, har uttalt til Kommunal Rapport at skriftlig advarsel for datasnokin­g er for mild reaksjon.

– Er du leder i Nav, må det forutsette­s at du kjenner reglene. Det er ganske alvorlig at det gjøres oppslag i taushetsbe­lagt informasjo­n om egne ansatte som ikke skal vaere tilgjengel­ig. Det tenderer mot oppsigelse­sgrunn, uttalte han.

De sju lederne er ansatt i Grimstad (2), Lillesand (3), Tvedestran­d (1) og fylkeskont­oret i Arendal (1).

▶ Pål Yngve Berg

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway