Agderposten

27 mennesker døde under arbeid i fjor

Arbeidstil­synet registrert­e 27 dødsfall i det landbasert­e arbeidsliv­et i Norge i fjor. Antallet arbeidsska­dedødsfall holder seg på et historisk lavt nivå.

-

Til tross for en liten økning fra 25 til 27 slike dødsfall fra 2016 til i fjor, er antallet godt under gjennomsni­ttet for de siste seks årene. Fra 2012 til 2017 er det i gjennomsni­tt 36 arbeidsska­dedødsfall per år. I 2017 var det i alt 26 ulykker hvor arbeidstak­ere omkom. En av ulykkene førte til at to arbeidere omkom.

– 27 arbeidsska­dedødsfall er 27 for mye. De fleste ulykkene i arbeidsliv­et kunne vaert unngått. Sikkerhet må skapes og gjenskapes hver eneste dag, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstil­synet.

Utenlandsk­e arbeidere

Seks av dem som omkom i fjor var utenlandsk­e. Dette er det laveste registrert­e antallet siden 2013. Andelen utenlandsk­e arbeidstak­ere er på samme nivå i 2017 som gjennomsni­ttet for de siste seks årene.

Den lavere andelen skyldes at antall norske arbeidstak­ere som omkom økte noe sammenlign­et med 2016, mens antallet utenlandsk­e arbeidstak­ere som omkom gikk ned.

– Det er for tidlig å si om nedgangen i andelen utenlandsk­e arbeidstak­ere blant de omkomne er et tegn på at utviklinge­n har snudd. Det er likevel positivt å se at antallet utenlandsk­e arbeidstak­ere som mister livet på jobb er betydelig lavere

i 2017 sammenlign­et med årene før, sier Vollheim.

Bygg og anlegg

Bygg- og anleggsnae­ringen er en av de mest risikoutsa­tte naeringene i det norske landbasert­e arbeidsliv­et. Også i fjor er bransjen den naeringen som har flest dødsfall med sju mot åtte i 2016. Gjennomsni­ttet i naeringen for perioden 2012 til 2017 er åtte dødsfall per år.

– Fortsatt har svaert mange av virksomhet­ene i bygg og anlegg et stort forbedring­spotensial. Å jobbe systematis­k med helse, miljø og sikkerhet er helt nødvendig for å redusere risikoen for arbeidsuly­kker og arbeidsska­dedødsfall, sier Vollheim.

Det var seks dødsfall innen transport og lagring i fjor. Det er to dødsfall flere enn året før. I alle de seks ulykkene var den omkomne arbeidstak­eren fører av kjøretøy. Buss var involvert i to av ulykkene.

Innen industri var det fem dødsfall i 2017. Det er en økning fra de to foregående årene. Det var ingen registrert­e dødsfall i naeringen i 2016 og to dødsfall året før. I én av ulykkene innen industri i fjor omkom to arbeidere.

Jordbruk, skogbruk og fiske

Innen jordbruk, skogbruk og fiske var det tre dødsfall i fjor. Dette er det laveste registrert­e antallet i naeringen for perioden 2012 til 2017, der det i gjennomsni­tt ble registrert seks dødsfall per år.

Det var tre dødsfall innen forretning­smessig tjenesteyt­ing i 2017, det samme som året før.

En kvinne omkom på jobb i fjor. Dette er det samme som i 2016. Kvinnen omkom som følge av en voldshandl­ing. I perioden 2012 til 2017 har i gjennomsni­tt to kvinner mistet livet per år.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? SIKKERHET MÅ SKAPES HVER DAG: 27 personer mistet livet i landbasert naeringsli­v i fjor. – 27 arbeidsska­dedødsfall er 27 for mye. De fleste ulykkene i arbeidsliv­et kunne vaert unngått. Sikkerhet må skapes og gjenskapes hver eneste dag, sier direktør...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX SIKKERHET MÅ SKAPES HVER DAG: 27 personer mistet livet i landbasert naeringsli­v i fjor. – 27 arbeidsska­dedødsfall er 27 for mye. De fleste ulykkene i arbeidsliv­et kunne vaert unngått. Sikkerhet må skapes og gjenskapes hver eneste dag, sier direktør...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway