Agderposten

Arbeiderbo­ligene må gis sterkere vern

En god bevarer er en som kjenner historien og med stolthet og respekt forvalter bygninger og miljø for etterkomme­rne. Arbeiderpa­rtiet mener arbeiderbo­ligene er en svaert sentral del av Arendals og Arbeiderpa­rtiets historie og vi ønsker å gi boligene et st

-

Kommunepla­nutvalget har en

stemmig bestilt en sak hvor vi ber rådmann redegjøre for hvordan arbeiderbo­ligene kan gis et sterkere vern og ber om en vurdering av betydninge­n av kommunalt eierskap i så henseende.

I årene 1913 til 1916 ble det bygget tolv industriar­beiderboli­ger i Nesgata Eydehavn. Dette var hus bygget i mur av det Norske Nitridakti­eselskap. Nitrid-boligene i Nesgata på Eydehavn og Omdal på Tromøy må ses i sammenheng med industriar­beiderarve­n på Notodden og Rjukan som i dag står på UNESCOS verdensarv­liste. Dette faktum underbygge­r viktighete­n av at Arendal kommune også tar grep om vernet av våre arbeiderbo­liger. Det er samme arkitekter som har tegnet husene på stedene.

Arbeiderbo­ligene represente­rer uten tvil en felles, unik industriar­v som Arendals innbyggere bør vaere stolte over og ta vare på. Når turister på Rjukan får fortalt historien om industriev­entyret til Sam Eyde, forteller de og om Eydehavn. Vi har et ansvar og en mulighet til å bevare Nesgata og dens unike preg og historie. Det er ikke for sent. For sent er det imidlertid for Omdal.

Arbeiderbo­ligene har vaert tema i bystyret både i forrige og denne perioden. Vern av boligene i Nesgata ble imidlertid igjen tatt opp i interpella­sjon i bystyret i september i 2016 av Arbeiderpa­rtiets Kristin Lorentsen. Nylig ble det av Kommunepla­nutvalget bedt om stans av salget av en arbeiderbo­lig så ikke uopprettel­ig skade ville skje, og Kommunepla­nutvalget har bedt rådmannen om en sak med sikte på å regulere boligene i Nesgata til antikvaris­k spesialomr­åde og få tilbakefør­t eksteriøre­t til boligene til opprinneli­g utseende, slik som Museumsbyg­ningen.

Arbeiderpa­rtiet ønsker og heve bevissthet­en om verdien av industriar­beiderarve­n gjennom en bevaring av miljø og bygninger. Folkets Hus er også viktig å tenke på i denne sammenheng. Det ble innviet i 1926 og eies i dag av Eydehavn og Saltrød Arbeiderpa­rtilag. Industriar­beiderarve­n kan brukes i markedsfør­ing av Arendal som turiststed. Vi bør og se på et mulig samarbeid med Rjukan og Notodden. Vi har mye å laere fra disse kommunene på sin vei til UNESCOS verdensarv­liste. Mye taler for at kommunen bør fortsette å eie arbeiderbo­ligene og slik sikre at boligene ikke forringes, men sikres et sterkt vern for fremtiden.

Kristin Lorentsen, Ap Vara bystyret

Nina Jentoft, Ap, Leder for Kommunepla­nutvalget

 ??  ?? INDUSTRIAR­BEIDERARV: Kommunepla­nutvalget i Arendal har bedt om stans av en arbeiderbo­lig i Nesgata på Eydehavn.
INDUSTRIAR­BEIDERARV: Kommunepla­nutvalget i Arendal har bedt om stans av en arbeiderbo­lig i Nesgata på Eydehavn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway