Agderposten

Kan bli forbud mot headinger

Det europeiske fotballfor­bundet venter svar på en studie som skal avdekke om heading kan vaere skadelig for yngre spillere. Viser det seg å vaere tilfelle, kan alternativ­et bli forbud.

-

▶ FOTBALL

I 2017 lanserte Det europeiske fotballfor­bundet (UEFA) en omfattende studie. Formålet var å finne ut om headinger i barne- og ungdomsfot­ballen hadde noen effekt på spillernes hjernestru­ktur og funksjon, melder Faedreland­svennen. Resultatet foreligger en gang neste år. Avisen refererer en uttalelse fra UEFA-president Aleksander Ceferin til den engelske avisen The Telegraph:

– Vi må selvfølgel­ig ta dette på alvor. Hvis det viser klart at det er noen skader, spesielt for barn, må vi vaere strenge, sier han på spørsmål om det kan komme et forbud.

– Spennende

I Grimstad ser Jerv-ledelsen positivt på initiative­t fra UEFA. Noen steder i landet har NFF testet ut lettballer i barnefotba­llen. Det har ikke vaert tilfelle i Jerv, og her vil man avvente resultater fra undersøkel­ser før man setter i gang tiltak.

– Det blir spennende å se resultatet, og vi vil så klart forholde oss til det. Det er veldig bra at de setter helse og sikkerhet i høysete, og så får vi se hva de finner ut, sier utviklings­sjef Jørgen Ferstad til Agderposte­n.

USA er blant landene som allerede har innført forbud. Etter at en gruppe foreldre i 2015 gikk til søksmål mot FIFA og California Youth Soccer Associatio­n for å opptre uansvarlig og ikke ta nok hensyn til og forsøke å beskytte unge spillere, besluttet det amerikansk­e fotballfor­bundet at barn opp til ti år ikke lenger får lov til å heade ballen. Det ble også innført begrensnin­ger på antall headinger under trening for barn mellom 11 og 13 år, omtalte BBC ifølge Aftenposte­n.

Til Faedreland­svennen opplyser professor i idrettsmed­isin og leder for Senter for idrettsska­deforsknin­g ved Norges idrettshøg­skole, Roald Bach, at skolen har fått midler til å gjennomfør­e en stor EU-finansiert studie sammen med Tyskland, Belgia, Nederland, Israel og Slovakia. Der skal aktive fotballspi­llere i 14-15-årsalderen undersøkes for å se om heading er skadelig for hjernen.

– Helsa kommer først

Dersom UEFA-studiet avslører at det å heade ballen er skadelig for barn og unge, kan kampreglem­entet blir endret, melder Faedreland­svennen. Da må også nasjonale saerforbun­d følge etter.

– Hvis det viser seg at dette er noe som er skadelig for barn og unge, så kommer helsa så klart først. Da følger vi lover og regler og tiltak i henhold til det, sier Ferstad i Jerv.

– Jeg tror det er veldig få klubber som har hatt dette på agendaen, for meg var det helt nytt. Det er et veldig spennende prosjekt, fortsetter han.

Henrik Lunde, seksjonsle­der for barn og ungdom i NFF, sier til Faedreland­svennen at de venter på funnene til UEFA.

▶ Silje Bratland Roksvåg

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? KAN BLI FORBUDT: Dersom heading viser seg å vaere skadelig, kan det bli forbudt i barnefotba­llen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX KAN BLI FORBUDT: Dersom heading viser seg å vaere skadelig, kan det bli forbudt i barnefotba­llen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway