Agderposten

For få spillere til å ta vare på både topp og bredde

Endelig har alle fotballklu­bbene i Grimstad klart å bli enige om hvordan vi skal samarbeide i et forsøk på å få flere Grimstad-gutter så gode at de kan bli en del av OBOS laget til Jerv. Det er unikt i vår lokale fotballhis­torie.

- Lars Erik Syse Sportslig leder FK Jerv

Dette har vi klart gjennom en avtale som tar vare på alle unge gutter som vil spille fotball, både de som vil trene fire–fem ganger i uken og de som vil spille fotball et par ganger hver uke.

Grimstad har fire fotballklu­bber. Det er mange til å vaere en så liten kommune. I Jerv har alle årskullene fra seks til 15 år mellom 17 og 30 spillere. Hos dem som nå er 16 og 17 år er det ikke noen egne lag i Jerv.

For å ha ett 11-erlag kreves minst 18 spillere. FK Jerv har rett og slett for få spillere i hvert kull til å ta vare på både topp og bredde. Det er ikke noen større kull i Lia, Express og Imås. Hver for oss er vi ganske små. Sammen er vi ganske store og kan bli veldig gode. Det er det avtalen mellom de fire klubbene bygger på.

Jervs sportslige suksess har gjort oss til toppklubbe­n i distriktet. Det er et ansvar vi må ta godt vare på.

Det ville verken vaert spesielt lurt eller hyggelig gjort mot naboklubbe­ne å ribbe dem for de beste spillerne uten å gi noe tilbake. Derfor har vi blitt enige med de andre om at fra 15 år skal Jerv vaere en toppklubb og de andre en breddeklub­b.

For Jerv smerter det å si at vi ikke kan ta godt vare på alle spillerne, både topp og bredde, fra det året de fyller 15 år. Realiteten er at vi aldri har fått det helt til. Når vi nå inngår samarbeid med resten av klubbene i kommunen, så vet vi at alle som ønsker å spille fotball blir godt ivaretatt. Vi vet at det drives godt i våre naboklubbe­r, og at de vil ta imot våre unge spillere på en gode måte.

I de fleste tilfeller vil det vaere flere Jerv-gutter som kommer til en naboklubb samtidig. Dessuten tror vi at mange 15–16-åringer i Grimstad allerede kjenner hverandre fra skolen, konfirmasj­onsundervi­sning, andre aktivitete­r eller Jervs lørdagsaka­demi. Avstandene i Grimstad er heller ikke større enn at de andre klubbene ligger innenfor sykkelavst­and.

Men det ligger et ansvar også hos foreldre og trenere. Hvis ungene har hørt fra de var små at det er nederlag å spille for naboklubbe­n, og at de får høre at de blir «kastet ut av klubben», da tror vi det vil øke frafallet. Målet vårt er det motsatte.

Vi mener at det beste for fotballspi­llere er å vaere i moderklubb­en frem til 14–15 års alderen, så lenge det drives godt og profesjone­lt. Gjennom flere ulike tiltak vil Jerv bistå de andre klubbene for å få dette til. Fra ni–ti års alderen inviterer vi spillere til akademitre­ninger i regi av Jerv. I 12–14 års alderen vil vi ha flere tiltak for spillere i Grimstad. Vi vil også forsøke å ha felles Grimstad-lag hvor vi vil delta på eliteturne­ringer.

Flere av Jervs gode resultater i aldersbest­emte klasser de siste årene har kommet som følge av samarbeid med andre klubber. Imås/Jerv ble kretsmeste­re for 2002-kullet i 2017. Jerv-akademiet, bestående av spillere fra Jerv, Imås og Hisøy, gikk til topps under talentcupe­n på Hamar samme år.

Jerv har inngått samarbeids­avtale med Norges Fotballfor­bund Agder. Den sier at Jerv skal ha ansvar for å utvikle spillere og trenere i regionen. Dette følger Landslagss­kolen og er noe som gjøres av mange toppklubbe­r i Norge.

Når spillerne blir 15 år mener vi de som har kommet lengst blir bedre av å spille med andre som ønsker å trene 4- 5 dager i uken, sammen med profesjone­lle spillerutv­iklere. Vi tror ikke det finnes nok spillere som ønsker det i hvert enkelt årskull i Jerv. Resultatet ville ikke bli bra verken for dem som ønsker å trene mye eller de som kun vil spille en eller to ganger i uken.

Naboklubbe­ne våre vil stå med åpne armer og ha et opplegg som er spesialtil­passet breddefotb­all og idrettsgle­de.

Årskullene vil alltid vaere forskjelli­ge og det vil oppstå ulike behov. Derfor er klubbene forpliktet til å snakke sammen to ganger i året, og vil finne løsninger som passer de forskjelli­ge lagene.

Spillere som ikke kommer med på et satsingsla­g, men har ønsker om det, kan få mulighet til å hospitere på flere treninger i uken. Det er viktig at ikke blir stengte skott mellom topp og bredde, da utviklinge­n til guttene er veldig forskjelli­g.

Med dette opplegget vil det vaere ni årskull med breddefotb­all i Jervs barne- og ungdomsavd­eling, mens tre lag blir toppet. Vi tror mange breddespil­lere vil slutte om de ikke får et tilbud tilrettela­gt for dem.

Med et godt samarbeid ligger alt til rette for gode utviklings­miljøer og godt kameratska­p på tvers av klubbene–til beste for Grimstad-fotballen og de unge fotballspi­llerne. Slik ønsker vi å ha med flest mulig, lengst mulig og gi dem som ønsker det muligheten til å bli så gode som mulig.

 ??  ?? VINNERLAG: Her er Jervakadem­iets 2004-lag som vant eliteturne­ring på Jessheim i 2017. Følgende spillere var med nederst fra venstre Andreas P. Søfteland (FK Jerv), Fredrik Gundersen(FK Jerv), Marius Syse(FK Jerv), Elias Haugnes(FK Jerv), Elias...
VINNERLAG: Her er Jervakadem­iets 2004-lag som vant eliteturne­ring på Jessheim i 2017. Følgende spillere var med nederst fra venstre Andreas P. Søfteland (FK Jerv), Fredrik Gundersen(FK Jerv), Marius Syse(FK Jerv), Elias Haugnes(FK Jerv), Elias...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway