Agderposten

UP tar menn som ser på TV mens de kjører bil

- Dette er nødt til å gå galt til slutt. De tror de er udødelige, sier UPs Øystein Krogstad.

- TRAFIKKSIK­KERHET

Leder i UP Sør, Øystein Olsen Krogstad, har tall som viser at det for ti år siden var dobbelt så mange i aldersgrup­pa under 45 år som ble drept og alvorlig skadet i ulykker. I dag er det middelaldr­ende menn som er overrepres­entert, forteller han til Agderposte­n.

At de sitter og følger med på skjermen, har politiet både observert og hørt.

– Når vi er ute på skolene hører vi ungdommene fortelle at det er mye skjermbruk i bilen, og at far også følger med, selv om han også er sjåfør. Det er både pc-er og i-pader, og også bilens skjerm, som i nye biler ofte er stor og har god gjengivels­e, forteller Krogstad.

Det skal vaere sperrer mot å se sendinger på bilens integrerte skjerm, men det klarer tydeligvis en litt teknisk far eller ungdom å overstyre.

UP følger med og tar flere som de enten har observert med kikkert eller har klare indikasjon­er på har brukt pc-en når de vinker inn bilen.

– Kan ikke ha to tanker

– De er fullt og fast overbevist om at dette er veldig trygt. De sier at de følger like godt med på veien som de følger med på skjermen, men vi vet jo at mannfolk over 45 år ikke kan gjøre to ting på en gang og slett ikke ha to tanker i hodet på en gang, så dette må gå galt til slutt, sier han.

Det er ulike reaksjoner som politiet kan gi slik skjermbruk, og det avhenger litt av situasjone­n. Det kan bli både anmeldelse og bot.

– Men vi setter mest inn på å arbeide forebyggen­de. Det er jo helt unødvendig at de eldre skal vaere dårligere enn ungdommen. Når vi er den fine situasjone­n at tallene for de yngre viser en god utvikling, og da må ikke foreldre- og bestefarsg­enerasjone­n gå andre veien. Det er fortsatt slik at det krever full oppmerksom­het å kjøre bil, selv om både veier og biler blir tryggere.

På ti år har antallet drepte eller hardt skadde under 45 år gått ned med naer 50 prosent. For aldersgrup­pen over 45 år, har antallet økt med naer 10 prosent.

Føler seg udødelige

Krogstad tror kanskje en del, etter mange års kjøring uten skader og i en stor og dyr bil som de på sin voksne dager har råd til, blir overmodige og føler seg udødelige.

– Det er de ikke, det er ingen av oss, og det må vi ta hensyn til, også i trafikken, understrek­er UP-lederen.

 ??  ??
 ??  ?? NÅ KOMMER DE ELDRE: Utviklinge­n går feil vei for de eldre bilførerne. De yngre blir stadig sjeldnere drept eller hardt skad
NÅ KOMMER DE ELDRE: Utviklinge­n går feil vei for de eldre bilførerne. De yngre blir stadig sjeldnere drept eller hardt skad
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? BÅDE KONTROLLER OG FOREBYGGIN­G: UP-leder Øystein Olsen Krogstad satser både på forebyggin­g og kontroller for voksne bilførere som tror de er udødelige.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD BÅDE KONTROLLER OG FOREBYGGIN­G: UP-leder Øystein Olsen Krogstad satser både på forebyggin­g og kontroller for voksne bilførere som tror de er udødelige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway