Agderposten

Gjør opprør mot det de mener er ukultur

Stadig flere frustrerte og fortvilte foreldre tar kontakt med Freddy de Ruiter og kona Inger. De mener kommunen må rydde opp i det de kaller en ukultur ved kommunens tjenesteko­ntor.

- ▶Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

Stadig flere av familiene som benytter seg av avlastning­stilbudet til Arendal kommune, kontakter Freddy de Ruiter og kona Inger for å få råd. De er oppgitt over måten de blir møtt på av kommunens tjenesteko­ntor. – Dette opprøret er oppsiktsve­kkende, sier de Ruiter.

– Dette opprøret er oppsiktsve­kkende. Normalt har ikke slitne foreldre med frykt for hvordan barnet deres blir behandlet dersom de blir for «høylytte» verken overskudd eller mot til å engasjere seg. Det som skjer i Arendal nå er rett og slett unikt. Jeg har ikke opplevd noe lignende tidligere, verken her lokalt eller hørt om det andre steder, sier tidligere stortingsr­epresentan­t, Freddy de Ruiter. Han og kona Inger Brokka de Ruiter har selv en sønn som er autist og har fått føle på kroppen hvor vanskelig det er å «komme gjennom» til deler av kommunen.

De understrek­er at de selv foreløpig har valgt å ikke ha så mye avlastning til Elias, men har likevel hatt nok kontakt med kommunen til å kjenne seg igjen i de beskrivels­ene foreldrene gir.

– Elias går på skole på Asdal ressurssen­ter og trives godt der. Vi har bare fantastisk­e ting å si om den skolen. Der er det et team på fem–seks personer som har ansvar for ham, og han har alltid to voksne rundt seg, forteller mor.

Ekteparet regner med at de har blitt kontaktet av eller har snakket med over halvparten av de 35 familiene som per i dag benytter seg av avlastning­stilbud i Arendal kommune.

Provoseren­de

– Det er provoseren­de at det skal vaere nødvendig å gå til media og åpne våre liv for hele offentligh­eten for å bli hørt, sier Inger.

Det er saerlig tre ting de forteller går igjen i samtalene med dem som tar kontakt:

*De blir møtt med manglende empati/ uhøflighet når de tar kontakt. * Manglende informasjo­n og veileding * For mye muntlighet og dårlig begrunnels­e på vedtak.

– Selv om det er ekeltindiv­ider som gjør en veldig god job, er vi blitt styrket i vår oppfatning av at det er en ukultur ved Tjenesteko­ntoret og da helst på ledernivå. Det er ikke bra at så mye av «saksbehand­lingen» eller kontakten med foreldrene skjer muntlig. Det gjør det vanskelige­re for pårørende å klage, sier de to, som sier at mange opplever fullstendi­g fravaer av brukermedv­irkning når det gjelder avlastning­stilbud.

– De fleste av de som vi har vaert i kontakt med er så slitne og fortvilte at det rett og slett har «bikket» over. Nå orker de ikke mer. Nå må det skje en endring. Politikern­e må ta grep og ikke gi Tjenesteko­ntoret så mye makt, understrek­er Inger Brokka de Ruiter og Freddy de Ruiter

 ??  ?? UTEN SPRÅK: Elias (7 1/2 år) er autist og uten talespråk. Familien de Ruiter har lang erfaring med hvor tøft det kan vaere å trenge gjennom hos deler av kommunen.
UTEN SPRÅK: Elias (7 1/2 år) er autist og uten talespråk. Familien de Ruiter har lang erfaring med hvor tøft det kan vaere å trenge gjennom hos deler av kommunen.
 ??  ?? UVERDIG: Freddy de Ruiter synes kommunes behandling av Helene og familien hennes er uverdig. Her Helene og mamma Gro Miller.
UVERDIG: Freddy de Ruiter synes kommunes behandling av Helene og familien hennes er uverdig. Her Helene og mamma Gro Miller.
 ??  ?? UTEN SPRÅK: Elias (7 1/2) er uten talespråk, men øver på tegn og pekebilder sammen med mamma Inger og pappa Freddy.
UTEN SPRÅK: Elias (7 1/2) er uten talespråk, men øver på tegn og pekebilder sammen med mamma Inger og pappa Freddy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway