Agderposten

- Opplever økt kvalitet og livsglede

Halvveis i prøveprosj­ektet ser de ansatte mange fordeler med statlig finansiert eldreomsor­g i Lillesand.

- ▶ Heidi Løland-Andersen heidi@lp.no

– Som leder har det selvsagt vaert utrolig kjekt å slippe å tenke på økonomi, sier enhetslede­r for omsorg sentrum, Geir Gabrielsen.

Det siste halvannet året har Lillesand, som én av seks kommuner i landet, deltatt i en forsøksord­ning for å prøve ut bruk av statlige kriterier for tildeling og finansieri­ng av omsorgstje­nester.

– Nå er vi omtrent halvveis, og godt fornøyd. Lillesand kommer godt ut av dette. Jeg skulle gjerne sett at vi fortsatte lenger enn til mai 2019, men spørsmålet er jo om staten har råd til dette. Hadde vi vaert i en situasjon nå hvor kommunen hadde dårlig økonomi, ville eldreomsor­gen vaert skjermet fra kutt. Samtidig er det mye enklere for kommunen å ta imot ressurskre­vende brukere i hjemmetjen­esten. Risikoen er bare at vi kan legge oss til noen utgifter som blir for høye når perioden er over og vi må sørge for finansieri­ngen selv, sier Gabrielsen. Nå kan han sende fakturaen til staten, og har attpåtil fått et inntektspå­slag på fire prosent, øremerket tjenestepr­oduksjon.

– Det tilsvarer noen millioner, og har kommet godt med. Vi har blant annet brukt pengene på prosjektst­illinger og til teknisk utstyr vi ellers ikke kunne tatt oss råd til. En del har også gått til livsgledep­rosjektet. Både Dovreheime­n og Høvågheime­n er blitt såkalte livsgledes­ykehjem, og vi har brukt mer penger på tiltak for økt trivsel. Det er nok det eneste beboerne og de ansatte ved institusjo­nene har opplevd av endringer etter at vi ble med på prosjektet, mener Gabrielsen.

Mer kunnskap om tidsbruk

De ansatte i hjemmesyke­pleien har derimot fått flere nye rutiner som følge av forsøksord­ningen. Blant annet stiller Helsedirek­toratet strenge krav til dokumentas­jon av tidsbruk.

– Ikke i den forstand at det er noen stoppeklok­kementalit­et, for det er det absolutt ikke. Det handler mer om at vi skal skrive ned hvor mye tid vi bruker på de ulike oppgavene, for at staten skal gi oss riktig beløp. Det blir mer papirjobb, men vi får det igjen i bedre oversikt over hvor lang tid ting tar. Å beregne riktig tid er noe av det vanskeligs­te i den praktiske delen av hjemmesyke­pleien. Nå er vi mer bevisste på tidsbruken, og det er viktig med tanke på økonomien, sier hjemmesyke­pleier i sone vest, Inger Brit Loland.

Gode rutiner

Hun opplever at ting er mer satt i system, og at det fører til økt kvalitet i tjenestene.

– For eksempel er det mer kartleggin­g når vi får en ny bru-

ker. Tidligere stakk vi gjerne innom på en ettermidda­gsvakt, og måtte gjerne prøve å skvise det inn i løpet av tiden man egentlig skulle vaert hos noen andre. Nå setter vi opp en avtale, og så kommer to av oss hjem til brukeren, gjerne en hjemmesyke­pleier og en saksbehand­ler fra tjenesteko­ntoret. Så fører vi en samtale ut ifra et kartleggin­gsskjema, hvor vi finner ut hvilke behov brukeren opplever å ha. Det fører til en mer brukerorie­ntert tjeneste, og en mer lik behandling av alle brukerne våre. Det er veldig positivt, sier Loland.

– Det er også på trappene et innsatstea­m som skal ivareta brukeren de første ukene før hjemmesyke­pleien tar over. Det kan for eksempel dreie seg om at man i innsatsfas­en gir intensiv fysioterap­i hver dag, istedenfor én gang i uken. Det er ikke helt på plass ennå, men er et helt konkret resultat av SIO (Statlig finansieri­ng av omsorgstje­nester), sier Gabrielsen.

Nyttig merarbeid

På oppdrag fra Helsedirek­toratet har Agenda Kaupang og Proba samfunnsan­alyse fulgt de seks forsøkskom­munene etter innføringe­n av ordningen. For Lillesands del sies det i evaluering­en at innføringe­n av forsøket førte til et betydelig ekstraarbe­id og mye overtid for ansatte ved tjenesteko­ntoret. Samtidig uttrykkes det bred enighet om at ryddejobbe­n har vaert nyttig. Det pekes på at man har fått større innsikt i hva de ulike tjenestene koster, og at man nå kan se kostnadene i sammenheng – noe som har ført til at de ansatte snakker bedre sammen på tvers av avdelinger og ansvarsomr­åder. Mer tverrfagli­ghet og bedre kartleggin­g gir også tjenester som svarer bedre til brukernes faktiske behov, og trolig mer selvhjulpn­e brukere, kommer det fram i rapporten.

 ?? FOTO: ARKIV ?? SPA-DAG: Et av tiltakene innenfor Livsglede-prosjektet har vaert velvaereda­ger på Dovreheime­n.
FOTO: ARKIV SPA-DAG: Et av tiltakene innenfor Livsglede-prosjektet har vaert velvaereda­ger på Dovreheime­n.
 ?? FOTO: ARKIV ?? JUBLET: Ordfører Arne Thomassen og Frp-politiker Arne Gulbrandse­n var i strålende humør da Ingebjørg Godskesen i januar 2016 kom til Høvågheime­n for å overrekke nyheten om at Lillesand fikk vaere med i prøveprosj­ektet om statlig finansiert eldreomsor­g.
FOTO: ARKIV JUBLET: Ordfører Arne Thomassen og Frp-politiker Arne Gulbrandse­n var i strålende humør da Ingebjørg Godskesen i januar 2016 kom til Høvågheime­n for å overrekke nyheten om at Lillesand fikk vaere med i prøveprosj­ektet om statlig finansiert eldreomsor­g.
 ??  ?? MER TIL LIVSGLEDE: Den eneste forskjelle­n beboerne og de ansatte ved institusjo­nene har fått merke, er at det gang var besøksdyr på Dovreheime­n
MER TIL LIVSGLEDE: Den eneste forskjelle­n beboerne og de ansatte ved institusjo­nene har fått merke, er at det gang var besøksdyr på Dovreheime­n
 ??  ?? FORNØYDE: Enhetslede­r Geir Gabrielsen og hjemmesyke­pleier Inger Brit Loland har gjort gode erfaringer med statlig finansiert eldreomsor­g.
FORNØYDE: Enhetslede­r Geir Gabrielsen og hjemmesyke­pleier Inger Brit Loland har gjort gode erfaringer med statlig finansiert eldreomsor­g.
 ?? . FOTO: ARKIV ?? som følge av prøveordni­ngen er brukt mer penger på Livsglede-tiltak, forteller enhetslede­r Geir Gabrielsen. Her fra i sommer, da det for første
. FOTO: ARKIV som følge av prøveordni­ngen er brukt mer penger på Livsglede-tiltak, forteller enhetslede­r Geir Gabrielsen. Her fra i sommer, da det for første

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway