Agderposten

«Monster»-ministeren måles på resultater, ikke på sin kalkulerte Facebook-retorikk

-

Så har vår nye justismini­ster klart det igjen. Etter at Sylvi Listhaug gikk ut på sin Facebook-side og omtalte pedofile overgriper­e som monstre, har hun fått politiske motstander­e, eksperter og kommentato­rer mot seg, og en rekke digitale meningsfel­ler med seg. Det er ikke vanskelig å forstå hva Sylvi Listhaug mener, når hun kaller pedofile overgriper­e for «monstre». Handlingen­e de begår fortjener samfunnets sterkeste fordømmels­e. Det finnes ikke en norsk politiker i dag som uenig med Listhaug i at vi må gjøre alt vi kan for å hindre dem i å utføre sine handlinger. Men gagner det barna som utsettes for denne type overgrep å omtale deres overgriper­e som «monstre»? Nei, mener eksperter.

De fleste pedofile fremstår nemlig sjelden i monsterets skikkelse. De sitter ikke og hveser i et hjørne mellom sine overgrep. Tvert imot, de vever ofte barna de begår sine ugjerninge­r mot, inn i et tillitsfor­hold der barnet ofte ikke klarer å forstå hva det er de blir utsatt for. Slik blir uttalelsen fra ministeren kontraprod­uktiv. Justismini­steren vet selvfølgel­ig meget godt hva hun gjør ved å bruke en slik «monster»-retorikk. I sitt forsvar for å kalle pedofile monstre, tyr Listhaug til det man kaller stråmenn. Det vil si at hun tillegger sine kritikere meninger de aldri har hatt. Listhaug skriver følgende i sitt forsvar for å bruke betegnelse­n «monstre»: «Nå får jeg kritikk for å ha kalt pedofile overgriper­e for monstre. Pedofile er ikke ofre. De er monstre!». Men kritikerne av Listhaugs monster-retorikk har aldri sagt at pedofile er ofre. De påpeker bare at ved å kalle pedofile for monstre, tilslører man hva overgrepen­e handler om.

Jussens språk skal bringe klarhet der uklarheten­e finnes. Justismini­ster Listhaug insisterer på at hun kun kaller en spade for en spade, men gjør i realiteten den politiske debatten mer uklar. Barna som utsettes for denne typen overgrep fortjener et politi med ressurser til å stoppe overgrep, og en domstol som får sakene unna i raskt tempo. De fortjener midler til oppfølging i etterkant. Ikke en minister som fisker i opprørt Facebook-farvann etter likes og kommentare­r.

 ?? Foto: NTB scanpix ?? PÅ MONSTER-JAKT: Justismini­ster Sylvi Listhaug kommentert­e statistikk­en for kriminalit­etsutvikli­ngen i 2017.
Foto: NTB scanpix PÅ MONSTER-JAKT: Justismini­ster Sylvi Listhaug kommentert­e statistikk­en for kriminalit­etsutvikli­ngen i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway