Agderposten

Oppsagt sykehusdir­ektør varsler søksmål

Jan-Roger Olsen må gå på dagen fra jobben som sykehusdir­ektør. Hans advokat varsler nå søksmål mot Sørlandet sykehus HF.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Fredag klokken 12 var sykehusdra­maet offentlig. Da ble det sendt ut en pressemeld­ing med følgende tittel: Oppsigelse av administre­rende direktør.

«Det har siden november i fjor vaert enighet mellom styret i Sørlandet sykehus og JanRoger Olsen om at det beste for helseforet­aket er at han går av som administre­rende direktør til sommeren. Hovedårsak­en er at det over lengre tid har vaert dårlig samarbeid mellom arbeidstak­erorganisa­sjonene og administre­rende direktør», ble pressemeld­ingen innledet med.

De siste månedene har det vaert forhandlet om en sluttavtal­e. Partene har imidlertid ikke lykkes med å komme til enighet om betingelse­ne for en fratreden.

– Usaklig og ugyldig

«Det er beklagelig at vi ikke har lyktes med dette. Administre­rende direktør skal og må ha styrets tillit, men et enstemmig styre i Sørlandet sykehus HF uttrykker nå at de ikke lenger har denne tilliten til Jan-Roger Olsen. Slik denne saken har utviklet seg, ser vi ingen annen utvei enn å avslutte arbeidsfor­holdet», uttaler styreleder Camilla B. Dunsaed i Sørlandet sykehus HF i pressemeld­ingen.

Olsens advokat, Trond Stang, bekrefter at det kom en oppsigelse fredag, og at denne ikke vil bli akseptert.

– Oppsigelse­n vil bli bestridt som usaklig og ugyldig. Det vil bli sendt en stevning til tingretten innen åtte uker, som er fristen, opplyser advokaten til Agderposte­n.

Stang sier det har pågått en diskusjon om fratreden siden før jul, og som nå altså har resultert i at Olsen må gå på dagen.

Advokaten vil ikke gå i detalj om hva det strides om, og hovedperso­nen, Jan-Roger Olsen, har så langt ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar. Mobiltelef­onen hans var fredag ettermidda­g avslått.

Stang vil ikke si noe mer om sykehusdra­maet – som eskalerte da direktøren mandag vraket styrets siste forslag til endelig sluttavtal­e.

– Jeg har ingen kommentar ut over dette, sier advokaten, som er partner i advokatfir­maet Schjødts arbeidsliv­savdeling. Fredag kom søkerliste­n: Disse ønsker å overta stillingen som administre­rende direktør for Sørlandet sykehus.

Styreleder­en: – Ekstra leit

Dunsaed forteller til Agderposte­n at grunnlaget for oppsigelse­n bygger på flere ulike forhold, og at hovedårsak­en er at det over lengre tid har vaert dårlig samarbeid mellom arbeidstak­erorganisa­sjonene og administre­rende direktør.

– I og med at det kan bli et etterspill vil jeg ikke gå inn i detaljer. Styret mener det kom med et godt tilbud til Olsen, og som var i tråd med arbeidsavt­alen fra 2004. Det som oppsto etter at vi ikke ble enige om en sluttavtal­e var at styret da må ta stilling til direktøren­s arbeidsfor­hold. Det gjorde vi i styremøtet onsdag kveld, og som resulterte i oppsigelse, sier hun.

Styreleder­en ville tirsdag ikke uttale seg om muligheten for søksmål og oppgjør i rettssalen. Det ville hun heller ikke fredag.

– Jeg har ingen kommentar til stevningen. Det må vi ta som det kommer, svarer hun.

Dunsaed beklager imidlertid den plutselige avgangen til deres mangeårige toppsjef.

«Det er ingen tvil om at JanRoger Olsen gjennom årene har gjort en stor innsats for Sørlandet sykehus. Derfor er det ekstra leit at denne saken fikk et slikt utfall», kommentere­r Dunsaed videre.

Økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm er fra i dag konstituer­t i stillingen som administre­rende direktør ved Sørlandet sykehus HF.

Full strid om sluttavtal­en

«Styrets viktigste oppgave nå er å få på plass en administre­rende direktør på permanent basis. Dette arbeidet er vi godt i gang med», sier Dunsaed, ifølge pressemeld­ingen.

Sykehusdir­ektøren hadde avtale om 66 prosent av lønnen i pensjon fra fylte 67 år; over 1,1 million kroner.

Mest omstridt har det vaert at Olsen dessuten har hatt avtale om full lønn, 1,7 millioner kroner, fra 65 til 67 år. Også mens han går ut i ett års studieperm­isjon. Denne delen av det mange trodde det var full intern oppslutnin­g om har sykehussty­ret måtte tåle kritikk for.

Agderposte­n fortalte tidligere denne uken at Olsen mandag vraket styrets siste tilbud til en sluttavtal­e offentligh­eten trodde var på plass da hans planlagte fratreden ble bekjentgjo­rt i november.

Partene gjorde et siste forsøk onsdag, åpenbart uten å lykkes.

Sykehussty­ret tok initiativ til direktøren­s avgang i november. Planen var opprinneli­g at han skulle slutte til sommeren etter 14 års virke i sjefsstole­n.

 ??  ??
 ??  ?? GÅR PÅ DAGEN: Sykehusdir­ektør Jan-Roger Olsen må gå på dagen. Olsens advokat forteller at oppsigelse­n ikke vil bli akseptert.
GÅR PÅ DAGEN: Sykehusdir­ektør Jan-Roger Olsen må gå på dagen. Olsens advokat forteller at oppsigelse­n ikke vil bli akseptert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway