Agderposten

Bedre utvalg av ebøker

Nå får alle bibliotek tilgang til samtlige ebøker som er gitt ut i Norge, men du må fortsatt regne med å vente på de mest populaere bøkene.

-

Fram til nå har tilbudet av ebøker variert fra bibliotek til bibliotek. Alle bibliotek har hatt et visst antall ebøker gjennom innkjøpsor­dningen, men utover det har det vaert opp til hvert bibliotek hva de vil kjøpe inn av ebøker.

– Til nå har lånerne hatt tilgang til et lite utvalg ebøker hos sitt bibliotek. Nå får de tilgang til alle ebøker som er utgitt på norsk. Det betyr at det blir en langt større bredde i eboktilbud­et ved alle landets folkebibli­otek, sier nasjonalbi­bliotekar Aslak Sira Myhre til NTB.

Utlånet skjer via den samme appen – eBokBib – som i dag brukes til å låne ebøker fra norske folkebibli­otek.

Må kjøpe lisenser

Nasjonalbi­bliotekare­n sier at det er opp til hvert bibliotek å bestemme om de vil ha ett eksemplar eller kjøpe inn flere av hver eboktittel. Ordningen er ulikt skrudd sammen for nye bøker, det vil bøker som er inntil to år gamle, og eldre bøker.

For nye bøker kjøper biblioteke­ne lisenser for hver eboktittel. Det vil si at det blir begrensnin­ger i antall utlån og at ikke flere kan låne en ebok samtidig. Det er en tilsvarend­e ordning som den som gjelder for papirbøker, og vil føre til at det kan bli køer på bestselger­ne.

Dette er en ordning som er valgt for ikke å slå beina under salget av nye ebøker.

– Hadde det vaert ubegrenset gratis tilgang til ebøker, hadde det jo ikke vaere noen grunn til å kjøpe den. Biblioteke­ts oppgave har heller aldri vaert å gi folk ubegrenset tilgang til bestselger­ne, sier Aslak Sira Myhre, og peker på at det heller ikke er ubegrenset tilgang til papirbøken­e når de kommer ut.

– Det overfører vi til eboka. Vi har lisensordn­inger de første to årene, men etter at boka er to år gammel har alle tilgang på den over alt, sier Sira Myhre.

Klikkmodel­l

Ordningen som er valgt for ebøker som er over to år gamle, er en såkalt klikkmodel­l der biblioteke­ne betaler forlagene per utlån.

– Vi tror dette er en ordning som ikke minst vil styrke det som ikke er bestselger­ne, og det har også vaert noe av tanken, sier Aslak Sira Myhre.

Den nye modellen var klar for et drøyt år siden etter samtaler mellom Nasjonalbi­blioteket, Forleggerf­oreningen og andre berørte parter. Enigheten kom etter at det en stund så ut til at biblioteke­ne kom til å stå uten felles avtale for innkjøp av ebøker.

Det siste året har vaert brukt til å utvikle et utlånssyst­em som kan håndtere den anbefalte ebokmodell­en og inkorporer­e det i den eksisteren­de ebokappen. Den tekniske løsningen var klar torsdag. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GLEDER SEG: Nasjonalbi­bliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg over at tilbudet av ebøker i norske folkebibli­otek nå blir langt større.
FOTO: NTB SCANPIX GLEDER SEG: Nasjonalbi­bliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg over at tilbudet av ebøker i norske folkebibli­otek nå blir langt større.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway