Agderposten

Vanskelig barndom for Kosovo

Ti år etter Kosovos uavhengigh­etserklaer­ing er landet fortsatt preget av fattigdom, etniske spenninger og et vanskelig forhold til Serbia.

-

17. februar 2008 var gatene i Kosovos hovedstad Pristina fylt av jublende mennesker. Det omstridte området hadde omsider erklaert seg uavhengig fra Serbia.

– Jeg får gåsehud, sa en kosovoalba­nsk kvinne til NTBs reporter i byen.

Men utfordring­ene sto i kø for den nybakte nasjonen. Fattigdomm­en og arbeidsled­igheten var omfattende, og løsrivelse­n skjedde mot Serbias vilje.

– Kosovo har fremdeles økonomiske, politiske og etniske problemer. Internasjo­nalt befinner landet seg fortsatt litt i limbo, sier Balkan-ekspert og professor emeritus Svein Mønnesland i dag.

Spansk skepsis

Av verdens nesten 200 land har rundt 115 så langt anerkjent Kosovo som en uavhengig stat.

Selv om EU har vaert tungt til stede i Kosovo i en årrekke, har flere EU-land nektet å godta den unge staten. Et av dem er Spania – og bakgrunnen for det er striden rundt Catalonia og andre spanske regioner som ønsker større grad av uavhengigh­et.

Både Spania og mange andre

land frykter at separatist­er innenfor deres egne grenser kan bli oppildnet hvis Kosovos løsrivelse godkjennes.

Motstand fra Serbia gjør det også vanskelig for Kosovo å bli et fullverdig medlem av verdenssam­funnet. Serbia og landets allierte Russland har gjentatte ganger hindret Kosovo i å bli medlem av internasjo­nale organisasj­oner som FN.

Delt by

Mens kosovoalba­nerne feiret uavhengigh­etserklaer­ingen i 2008, var den serbiske minoritete­n i landet urolig for hva framtida ville bringe.

Saerlig i den nordlige delen av Kosovo, i og rundt den delte byen Mitrovica, har kosovoserb­erne nektet å kutte båndene til Serbia. Og Serbia har nektet å kutte båndene til dem.

I stedet har serbiske myndighete­r fortsatt å tilby offentlige tjenester til store deler av befolkning­en i denne delen av Kosovo. Regjeringe­n i Pristina har kun begrenset innflytels­e over kosovoserb­erne i NordMitrov­ica.

Selv om kosovoalba­nerne i flere tiår hadde ønsket å styre seg selv, var selvstendi­gheten begrenset i årene etter uavhengigh­etserklaer­ingen.

EU, NATO og FN var tungt til stede i landet, og «Det internasjo­nale sivile kontoret» hadde makt til å oppheve lover vedtatt av landets egne politikere.

Situasjone­n ble beskrevet som «overvåket uavhengigh­et».

De vestlige landene trappet ned sin rolle i 2012, og Kosovos selvstendi­ghet ble dermed styrket.Men de økonomiske problemene er fortsatt omfattende, og rundt halvparten av unge under 24 år er arbeidsled­ige. Korrupsjon er utbredt, og anslagsvis 700.000 kosovoalba­nere har flyttet utenlands.

– 2018 blir avgjørende

Bakgrunnen for Kosovos løsrivelse var konflikten i den davaerende serbiske provinsen på slutten av 1990-tallet.

Serbiske soldater rykket inn i Kosovo, og 800.000 kosovoalba­nere ble drevet på flukt. NATO svarte med å bombe de serbiske styrkene. Mange sivile kosovoserb­ere ble utsatt for kosovoalba­nske hevnangrep.

Både Serbia og Russland reagerte sterkt på de vestlige landenes rolle i konflikten. Russland har i senere år forsvart sin annekterin­g av Krim-halvøya ved å vise til Kosovos løsrivelse.

I dag håper Kosovos president Hashim Thaci omsider å inngå en avtale med Serbia som vil normaliser­e forholdet mellom de to landene.

– Jeg tror 2018 vil bli et avgjørende år. Hvis ikke, kan dette fortsette i flere tiår, sa Thaci nylig i et intervju med nyhetsbyrå­et AFP.

 ??  ?? FYLLER TI ÅR: Barn løper foran et skilt som er satt opp i Pristina i forkant av
FYLLER TI ÅR: Barn løper foran et skilt som er satt opp i Pristina i forkant av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway