Agderposten

LO knaller til mot «fiasko-reform»

Økt adgang til midlertidi­ge ansettelse­r ga ikke flere jobber, viser ny rapport. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kaller regjeringe­ns reform en gedigen fiasko.

-

– Regjeringe­n bør nå innse at de var styrt av ideologisk­e skrivebord­sprosjekte­r da disse endringene ble innført for tre år siden, sier LO-lederen.

Til store protester fra fagbevegel­sen og den rødgrønne opposisjon­en fikk landets arbeidsgiv­ere 1. juli 2015 adgang til å gjøre midlertidi­ge ansettelse­r for en periode på inntil tolv måneder. Hensikten var å senke terskelen inn i arbeidsliv­et for utsatte grupper, men en ny rapportfra Institutt for samfunnsfo­rskning konkludere­r med at det ikke ble skapt flere jobber det første året etter at lovendring­en kom.

– Dette er en bekreftels­e på det vi sa i 2015. Vi sa at endringene ikke ville få utsatte grupper i jobb. Vi sa at endringene ikke ville skape nye jobber, bare gi en større andel midlertidi­ge jobber. Vi fikk rett, sier Gabrielsen.

Nedgangsti­d

Rapporten påpeker at reformen ble innført i en periode med fallende oljepris og nedgangsko­njunktur, noe som gjør det krevende å skille effektene av reformen fra endringer som skyldes den økonomiske situasjone­n.

Dette forholdet trekkes også fram av arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) når hun kommentere­r det LO beskriver som en fiasko. Hun mener det er for tidlig å felle en endelig dom over endringene i arbeidsmil­jøloven.

– Rapporten ser på den perioden der norsk økonomi fikk en omgang juling etter oljeprisfa­llet. Den ser ikke på 2017, da arbeidsled­igheten falt gjennom hele året. Ungdomsled­igheten har det siste året falt med drøyt 21 prosent, sier Hauglie til Dagsavisen.

Gabrielsen framholder på sin side at rapporten viser at sårbare grupper i mindre grad får fast jobb, men i stedet må ta til takke med midlertidi­ge stillinger.

– Samtidig som midlertidi­gheten øker, ser vi at den lille sysselsett­ingsvekste­n som kommer i norsk økonomi saerlig kommer innenfor inn- og utleie av arbeidskra­ft. Det betyr at stadig flere nordmenn får en løsere og mer utrygg tilknytnin­g til arbeidsliv­et. Det er alvorlig for den norske modellen, sier Gabrielsen, som saerlig er bekymret for organisasj­onsgraden, som gjerne er lav blant midlertidi­ge.

– Mer usikkerhet

Rapporten viser at andelen midlertidi­ge jobber økte, men at det er få tegn til flere jobber totalt sett.

– Så langt ser det dermed ikke ut til at reformen har fungert som en døråpner til arbeidsmar­kedet for dem som vanligvis blir stående utenfor, sier ISF-forsker Marte Strøm, som har ledet forsknings­prosjektet.

Strøm forteller at andelen midlertidi­ge jobber vokste mest i bransjer som allerede har mye midlertidi­ghet, samt i lavlønnsyr­ker. Andelen personer fra utsatte grupper som har en jobb har ikke økt i tiden etter reformen. – Mye tyder derfor på at reformen så langt ikke har gitt økte jobbmuligh­eter, men heller har bidratt til mer usikkerhet i den nederste delen av arbeidsmar­kedet, sier hun. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MIDLERTIDI­GE ANSETTELSE­R: Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er på kollisjons­kurs i spørsmålet om midlertidi­ge ansettelse­r.
FOTO: NTB SCANPIX MIDLERTIDI­GE ANSETTELSE­R: Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er på kollisjons­kurs i spørsmålet om midlertidi­ge ansettelse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway