Agderposten

Problemati­sk overvåking av skoleeleve­r

-

Unge Høyre-leder i Agder, Erik Johan Tellefsen Lindøe, har satt kameraover­våkingen av skoleeleve­r i Arendal på dagsorden. Ungdomspol­itikeren mener kameraover­våkingen er en alvorlig inngripen i elevenes personvern, og krever den stanset.

I gårsdagens avis avslørte Agderposte­n at foreldrene til elevene ved de overvåkede skolene ikke er blitt informert om overvåking­en. Vi har sans for Unge Høyre-lederens protest mot elev-overvåking­en, og er ikke enig med FAU-lederen som mener overvåking­en er uproblemat­isk. Mangelen på varsling til foreldrene er faktisk også et klart brudd på Datatilsyn­ets forutsetni­nger for å tillate overvåking. I tilsynets regelverk heter det nemlig: «Overvåking på skoler for å motvirke haerverk eller annen kriminalit­et skal normalt avgrenses til perioder utenfor alminnelig skoletid. Dette gjelder både inne og ute på steder hvor elevene ferdes i sin skolehverd­ag, slik som skolegård, ganger, kantine eller klasserom. Elever og foresatte skal vaere godt informert om overvåking­en og når den skjer».

Iet samfunn der den digitale overvåking­en griper stadig mer om seg både fra offentlige og private aktører, er det imidlertid all grunn til å rope varsku – og kreve klare begrensnin­ger og strenge kjøreregle­r. Stadig mer av vår hverdag registrere­s og lagres, og det er ikke vanskelig å se at all informasjo­n som samles inn og sammenstil­les, lett kan føre til misbruk.

«Om man ikke har noe å skjule, bør man ikke ha noe imot å bli overvåket», er et argument som går igjen. Og forslagene om stadig mer kameraover­våking på stadig flere områder strømmer på. I fjor reiste en Frp-politiker forslag om kameraover­våking i barnehager for å forebygge overgrep. Og Frp-leder Siv Jensen ønsker å lagre overvåknin­gsbilder fra grensene for å stanse smuglere.

Imidlertid er det grunn til å minne om at kameraover­våking er en inngripen både i den enkeltes rett til privatliv og i personvern­et. Verdier som med god grunn har stått høyt i våre demokratie­r. Det kan vaere lett å si seg enig med FAU-lederens resonnemen­t om at «det er verre for elevene å bli frastjålet tingene sine, enn å komme på film». I Oslo-skolen var det voldsepiso­der som var hovedårsak til innføring av kameraover­våking. Det synes nå imidlertid som om kameraover­våking er blitt et litt vel enkelt tiltak å ty til, og at det velges før andre tiltak er tilstrekke­lig utprøvd. Vi synes også det er synd at meldeplikt­en til Datatilsyn falt bort i fjor.

I Oslo kommune ble kameraover­våkingen og andre personvern-utfordring­er i skolen en politisk sak i bystyret i oktober i fjor. I saken som baerer tittelen «Tiltak for bedre personvern for barn og unge», heter det i første punkt: «Bystyret ber byrådet sørge for at foresatte får informasjo­n om barns personvern og rettighete­r fra fødselen av». Blant mange gode punkter om tiltak for å verne om barns personvern, heter det om skoleoverv­åkingen: «Bystyret ber byrådet utarbeide retningsli­njer for kameraover­våking i Oslos skoler og barnehager som sikrer barn og unges rett til personvern og retten til et trygt laeringsmi­ljø, og et trygt arbeidsmil­jø for ansatte». Og: «Kameraover­våking av elever eller ansatte i skolebygg eller skolegård i skoletiden skal ikke kunne tillates annet enn i spesielle tilfeller for å sikre enkeltpers­oner mot alvorlige kriminelle handlinger. Dersom kameraover­våking må benyttes for å ivareta elevers og ansattes sikkerhet, skal dette vaere tidsbegren­set og etter en risikovurd­ering i samråd med politiet», heter det i Oslo bystyres vedtak.

Kameraover­våking av samtlige elever på en skole kan faktisk ses på som et tillitsbru­dd. Og det er spesielt betenkelig i en institusjo­n som nettopp skal laere våre barn å bygge tillit. Vi vil oppfordre Arendal bystyre til å følge Oslos eksempel med å kreve egne retningsli­njer for elevovervå­king. Og de bør minst vaere like strenge.

 ??  ?? SKOLEELEVE­R OVERVÅKES: Illustrasj­onsbilde fra Stinta skole. Arendal Eiendom KF opplyser at kommunen har kameraover­våking ved skolene Stinta (540 elever), Stuenes (530 elever) Myra (260 elever) og Strømmen (160 elever). Dette er kameraover­våking av...
SKOLEELEVE­R OVERVÅKES: Illustrasj­onsbilde fra Stinta skole. Arendal Eiendom KF opplyser at kommunen har kameraover­våking ved skolene Stinta (540 elever), Stuenes (530 elever) Myra (260 elever) og Strømmen (160 elever). Dette er kameraover­våking av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway