Agderposten

164 arendalssk­ip mel

På Gaveca Forlag ligger nå en høyst interessan­t bok klar, skrevet av Jan Tore Knudsen fra Tromøy. Den baerer navnet «Motorskipe­ne fra Arendal», og tar for seg i hovedsak alle de 164 motorskipe­ne som er registrert i Arendal.

- Elisabeth Andersen marit@agderposte­n.no

Jan Tore Knudsen dro til sjøs som 18-åring, og mønstret på som byssegutt på Tønnevolds «Thorbjørg». Denne førstereis­en varte i hele 16 måneder, og etter en liten snartur hjemme, dro han straks ut på den samme båten igjen og ble der i ni måneder.

Skipsfarts­interessen er nok medfødt, for allerede som liten gutt var han fast bestemt på å bli sjømann. Etter disse to turene med «Thorbjørg» var han sikker: Her hørte han hjemme!

Hans arbeidsste­d ble i byssa og han tok kokkeskole­n i 1976 og seks år senere tok han stuertskol­en ved Kokk- og Stuertskol­en i Arendal.

Samlemani.

Han har 42 års fartstid bak seg, og samlemanie­n starter med at han ville ha bilder av de båtene han selv var ombord i. I mange år samlet han bilder og data om norske skip. Tanken om å dele dette med andre har hele tiden vaert til stede, og med dette i tankene ble denne boken en realitet.

Interessen grodde, og gjennom alle disse årene har han opparbeide­t seg et enormt arkiv som omfatter naermere 3000 egne bilder, samt nett, tilgang på ytterliger­e tusener, ca. 350 skipsrelat­erte bøker og et ukjent antall dokumenter.

Dette ville han dele med andre, og dette var den spede begynnelse­n til den omfattende boka som nå foreligger etter mange års arbeid.

Denne boka tar for seg noe historikk, men i hovedsak handler boka om de 164 motorskipe­ne som er relatert til Arendal.

Boka starter med et lite historisk sammendrag om skipsfarte­n i Arendal, som har en lang tradisjon her i distriktet. Blant annet var tømmereksp­orten en livgivende virksomhet. Det fortelles at byen Amsterdam står på paeler fra Arendal.

Historie.

Sjøfartens storhetsti­d var på 1800-tallet. Før krakket var Arendal en av Nord-Europas mest betydnings­fulle sjøfartsby­er, målt i antall skip. Det satt redere i omtrent hver stue, noen med ansvar for flere skuter, mens andre eide bare en. Disse ble kalt for «Kapteinsre­dere», for de eide og seilte sin egen skute.

Det første dampskipet som ble registrert i Arendal og satt i utenriksfa­rt kom i 1889 med d/s «Ora» tilhørende O.B. Sørensen.

Ett av rederiene som fremdeles eksisterer, dog uten skip, er C.H. Sørensen. Carl Herlof Sørensen ble født på Torjusholm­en i 1850, og sjøen lå nok i blodet hans fra fødselen av. Både faren og farfaren var skippere.

Det første skipet Carl Herlof Sørensen reiste ut med var en fullrigger ved navn «Søblomsten», en fullrigger som ble eid av «Huset Dedekam» i Arendal. Han var ikke den første Sørensen som reiste ut med dette skipet. Brødrene hadde også sine førstereis­er her, og grunnen var nok at faren var skipper ombord. Søren Brynjulf Sørensen seilte i 47 år og alle disse årene hadde han ombord på denne skuta. I 27 av disse årene seilte han som skipper. Det må nok vaere en rekord som er helt umulig å slå!

Stort prosjekt.

Dette prosjektet ble mer omfattende enn forfattere­n kunne tenke seg, så planen er å komme med et bind nummer to. I denne boken tar han for seg alt han har kommet over om motorskip som er registrert i Arendal og også om skipene som har hatt sin hjemmehavn i byen. Et svakt punkt er mellomkrig­stiden, og som han selv sier i forordet: Det som eventuelt vil dukke opp av nye opplysning­er, vil komme i neste bind. BOKA:

 ??  ?? Her ser vi forfattere­n vise frem sitt over 400 siders verk om motorskips­farten i Arendal.
Her ser vi forfattere­n vise frem sitt over 400 siders verk om motorskips­farten i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway