Agderposten

Fartstrene­ren fra Fevik feiret historisk OL-gull

Her tar landslagst­rener Jon Børre Lien fra Fevik del i gulljubele­n etter den historiske utfor-dobbelen i OL.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

33-åringen er en av fartstrene­rne i det norske alpinlands­laget som hadde all grunn til å gå av skaftet i Pyeongchan­g i går.

Aksel Lund Svindal suste inn gull i OL-utforen, etterfulgt av Kjetil Jansrud 12 hundredele­r bak.

Aldri før har Norge tatt olympisk gull i denne øvelsen. Naermest hadde Kjetil André Aamodt vaert, med sølv på Lillehamme­r i 1994.

– Det er vanskelig å beskrive følelser etter noe sånt. Hele dagen går man og venter på å komme i gang. Etterpå sitter man og venter og ser om det holder til gull. Da kan bare ikke minuttene og sekundene gå fort nok. Så står man igjen til slutt helt utslitt, men selvfølgel­ig veldig glad, meldte Jon Børre Lien til Agderposte­n torsdag morgen, norsk tid.

Analyse og video

Fevik-karen startet i september 2015 som fartstrene­r på det norske verdenscup­laget i alpint for herrer, med ansvar for analyse og video.

I januar 2016 falt Lund Svindal stygt i Kitzbühel, og måtte opereres for røket korsbånd.

– Jeg tror ikke det er noen andre enn Aksel som kan komme like sterkt – om ikke sterkere – tilbake, sa Jon Børre Lien til Agderposte­n til den gang.

I desember 2016 gjorde Svindal comeback med to andreplass­er i verdenscup­en.

Men i januar 2017 måtte han under kniven på nytt, nå for løs menisk.

Før jul – i innevaeren­de sesong – var alpinkonge­n igjen på toppen etter å ha vunnet utforrenne­t i Beaver Creek.

– Viser hvor stor han er

– Hva kan du si om Aksel som nå vinner OL-gullet?

– Aksel overrasker ikke noen lenger, han imponerer. Imponerer stort. Det finnes ikke noen større idrettsutø­ver i Norge, og viser det om og om igjen. Han har blinket seg ut dette rennet, og det å klare å levere på den måten viser bare hvor stor han er.

– Hva føler du selv at du har bidratt med til denne historiske triumfen?

– Jeg vaert en av mange brikker, der det iallefall akkurat nå er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva jeg har gjort.

– Men du er vel stolt på dine vegne også?

– Det er klart man blir stolt og ydmyk over å få lov til å vaere med og bidra til noe sånt, svarer han.

Sørlending­en var ivrig både skisport, fotball, håndball og badminton i barne- og ungdomsåre­ne, men han var ikke aktiv alpinist selv.

Etter russetiden ved Dahlske videregåen­de skole tok han fatt på studier ved Idrettshøg­skolen i Oslo, hvor han endte opp med en bachelor om trenerroll­en med fordypning alpint.

Jon Børre Lien var fast alpintrene­r i IL Heming fra 2009 og frem til han begynte hos landslaget.

 ??  ??
 ??  ?? ROJAL FEIRING: Kronprins Haakon flankert av gullvinner Aksel Lund Svindal og Kjet
ROJAL FEIRING: Kronprins Haakon flankert av gullvinner Aksel Lund Svindal og Kjet
 ??  ?? FRA FEVIK: Jon Børre Lien fra Kitzbühel for to år siden, samme helgen som Aksel Lund Svindal falt stygt i den beryktede utforløypa.
FRA FEVIK: Jon Børre Lien fra Kitzbühel for to år siden, samme helgen som Aksel Lund Svindal falt stygt i den beryktede utforløypa.
 ??  ?? SEIERSPALL­EN: Aksel Lund Svindal tok Norges første OL-gull i utfor, med Kjetil Jansrud på sølvplass. Beat Feuz fra Sveits fikk bronse.
SEIERSPALL­EN: Aksel Lund Svindal tok Norges første OL-gull i utfor, med Kjetil Jansrud på sølvplass. Beat Feuz fra Sveits fikk bronse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway