Agderposten

Vemodig om Ibsens barn

Barna i Ibsens stykker har denne uken møtt hverandre på scenen. Det var et imponerend­e møte.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Arendals Dramatiske Selskab er aldri puslete når de setter opp stykke. Ei heller denne gang. Det er mildt sagt imponerend­e hva de seks skuespille­rne presterer i Ibsens Barn.

Stykket er skrevet av Catrine Tell og Ivar Tindberg i 1991. Her er det flere scene og replikker hentet ut fra Ibsens originalst­ykker.

Vi møter barna fra dramaene «Et dukkehjem», «Vildanden», «Fruen fra havet» og «Lille Eyolf»

Løftes fram

I originalop­psetningen­e spiller barna ganske små roller. I «Ibsens barn» blir de løftet fram og har hovedrolle­ne.

Vi møter dem sammen med familiene sine, og i scener hvor de møtes.

Stykket forteller hvordan barnas liv påvirkes av de voksne, og kunne helt sikker vaert skrevet av en moderne Ibsen.

De seks amatørene gjør en kjempejobb, og her blir det urettferdi­g å trekke fram noen. Men Fred Arthur Asdal og Heidrun Sangvik var nok de som tolket barnerolle­n best.

Spilte små barn

Asdal var rett og slett veldig god i flere av rollene. Ikke så enkelt når du naermer deg 50 å spille trassen tre-fireåring.

Heidrun Sangvik spiller fantastisk som Hedvig Ekdal. Her er Asdal hennes far Hjalmar. Og de to gjør en fantastisk innsats i scenen hvor Hjalmar forlater sin familie.

Ingvil Velure er en flott liten jente som Emmy Helmer og Øyvind Henriksen spiller både far og sønn i et Dukkehjem veldig bra.

Beate Alfsdatter Myhren er den litt forsmådde datteren i «Fruen fra havet», som gjør hva som helst for ikke å vaere hjemme hos stemoren sin.

Olav Johansen får toppkarakt­er som Eyolf og alle doktorene.

Trist

Det ender jo aldri godt i Ibsens historier. Og det gjør det da selvsagt heller ikke her. Nora Helmer forlater sine barn etter å ha lekt gjemsel.

Hjalmar Ekdal forlater sin datter Hedvig når han får vite at hun ikke er hans. akkurat som i originalen.

Drukningen til Eyolf er ikke med, og det er i grunnen helt greit, Det er trist nok.

Litt mye sceneskift blir det. I begynnelse­n i meste laget. Men det tok seg opp etter hvert og med eminente Bo Koch Fredriksen på flygel, ble de mange skiftene til å holde ut.

Bjørg Øygarden har hatt regien og fått til en spennende tolkning av det som kanskje kan vaere forvirrend­e hvis man ikke kan sin Ibsen.

Men det kan du faktisk bøte på, for før selve teaterstyk­ket, har hun forsnakk om disse teaterstyk­kene.

 ??  ?? DANSESKOLE: Madame Borchrevin­k (Ingvild Velure) forsøker å laere Eyolf (Olav Johansen), Hilde Wangel (Beate Alfsdatter Myhren), Bob Helmer (Fred Arthur Asdal og Ivar Helmer (Øyvind Henriksen), å danse,
DANSESKOLE: Madame Borchrevin­k (Ingvild Velure) forsøker å laere Eyolf (Olav Johansen), Hilde Wangel (Beate Alfsdatter Myhren), Bob Helmer (Fred Arthur Asdal og Ivar Helmer (Øyvind Henriksen), å danse,
 ??  ?? DUKKEHJEM: Beate Alfsdatter Myhren som hushjelpen Anne Marie, Heidrun Sangvik som Nora, Ingvild Velure som lille Emmy, Fred Arthur Asdal som lillebror Bob og Øyvind Henriksen som storebror Ivar.
DUKKEHJEM: Beate Alfsdatter Myhren som hushjelpen Anne Marie, Heidrun Sangvik som Nora, Ingvild Velure som lille Emmy, Fred Arthur Asdal som lillebror Bob og Øyvind Henriksen som storebror Ivar.
 ??  ?? EKTE: Doktor Relling, spilt av Olav Johansen, slår fast at Hedvik, spilt av Heidrun Sangvik, er ekte barn. Hun har et hjerte som slår.
EKTE: Doktor Relling, spilt av Olav Johansen, slår fast at Hedvik, spilt av Heidrun Sangvik, er ekte barn. Hun har et hjerte som slår.
 ??  ?? SMÅ ØRER: Fred Arthur Asdal som lille Bob Helmer lytter på mor Nora flørte med doktor Rank.
SMÅ ØRER: Fred Arthur Asdal som lille Bob Helmer lytter på mor Nora flørte med doktor Rank.
 ??  ?? LEVER SEG INN: Lille Eyolf spilt av Olav Johansen lekeskyter Ivar Helmer, spilt Øyvind Henriksen, med krykken sin.
LEVER SEG INN: Lille Eyolf spilt av Olav Johansen lekeskyter Ivar Helmer, spilt Øyvind Henriksen, med krykken sin.
 ??  ?? KNUST: Hjalmar Ekdahl (Fred Arthur Asdal) sørger over at Hedvig, som han har elsket over alt, ikke er hans datter.
KNUST: Hjalmar Ekdahl (Fred Arthur Asdal) sørger over at Hedvig, som han har elsket over alt, ikke er hans datter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway