Agderposten

– Bilister blir forvirret av E18-skilting

Veien til Vik er rett fram, ifølge skiltet, men der er det plutselig stengt. – Folk blir forvirret av skiltingen på omleggings­veien, mener en bilist som kjører denne veien svaert ofte.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Fra Henry Syrdahl i Grimstad har vi fått et hjertesukk der han tar for seg flere steder og skilt langs omkjørings­veien mellom Grimstadpo­rten i vest og Rannekleiv i øst.

Bilistens tanker

Han skriver dette:

«Jeg har lyst å kommentere skilting i forbindels­e med E18 Arendal-Grimstad.

Fra Grimstad: Avkjøring før tunnelen er for så vidt OK.

– Men om det var helt stengt fra Vik ut til Rykeneveie­n, kunne det settes opp blinkende lys skilt som vil blir oppfattet som om at man kjører på E18.

At man kan kjøre til høyre for å komme til Vik-Fevik fra dette kryss, er IKKE nødvendig.

Det er jo en avkjørsler før tunnelen som viser vei til FevikVik.

Fra Arendal: Når jeg kjører fra Arendal, kommer jeg til noen rare skilt som forteller meg at E18 skal av ved Rannekleiv, og det er riktig.

Fevik-Vik-skilt har også en pil som viser opp til høyre.

Når man så kommer helt bort til selve avkjøringe­n til Rannekleiv, står det plutselig et skilt om at man kan svinge til venstre ut på E18 (som er stengt fra Nedenes og vestover) som forteller at dette er tilførsel til lokalvei til fylkesvei 420.

Det står ikke noe stedsnavn der, kun Fv 420, og det er ikke alle som kan fylkesvein­ummer.

Fra Rykene mot Vik: Hvis jeg så kjører på omlagte E18 via Rannekleiv, Rykene og Temse:

Før jeg kommer meg til påkjørsele­n til E18 igjen, kan man se ent skilt som fortelle at Fevik og Vik er rett fram tegnet med en pil.

Men idet du kommer til påkjøring til E18, er det IKKE mulig til å kjøre til Vik-Fevik rett VED GRIMSTADPO­RTEN:

fram som du får inntrykk av på skiltet.

Dette fordi veien mot Vik er stengt da den er enveiskjør­t i motsatt retning.

Her bør skiltet som viser Fevik-Vik rett fram, fjernes. Bilisten må uansett følge E18 mot Grimstad og der ta første avkjøring til Vik/Fevik.

Dette bør det gjøres noe med. Det hjelper også om det settes blinkende lys på det små «forkjørssk­iltene» slik at bilistene vet at de er på hovedveien og ikke trenger å stoppe for å se om veien er klar.»

Dette var altså Henry Syrdahls tanker om situasjone­n.

Agderposte­ns reporter har kjørt strekninge­n gjentatte ganger for å teste påstandene og se på ønskene hans.

E18 som lokalvei mot Nedenes

Vi tok så kontakt med Erling Jonassen i Statens vegvesen som sammen med prosjektle­der Trond Heia, gir disse svarene:

PÅSTAND: Ved Rannekleiv kan det vaere noe forvirrend­e skilting mot Nedenes/Fevik.

For det første står det først pil mot høyre, så plutselig pil mot venstre når man er ved foten av rampa.

SVAR: – Når E18-trafikken østfra kommer inn mot Rannekleiv-krysset, blir alle bilene ledet innpå retardasjo­ns feltet i krysset.

– Dette for å sikre at den gjennomgåe­nde E18-trafikken (disse trafikante­ne kan vaere ukjente) skal komme inn på omkjørings­veien.

– Så er det mulighet for dem som skal videre til Nedeneskry­sset til å kjøre videre på E18, slik at denne trafikken ikke må gå forbi Asdal og mot Natvig/ Nedenes.

– Dette er også skolevei, og det ville også blitt mye venstresvi­ng inn på Fv. 407 på Rannekleiv – som igjen ville hindret fremkommel­igheten for E18trafikk­en.

– Vi er enige i at det kunne vaert bra med skilting mot Nedenes og/eller Fevik her, i stedet for bare Fv. 420, men det er lite plass til å plassere skilt i dette punktet.

– Vi vil vurdere en gang til om vi allikevel kan få dette til. Skilting til Nedenes/Fevik vil spesielt hjelpe de som ikke er lokalkjent­e.

Fylkesveie­n mot Vik

SPØRSMÅL: Hvorfor kan ikke Rykeneveie­n/Temseveien fortsette rett fram til Vik over Grimstadpo­rten?

SVAR: – Det er for å prioritere E18-trafikken vestfra når de kjører av E18 ved Grimstadpo­rten og inn på Fv. 407.

– Hvis det hadde vaert åpent

for trafikk fra Rykene og direkte til Vikkrysset, ville dette redusert fremkommel­igheten for E18-trafikken og omkjøringe­n ville tatt lengre tid.

Skilt mot Nedenes vestfra

SPØRSMÅL: Hvorfor er det ikke skilt til Nedenes/Fevik når man kommer vestfra ved Spedalenkr­ysset på E18 (ved siste avkjøring før Grimstadpo­rten)?

SVAR: – Det er fast skilt (gult) mot Fevik.

– Vi er enige i at det er fornuftig å skilte mot Nedenes her og har diskutert dette allerede – men denne skiltingen har ikke kommet på plass i Spedalenkr­ysset ennå. – Hvis det kommer, blir det et oransje skilt.

Vikeplikts­skilt

SPØRSMÅL: Det er vikeplikts­skilt for folk som kommer på lokalveien­e fra Asdal og fra Vik slik at de skal stoppe for E18trafikk­en, men mange E18-bilister vet ikke dette og stopper slik de pleier.

Kan dette merkes bedre for E18-bilistene?

SVAR: – Det er riktig at det er satt opp vikeplikts­skilt for å prioritere E18-trafikken.

– Og det er forståelig at E18trafikk­en nøler litt når de kommer inn fra en rampe og inn på en hovedvei.

– Dette ser likevel ut til å fungere greit da begge disse trafikkstr­ømmene kjører forsiktig gjennom krysset, kanskje pga. den litt uvanlige forkjørsre­guleringen.

Det sier altså Erling Jonassen og Trond Heia i Statens vegvesen.

Fere blinkende lys har de for øvrig ikke planer om å sette opp.

 ??  ?? E18-omkjøringe­n via fylkesvei 407 fra Rykene og Temse møter E18 ved Grimstadpo­rten. Skiltet viser at Vik er rett fram, men det
E18-omkjøringe­n via fylkesvei 407 fra Rykene og Temse møter E18 ved Grimstadpo­rten. Skiltet viser at Vik er rett fram, men det
 ??  ??
 ??  ?? oransje lille skiltet rett foran lastebilen, geleider bilister ut på E18 der de må ta av på neste avkjøring for å komme til Vik.
oransje lille skiltet rett foran lastebilen, geleider bilister ut på E18 der de må ta av på neste avkjøring for å komme til Vik.
 ??  ?? IKKE LYS: Henry Syrdal ønsker blinkende lys på slike E18-omkjørings­skilt, men får ikke det. Dette står på Asdal.
IKKE LYS: Henry Syrdal ønsker blinkende lys på slike E18-omkjørings­skilt, men får ikke det. Dette står på Asdal.
 ??  ?? VED RAMPA: Rett ved avkjørsele­n til Rannekleiv og Rykene, kan man likevel kaste seg utpå E18 som nå er lokalvei til Nedenes.
VED RAMPA: Rett ved avkjørsele­n til Rannekleiv og Rykene, kan man likevel kaste seg utpå E18 som nå er lokalvei til Nedenes.
 ??  ?? RANNEKLEIV: Omkjørings­vei for E18 – til høyre. Nedenes – også til høyre, men lenger bort kan man svinge ut igjen på E18 til Nedenes likevel.
RANNEKLEIV: Omkjørings­vei for E18 – til høyre. Nedenes – også til høyre, men lenger bort kan man svinge ut igjen på E18 til Nedenes likevel.
 ??  ?? VIKEPLIKT: Både her ved Grimstadpo­rten og ved Rannekleiv har lokaltrafi­kk vikeplikt for E18-trafikken som ledes på fylkesveie­n.
VIKEPLIKT: Både her ved Grimstadpo­rten og ved Rannekleiv har lokaltrafi­kk vikeplikt for E18-trafikken som ledes på fylkesveie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway