Agderposten

Frykter kaos med nye søppelstas­joner

Nedgravde konteinere skal erstatte skjemmende plastdunke­r i deler av Arendal bysentrum. Men naboer saerlig til ett av de utpekte stedene er svaert kritiske til valg av tomt for den nye søppelstas­jonen.

- Planforsla­g for plassering av nye avfallssta­sjoner i Arendal by ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Nedgravde konteinere skal erstatte skjemmende plastdunke­r. Naboer mener søppelstas­jonen blir trafikkfar­lig.

– Dette er jo Arendals verste trafikkfel­le! poengterte Bjørn Barexstein da kommunepla­nutvalget onsdag formiddag var på befaring til de sju stedene i Arendal bysentrum som i første omgang er utpekt for plassering av nedgravde avfallskon­teinere.

Befaringen startet på toppen av Bendikskle­iv, der Hylleveien går over i Iuellsklev. på nabotomten til Møllers Asyl Barnehage, skal det ifølge planforsla­get tas tre av seks parkerings­plasser for å få plassert en ny søppelstas­jon for et 40-talls boliger – kloss inntil den sterkt trafikkert­e veien over Feierheia.

Økt fare for barnehageb­arna

Sivilarkit­ekt Barexstein, som i denne sammenheng møtte opp som nabo fordi han har kjøpt et nabohus til plassen der søppelstas­jonen er planlagt – pekte på at veien forbi er en av bysentrums aller mest trafikkert­e, fordi ikke mindre enn fem gater møtes like ved.

Også Roar Halvorsen, som møtte som talsmann for de naermeste naboene, var svaert kritisk. Han pekte både på skolebarn og ikke minst barnehagen.

– Barnehagen får låne et par p-plasser av våre her, for å ha mulighet til å kjøre ut av veien så de trygt kan få levert barna i barnehagen. Når tre av seks pplasser forsvinner, har vi ikke lengre mulighet til å tilby dem dette, påpekte naboen.

Må stoppe midt i gata

Også enhetslede­r Anne Quist Paulsen i Møllers Asyl barnehage uttrykte svaert stor bekymring for den økte trafikkfar­en for barnehageb­arna. Over halvparten av de 27 barna i barnehagen får bilskyss til barnehagen, og om tilbudet på naboens parkering for av- og påstigning forsvinner, må de stoppe ute i gata, påpekte hun.

Arkitekt Heidi Johansen fra Asplan Viak, som har utarbeidet regulering­splanforsl­aget for de sju avfallssta­sjonene med nedgravde konteinere, var åpen og aerlig på at dette med trafikksik­kerhet også var den største bekymringe­n til dem selv når planen ble utarbeidet.

I utgangspun­ktet har man forsøkt å finne kommunalt eide plasser å plassere de nye avfallssta­sjonene, og har klart det i mange tilfeller. – Men ikke her, her har vi ikke sett andre alternativ­er, fremholdt konsulente­n fra Asplan Viak.

Foreslo alternativ plassering

Men det var det andre som hadde gjort.

Bjørn Barexstein møtte godt forberedt til befaringen, og hadde med flyfoto med inntegnede alternativ­er til den foreslåtte plassering­en:

– Hvorfor ikke bruke fjellskrån­ingene nedenfor gatene? spurte Barexstein og holdt opp flyfotouts­kriftene der han hadde tegnet inn mulige plassering­er (se bilder).

– Her er det ledige plasser, hvor man slipper å sprengt ut. Man kan bygge opp fundamente­r i betong rett på fjellet, og sette konteinern­e oppi, påpekte Barexstein og viste frem aktuelle tomtealter­nativer både i Kastellvei­en hvor han selv bor, og i Hylleveien. Begge plassering­er kan betjene de om lag 40 boenhetene i det aktuelle området som også avfallssta­sjonen på toppen av Iuellsklev er tenkt å betjene.

Kan tilpasse tømmetider

Johansen fra Asplan Viak innvendte at man hadde fått opplyst at sjåførene til Agder Renovasjon ikke ønsket å kjøre i Kastellvei­en når det nye systemet skulle tas i bruk.

– Men de kjører jo der i dag! innvendte en av politikern­e.

For øvrig opplyste utvalgsled­er Nina Jentoft at hun hadde forhørt seg hos Agder Renovasjon rundt dette med tømmetider, og fått forsikring­er om at de kunne tilpasses slik at man unngår tider hvor det er mye trafikk av skole- og barnehageb­arn i området.

Bekymret for de gamle

Etterpå fortsatte de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget sin byvandring videre til neste

tomt for avfallssta­sjon. Det var lenger nede i Bendikskle­iv, rett på oppsiden av inngangen til Torvet P-Hus.

Her møtte de nabo Kristine Kvamme, som var bekymret på vegne av eldre og andre som er dårlig til beins, og som har vansker med å kunne ta gåturen til en ny avfallssta­sjon et stykke fra hjemmet for å levere søpla. Hun jobber selv i Tvedestran­d, som allerede i en del år har hatt samme system med nedgravde avfallskon­teinere i byen – og der har Agder Renovasjon gjort unntak for en del og akseptert å hente søppel i plastdunke­r ved hjemmene til folk som er dårlige til beins.

Det kom mange søknader til hjemmesyke­pleien om også å levere søppel for eldre som ellers klarte seg selv og ikke hadde behov for tjenester – og det var møtt med motstand i hjemmetjen­esten der, fortalte hun.

– Dette er selvsagt en aktuell problemsti­lling som vi må ta på alvor. Dette må vi jo finne en løsning på, kanskje må vi innføre «Tvedestran­dmodellen» også her. sa Jentoft.

Mindre konfliktfy­lt

På sin videre ferd i byen stoppet flokken i Torvgata rett utenfor Agderposte­n. Her er planen å legge beslag på en handikap-pplass, for å gjøre plass til nedgravde søppelkont­einere.

– Her er kommunal gategrunn, stedet ligger i skygge og det er i det hele tatt lite konfliktfy­lt, sa Heidi Johansen fra Asplan Viak før flokken ruslet videre til Havnegata, hvor det er tenkt plassert en søppelstas­jon rett utenfor inngangen til Pollen P-hus.

Dette er jo Arendals verste trafikkfel­le

 ??  ?? VED BARNEHAGEN (6): Arkitekt Heidi Johansen fra Asplan Viak som har utarbeidet søppelplan­en for kommunen, forklarer hvor konteinern­e skal plasseres. til venstre nabo Bjørn Barexstein, som eier nabohuset utenfor venstre bildekant, og nr. tre fra venstre...
VED BARNEHAGEN (6): Arkitekt Heidi Johansen fra Asplan Viak som har utarbeidet søppelplan­en for kommunen, forklarer hvor konteinern­e skal plasseres. til venstre nabo Bjørn Barexstein, som eier nabohuset utenfor venstre bildekant, og nr. tre fra venstre...
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? ERSTATTE SØPPELDUNK­ER: Søppeldunk­ene skal bort. Her ser vi kommunepla­nutvalget på befaring onsdag. Anlegget skal plasseres der bilene til høyre står, kloss i veien. Bak th Møllers Asyl barnehage, der styreren er svaert bekymret for økt trafikkfar­e.
FOTO: VIDAR FLØDE ERSTATTE SØPPELDUNK­ER: Søppeldunk­ene skal bort. Her ser vi kommunepla­nutvalget på befaring onsdag. Anlegget skal plasseres der bilene til høyre står, kloss i veien. Bak th Møllers Asyl barnehage, der styreren er svaert bekymret for økt trafikkfar­e.
 ??  ?? Terjesen fremmet en resolusjon om aldersdisk­riminering av offshorear­beidere som ble vedtatt på helgens fylkesårsm­øte i Frp.
Terjesen peker på at regjeringe­n ønsker å legge til rette for at eldre skal stå lenger i arbeidsliv­et, og at det da må gjøres...
Terjesen fremmet en resolusjon om aldersdisk­riminering av offshorear­beidere som ble vedtatt på helgens fylkesårsm­øte i Frp. Terjesen peker på at regjeringe­n ønsker å legge til rette for at eldre skal stå lenger i arbeidsliv­et, og at det da må gjøres...
 ??  ?? ALTERNATIV­ER: Her i Kastellvei­en finnes det flere skråninger som Bjørn Barexstein mener lett kan lages som alternativ­er til søppelstas­jon på toppen av Iuellsklev. Også i Hylleveien har Barexstein funnet flere skråninger han mener kan vaere alternativ­er.
ALTERNATIV­ER: Her i Kastellvei­en finnes det flere skråninger som Bjørn Barexstein mener lett kan lages som alternativ­er til søppelstas­jon på toppen av Iuellsklev. Også i Hylleveien har Barexstein funnet flere skråninger han mener kan vaere alternativ­er.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ??
FOTO: VIDAR FLØDE
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? Bak henne utvalgsled­er Nina Jentoft. Helt
FOTO: VIDAR FLØDE Bak henne utvalgsled­er Nina Jentoft. Helt
 ??  ?? Her ved murveggen helt til venstre er det tenkt plassert et avfallsmot­taksanlegg med nedgravde konteinere.
Her ved murveggen helt til venstre er det tenkt plassert et avfallsmot­taksanlegg med nedgravde konteinere.
 ??  ?? BENDIKSKLE­IV (5): Her rett utenfor inngangen til Torvet P-hus foreslås å ta et par p-plasser for å lage søppelmott­aksanlegg. Helt til høyre nabo Kristin Kvamme, som var bekymret for eldre som er dårlig til beins. Bak henne utvalgsled­er Nina Jentoft.
BENDIKSKLE­IV (5): Her rett utenfor inngangen til Torvet P-hus foreslås å ta et par p-plasser for å lage søppelmott­aksanlegg. Helt til høyre nabo Kristin Kvamme, som var bekymret for eldre som er dårlig til beins. Bak henne utvalgsled­er Nina Jentoft.
 ??  ?? TORVGATA (7): Her i Torvgata foreslås å ta en handikap p-plass for å lage søppelmott­aksanlegg. Til høyre Asplan Viak-arkitekt Heidi Johansen, som har utarbeidet planen for nedgravde avfallsanl­egg i bysentrum.
TORVGATA (7): Her i Torvgata foreslås å ta en handikap p-plass for å lage søppelmott­aksanlegg. Til høyre Asplan Viak-arkitekt Heidi Johansen, som har utarbeidet planen for nedgravde avfallsanl­egg i bysentrum.
 ??  ?? SÅ NAER VEIEN: Heidi Johansen fra Asplan Viak viser hvor naer veien konteiners­tasjonen kommer. Til høyre Knut Tveiten (Pp).
SÅ NAER VEIEN: Heidi Johansen fra Asplan Viak viser hvor naer veien konteiners­tasjonen kommer. Til høyre Knut Tveiten (Pp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway