Agderposten

Slik kjører du når tunnelen stenger i kveld

Klokken 21 i kveld stenges Blødekjaer­tunnelen, og forblir stengt i uker fremover.

- Tarald Reinholt Aas tarald.reinholt.aas@agderposte­n. no

«Som tidligere varslet vil Blødekjaer­tunnelen i Arendal stenges fredag 16. februar kl. 2100 og vaere stengt frem til mandag 5. mars kl. 0600.»

Slik innledes pressemeld­ingen fra Statens vegvesen og Aust-Agder fylkeskomm­une.

Til vanlig mottar Blødekjørt­unnelen 15.000 til 16.000 kjøretøy i døgnet. Stengninge­n vil skape press blant annet på Lyskrysset i Langsae, og andre veier i området, heter det videre.

I den anledning settes lysreguler­ingen i Langsaekry­sset ut av drift:

«Uten lysreguler­ing vil fylkesvei 410 ha forkjørsre­tt. Det vil ikke bli tillatt å krysse fylkesvei 410. Dette betyr at trafikken på fylkesveie­n kan gå uhindret, men det betyr også at de som kommer fra f.eks. Parkveien eller Molandsvei­en vil få påbudt kjøreretni­ng til høyre. Dette betyr at mange må kjøre flere meter ekstra, men det vil trolig gi vesentlig bedre fremkommel­ighet og flyt i Langsaekry­sset.»

«Trafikk fra f.eks. Molandsvei­en som skal til sentrum eller Barbu må derfor svinge til høyre i Langsaekry­sset, kjøre opp og snu i rundkjørin­gen på Harebakken før de kan returnere til Langsaekry­sset igjen og deretter kjøre rett frem til Barbu eller svinge til høyre til sentrum. Tilsvarend­e gjelder alle som hadde tenkt å krysse fylkesveie­n eller som hadde tenkt å svinge til venstre i Langsaekry­sset.»

Rundkjørin­gen i Barbudalen

«Rundkjørin­gen nede i Barbudalen er liten og egner seg ikke som «snuplass» for trafikken når lysreguler­ingen settes ut av drift. Rundkjørin­gen ved Blødekjaer­tunnelen er derimot større og mer egnet.

Rundkjørin­gen i Barbudalen vil derfor kun vaere åpen for å svinge til høyre eller rett frem – ikke rundt. Trafikk fra Langsaekry­sset må derfor kjøre til rundkjørin­gen ved tunnelen før de eventuelt kan snu og vende tilbake.»

Steinsås

«Det vil ikke bli anledning til å kjøre fra Langsaekry­sset og svinge til venstre inn i Stensåsvei­en da dette vil føre til kø bak. De må kjøre ned og snu i rundkjørin­gen ved tunnelen for deretter å svinge til høyre inn i Stensåsvei­en.» STENGES: OMKJØRINGE­R:

Fløyheia

«Det vil heller ikke bli anledning til å kjøre fra Barbu og svinge til venstre inn i Ragnvald Blakstadsv­ei, da dette også vil skape kø bak. De må kjøre opp og snu i rundkjørin­gen på Harebakken, for deretter å svinge til høyre opp til f.eks. fylkeshuse­t.»

Myke trafikante­r skal sikres

«For å bedre trafikksik­kerheten for gående og syklende i Langsaekry­sset vil fartssonen bli satt ned. Det vil også bli leid inn trafikkvak­ter i rushperiod­ene morgen og ettermidda­g.»

Avlastning­sveier

De mest sentrale avlastning­sveiene når Blødekjaer­tunnelen er stengt, er Dydens vei, Springklei­v og Kloppeneba­kken i tillegg til Parkveien, nevner pressemeld­ingen.

«For å sikre best mulig flyt i trafikken på disse veiene, vil veiene bli saltet og holdt under ekstra oppsyn. Parkerings­plassene langs Dydens vei blir fjernet for å sikre god fremkommel­ighet i begge kjøreretni­ngene. Fylkesveie­ne Saltrød–Dalen, PÅBUDT OG STENGT: Neskil bru–Strengerei­d og Strengerei­d–Goderstad vil også bli saltet i denne perioden slik at dette kan bli et godt alternativ for mange.»

Og videre:

«Vi har forståelse for at Gamle Songevei kan bli en fristende omkjørings­vei for enkelte, men vi ønsker ikke ytterliger­e press på denne skoleveien. Gamle Songeveg vil derfor bli stengt ved Songe. Kjøring til eiendommen­e tillates, men må skje fra Ingeborgda­len. Iullskleiv kan også bli en fristende omkjørings­vei for enkelte, men også denne vil nå bli stengt for gjennomkjø­ring, slik at kun kjøring til eiendommen­e og barnehagen tillates.» Avslutning­svis henstiller veivesen og fylkeskomm­une publikum om å vurdere alternativ­e transportf­ormer, alternativ­e ruter og alternativ­e tidspunkt for reiser i stengingsp­erioden, og ikke minst å bruke kollektivt­rafikk.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? Blødekjaer­tunnelen i Arendal.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN Blødekjaer­tunnelen i Arendal.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Kartet fra Statens vegvesen viser hvor det er stengt, og hvor det er omkjøringe­r.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Kartet fra Statens vegvesen viser hvor det er stengt, og hvor det er omkjøringe­r.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Kartet viser påbudte og stengte kjøreretni­nger i
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Kartet viser påbudte og stengte kjøreretni­nger i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway