Agderposten

Ersonalund­ersøkelse

Ordfører, varaordfør­er og opposisjon­sleder deltar i en faktaunder­søkelse som BI-professore­n i sin politianme­ldelse mener er gjengjelde­lse mot varsler og økonomisje­f.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

DELTAR: Økonomisje­f Helge Moen varslet våren 2016 om mulig tilrettele­gging for korrupsjon i forbindels­e med helsekjøps­aken.

Han fremsatte påstander om gjengjelde­lser fra rådmann Tone Marie Nybø Solheim i januar året etter. Påstandene ble senere avvist av eksterne advokater.

Den samme økonomisje­fen har i et leserinnle­gg i lokalavise­ne 30. januar beskrevet det som kan oppfattes som forsterked­e mistanker om mulig korrupsjon i Grimstad kommune, og henviser til sitt siste møte med rådmannen 3. januar i år.

Politikere i styringsgr­uppe

DELTAR:

Bognø bekrefter at han er med i styringsgr­uppen som deltar i faktaunder­søkelsen, og at den er initiert av rådmannen. Han vil ikke kommentere hva anklagene mot økonomisje­fen går ut på.

– Jeg kan ikke uttale meg om påstandene som er innmeldt. Vi skal gå noen runder knyttet til det, så får det eventuelt komme frem når det er avklart, sier han.

Avviser gjengjelde­lse

– Hva er din kommentar til at BI-professore­n mener faktaunder­søkelsen er en gjengjelde­lse?

– Det får stå for hans regning. Jeg oppfatter det ikke sånn. Jeg sitter i styringsgr­uppen fordi den skal bestå av posisjon og opposisjon. Jeg er opposisjon­sleder, og det er årsaken til at jeg sitter der, svarer Høyre-profilen.

Han forteller at styringsgr­uppen har hatt tre møter i sakens anledning, og at deres arbeid vil bidra til å vurdere problemsti­llingene fra ulike vinkler.

– Styringsgr­uppen sørger for at undersøkel­sen blir håndtert på en riktig og god måte, understrek­er Bognø.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim opplyser til Agderposte­n at styringsgr­uppens mandat er å ivareta en habil håndtering av rapportens konklusjon­er.

– Bakgrunnen for å engasjere Tinia AS er at det er levert inn to klager på eget arbeidsmil­jø. Slike klager utløser arbeidsgiv­ers undersøkel­sesplikt i henhold til Arbeidsmil­jølovens bestemmels­er. Dette er saker vi håndterer som en personalsa­k og er unntatt offentligh­et, uttaler rådmannen.

I den usladdede Kluge-rapporten (fra 5. mai 2017) etter fjorårets varslings- og gjengjelde­lsespåstan­der blir det gitt en usminket beskrivels­e av samarbeids­klimaet i sektor for virksomhet­sstyring.

Kluge-rapporten tegner også et bilde av et betent forhold mellom tidligere kommunalsj­ef for helse- og omsorg, nåvaerende kvalitetss­jef Ivar Lyngstad, og varsler og økonomisje­f.

Nybø Solheim har følgende kommentar til Gottschalk­s påstand om at faktaunder­søkelsen er en gjengjelde­lse.

– Som nevnt ovenfor er dette en personalsa­k og dermed unntatt offentligh­et. Jeg kan derfor ikke kommentere dette naermere. Men generelt er det jo ikke uvanlig at personer utenfor en kommuneorg­anisasjon har synspunkte­r på hvordan en kommune drives. Ellers gjentar jeg fra tidligere svar til Agderposte­n at jeg ennå ikke har sett noen kopi av anmeldelse, sier hun. DELTAR:

Vil ikke kommentere habilitet

Professore­n hevder i politianme­ldelsen at økonomisje­fen ikke får lov til å snakke med revisor og egne medarbeide­re i økonomiavd­elingen. Han skal også fysisk ha blitt flyttet ut av sitt vante kontorfell­esskap på rådhuset.

– Har du synspunkte­r om din egen habilitet i forbindels­e med kommende håndtering av faktaunder­søkelsens konklusjon­er?

– Det har jeg ingen ytterliger­e kommentar til, svarer Tone Marie Nybø Solheim.

Grimstads politikere og administra­sjon, 27 i tallet, var i månedsskif­tet januar/februar på tredagersk­urs på Strand Hotel med professor og psykolog Ståle Einarsen. På timeplanen sto blant annet faktaunder­søkelse som metode.

Det ble raskt behov for å ta i bruk den nye kunnskapen. Målet med slike undersøkel­ser er å få kartlagt de faktiske forhold i saken, for deretter å ta stilling til om det har skjedd brudd på arbeidsmil­jøloven. Eventuelt på interne føringer og regler.

Tinia skal levere sine konklusjon­er til rådmannen 19. mars.

Økonomisje­f Helge Moen ønsker fortsatt ikke å kommentere saken.

 ??  ?? Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap).
Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap).
 ??  ?? Opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H).
Opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H).
 ??  ?? Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).
Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway