Agderposten

Cubas neste leder blir ingen Castro

På tross av en dempet valgkamp ventes det at millioner av cubanere vil stemme ved ettpartist­atens valg søndag. For første gang på 59 år blir det ingen Castro.

-

TREKKER SEG: For en utenforstå­ende er det lite som tyder på at et valg er rett rundt hjørnet på Cuba. Ingen reklamer. Ingen folkemøter. Det er ingen politikere som står på stand med ulike logoer og deler ut brosjyrer. Det førstnevnt­e er forbudt og det sistnevnte er poengløst ettersom alle kandidaten­e tilhører det ene partiet om finnes i landet. Eller så er de uavhengige kandidater på samme politiske linje.

Likevel ligger valgdeltak­elsen i Cuba på 95 prosent, som i stor grad kan forklares med press fra myndighete­ne, forklarer en lokal journalist. Men i år er interessen for valget større enn vanlig, ettersom det er ventet at man for første gang på 59 år vil få en president som ikke tilhører Castro-familien.

Den sittende presidente­n, 86 år gamle Raúl Castro, kunngjorde like før jul at han ikke stiller til gjenvalg for en tredje periode. Han overtok som president etter broren Fidel Castro i 2006.

Nysgjerrig­e

– Vi er veldige nysgjerrig­e på å finne ut hvem som blir den neste presidente­n vår. Vi har alltid hatt ledere med sterke personligh­eter og tilstedeva­erelse. Nå aner vi ikke hvem vedkommend­e er, sier taxisjåfør Ernesto Balan.

Han er en av åtte millioner stemmebere­ttigede cubanere som skal velge 605 kandidater til den nye nasjonalfo­rsamlingen. De skal også velge 1.265 delegater til 15 provinsfor­samlinger.

Mange tror visepresid­ent Miguel Diaz-Canel (57) blir den neste presidente­n. Han er ingeniør og har tidligere også vaert utdannings­minister.

Generasjon­sskille

– Ingen har sagt at det blir han, men vi tror det ettersom det er ham Raúl har gitt de mest fremtreden­de stillingen­e de siste årene, sier en eldre kvinne i Havanna, som ønsker å vaere anonym.

Dersom han blir valgt, er det ikke ventet store endringer. Ikke bare er han en mann som er kjent for å fremme kontinuite­t, men han vil kunne bli påvirket av Castro, som vil fortsette å vaere leder for Kommunistp­artiet fram til 2021.

– De tilhører generasjon­en som ga alt for revolusjon­en. Nå er det på tide å bane vei for de yngre. Vi begår muligens noen feil, men vi må bli gitt en sjanse, sier student Yosvian Sanchez.

Men det er den nye nasjonalfo­rsamlingen som skal velge den nye presidente­n, så nysgjerrig­e cubanere må smøre seg med tålmodighe­t. De vil ikke få stilt nysgjerrig­heten sin før 19. april. (NTB-DPA)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Den 86 år gamle Raúl Castro (t.h.), kunngjorde like før jul at han ikke stiller til gjenvalg for en tredje periode. Han overtok som president etter broren Fidel Castro i 2006. Her, fotografer­t under første mai-marklering­ene i Havanna i 2007 sammen med...
FOTO: AP/NTB SCANPIX Den 86 år gamle Raúl Castro (t.h.), kunngjorde like før jul at han ikke stiller til gjenvalg for en tredje periode. Han overtok som president etter broren Fidel Castro i 2006. Her, fotografer­t under første mai-marklering­ene i Havanna i 2007 sammen med...
 ??  ?? NYE HELTER: Et modellbild­e av den portugisis­ke fotballstj­ernen Cristiano Ronaldo pryder lokalene til sigarfabri­kken La Corona i Cubas hovedstad Havanna, i dette bildet tatt første mars i år.
NYE HELTER: Et modellbild­e av den portugisis­ke fotballstj­ernen Cristiano Ronaldo pryder lokalene til sigarfabri­kken La Corona i Cubas hovedstad Havanna, i dette bildet tatt første mars i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway