Agderposten

ØKONOMIQUI­Z

-

1. Se for deg at fem søsken får en gave på 1000 kr. Hvis dette skal deles likt mellom søsknene, hvor mye får hver enkelt?

2. Se for deg at søsknene må vente ett år får de får de 1000 kronene, og inflasjone­n er på 3,5 prosent. Etter ett år vil de kunne kjøpe: Mer enn de kan kjøpe i dag, det samme som i dag, mindre enn de kan kjøpe med pengene i dag eller det kommer an på hva de vil kjøpe?

3. Du låner 200 kroner til en venn en dag, og han betaler tilbake 200 kroner neste dag. Hvor mye renter har du fått på lånet?

4. Tenk deg at du setter inn 100 kroner på en sparekonto med en garantert rente på 2 prosent per år. Du setter ikke inn mer penger på kontoen, og du tar heller ikke ut noen penger. Hvor mye vil du ha på kontoen etter ett år, når banken har overført rentene til din konto?

5. Og hvor mye vil det vaere på kontoen etter 5 år? Vil det vaere: Mer enn 110 kroner, nøyaktig 110 kroner, mindre enn 110 kroner eller umulig å vite ut fra den informasjo­nen som foreligger?

6. Er følgende utsagn sanne eller usanne? Høy inflasjon betyr at levekostna­dene øker raskt. Sant eller usant?

7. En investerin­g med høy avkastning har mest sannsynlig høy risiko. Sant eller usant?

8. Det er som regel mulig å redusere risiko når man investerer i aksjemarke­det ved at man kjøper flere enkeltaksj­er eller investerer i ett eller flere aksjefond. Sant eller usant?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway