Agderposten

Storfamili­e på samm

På tomten Aase (96) kjøpte for 56 år siden, har fire generasjon­er fått plass.

-

Tidlig på 60-tallet byttet Aase Hesselberg (nå 96 år) og ektemannen ut en leilighet i Oslo med en åtte mål stor tomt i Lommedalen i Baerum. De bygget hus og gravde ut en badedam mellom bergene. De fire barna lekte blant furu- og bjørketrae­r, knauser og småfugler på naturtomte­n. Nina Hesselberg var ett av barna.

– Jeg husker det som lykke, det møtet med naturen. Nå har jeg hatt den samme følelsen, forteller hun.

Drøyt 45 år etter at hun flyttet hjemmefra, har Nina og ektemannen Georges Midré bygget hus på barndomsto­mten hennes, sammen med datteren Siri Midré og hennes mann Pål Pettersen. Boligen er bygget som to separate, men tilknytted­e enheter, og vant Baerum kommunes arkitektur­pris i 2016.

Siri vokste opp i Tromsø, men har gode minner fra sommerferi­ene i Lommedalen.

– For meg har dette vaert et ferieparad­is. Jeg har alltid vaert naer bestemor, og husker at vi har gått rundt her, og hun har spurt: Vil du ikke bygge her, da, forteller Siri.

Bratt tomt

Arkitekten­e Anna Røtnes fra Praksis A og Eskil Tin fra Tintin motor fikk i oppdrag å tegne huset. Utgangspun­ktet var en stupbratt tomt, som skulle ivaretas mest mulig, og et ønske om fellesskap, men også å kunne leve helt privat. Begrepet dobbeltbol­ig ble lansert for å beskrive enhetene.

Huset skulle heller ikke ta for mye av utsikten fra Aase, som var vant til å kunne skue fritt utover Baerumsåse­ne fra høyden huset hennes står på. Derfor ble dobbeltbol­igen lagt lavt i terrenget, og kun én etasje står over bakken, sett fra inngangspa­rtiet. Til gjengjeld strekker huset seg nedover skråningen, nøye tilpasset terrenget. En hylle i berget ble sprengt ut for å gi plass. Det er dessuten åpent mellom enhetene, kun overbygget binder dem sammen, i tillegg til felles teknisk rom i kjelleren. Enhetene er vinklet mot hverandre, slik at det dannes et tun på oversiden.

En patio av betong går rundt huset og følger terrenget på nedsiden. Betongtrap­pen mellom enhetene har både store og små trinn, slik at den også kan fungere som sitteplass. I tillegg er det bygget inn rom for grønne planter, og regnvannet ledes fra takrennen og ned til blomsterbe­dene. Betong og tre går igjen både inne og ute.

– Treverket er furu all the way, forteller Røtnes. BARNA:

 ??  ?? Ella Linnea og Ulrik bor i enheten til venstre, med foreldrene Siri MidrÈ og Pål Pettersen.
Ella Linnea og Ulrik bor i enheten til venstre, med foreldrene Siri MidrÈ og Pål Pettersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway