Agderposten

Her kan fødende bli så lenge de vil

– Ikke heldig å kaste dem ut etter seks timer, sier enhetslede­r Tove Andreassen (t.v.) ved fødeavdeli­ngen i Arendal.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

På ti år har den gjennomsni­ttlige liggetiden etter fødsel på norske sykehus sunket fra 3,2 døgn i 2007 til 2,7 i 2016. Og kortere skal det bli.

Når Haukeland sykehus åpner sin nye fødeavdeli­ng om fire år, er planen at inntil 40 prosent av de fødende skal dra hjem seks timer etter fødselen. Ved Akershus universite­tssykehus er det tilbud om å reise hjem etter 24 timer.

– Det er ikke heldig å kaste ut mor og barn etter seks timer. Fødende kvinner har en rett til å bli tatt vare på, sier enhetslede­r Tove Andreassen ved fødeavdeli­ngen i Arendal.

På hennes avdeling kan kvinnene i realiteten bli så lenge de vil, men i praksis blir de tre dager i snitt. For kvinner som har hatt keisersnit­t eller andre komplikasj­oner, er snitt fire dager.

– Individuel­l liggetid kan tilpasses hver enkelt pasient. Vi har hatt diskusjone­r om kortere liggetid, men så lenge vi har plass nok, ønsker vi å gi dette tilbudet, forteller Andreassen.

Får lov til å dra tidlig

– Noen vil reise hjem tidlig, og får lov til det. Da får de råd om hva de skal observere. Vi gir beskjed om at terskelen er lav for å ta kontakt med oss igjen. Da kan de komme til barselpoli­klinikken, opplyser enhetslede­ren.

I Kristiansa­nd har fødeavdeli­ngen i snitt to 2,9 dager for kvinnene.

– Jeg synes ikke noe om å sende hjem kvinnen tidligst mulig. Spesielt ikke når kommunene ikke har et godt nok jordmortil­bud. Og selv kommuner som har det, med hjemmebesø­k av en jordmor i en time, kan ikke dette oppveie for 24 timer på sykehus, påpeker hun.

Arendal brøt loven

I fjor avdekket et tilsyn at Arendal kommune ikke gir nybakte mødre og nyfødte babyer den hjelpen de har rett på. Kun sju av hundre nybakte mødre i Arendal fikk besøk av jordmor ett til tre døgn etter hjemkomst fra sykehus. Dette er brudd på de nasjonale retningsli­njene i barselomso­rgen.

Nyere forskning viser at hver sjette nybakte mor sliter med psykiske plager etter fødsel. Men studier tidig på 2000-tallet viste at rundt ni prosent av nybakte mødre fikk fødselsdep­resjon, viser nyere forskning at hele 17 prosent strever etter fødselen.

Professor og spesialist i samfunnsme­disin ved Akershus universite­tssykehus, Malin Eberhard-Grans sier til NG at økningen kobles til dårligere offentlig barselomso­rg, kortere liggetid på sykehus etter fødsel, faerre jordmødre og dårligere beredskap med ammehjelp ute i kommunene.

Ammeproble­mer

Ammehjelpe­n mener kortere liggetid etter barsel fører til at mødre får problemer med amming.

Anne Sigstad i Ammehjelpe­n forteller til NRK at de får kolossalt mange henvendels­er fra nybakte mødre som er fortvilet over at de ikke har fått hjelp til ammingen.

– Det mødrene spør om er mer elementaer­t og mye vanskelige­re nå enn for 30 år siden. De har ikke fått den grunnlegge­nde hjelpen som man fikk da man var i barsel i tidligere tider, sier hun til NRK.

Sigstad i Ammehjelpe­n mener det er en klar sammenheng mellom kortere liggetid og at flere sliter med ammingen. Hun frykter at vi snart er tilbake til «70-tallstilst­ander», der mange endte opp med ikke å amme i det hele tatt.

 ??  ??
 ??  ?? BLIR NOEN DAGER: Tonje Marie Johannesse­n med nyfødte Yllvine Octavia som her er 12 timer gammel. – Jeg blir så
BLIR NOEN DAGER: Tonje Marie Johannesse­n med nyfødte Yllvine Octavia som her er 12 timer gammel. – Jeg blir så
 ??  ?? HAR PLASS: Enhetslede­r Tove Andreassen ved fødeavdeli­ngen i Arendal
HAR PLASS: Enhetslede­r Tove Andreassen ved fødeavdeli­ngen i Arendal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway