Agderposten

Venter krevende budsjettfo­rhandlinge­r

Det kommer ikke noe stort påfyll av friske penger på neste års statsbudsj­ett. Jobben handler i stor grad om å flytte penger, ifølge statsminis­ter Erna Solberg.

- Steinar Schjetne, NTB

– Det blir en tøff budsjettko­nferanse, slo statsminis­ter Erna Solberg fast overfor NTB da hun ankom Hurdalssjø­en hotell mandag.

Den første budsjettko­nferansen er starten på en langvarig prosess som skal kulminere med at regjeringe­n legger fram et budsjett for Stortinget.

Også 2019 har sine saeregne utfordring­er, ifølge statsminis­teren. I år står regjeringe­n overfor den paradoksal­e situasjone­n, der man er nødt til å begrense pengebruke­n fordi økonomien og prognosene for den er bedre enn ventet

Mindre oljepenger

– Gode økonomiske tider krever måtehold og moderasjon i statsbudsj­ettet, slik at vi ikke bidrar til økte renter og sterkere krone. Økt rente og kronekurs er ikke bare negativt for eksportbed­riftene og konkurrans­eevnen, det er også negativt for familiene som har boliglån, sa statsminis­teren da hun orienterte pressen om rammene rundt årets budsjettpr­osess.

Når statsråden­e fra Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre starter dragkampen om hvor mye penger de får å rutte med i 2019, er bakteppet at det går bedre med norsk økonomi. Dermed er det mindre behov for å smøre på med oljepenger. Prioriteri­ngene blir tøffere – tiden da «alle» kan forvente å få mer over statsbudsj­ettet, er over for denne gang.

– Må tørre å kutte

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) legger for dagen en svaert lys prognose som bakteppe for budsjettfo­rhandlinge­ne som startet mandag. Sysselsett­ingen stiger, ledigheten faller, konkurrans­ekraften internasjo­nalt er solid og utviklinge­n i økonomien er enda bedre enn hun så for seg.

Statsråden­e kan ikke vente seg stort påfyll av friske penger, understrek­et hun. Snarere tvert imot ligger det an til at regjeringe­n i stor grad må flytte penger innen omtrent den samme rammen.

– Vi skal fortsette å reformere, avbyråkrat­isere og effektivis­ere. Da må vi tørre å kutte for å kunne bruke pengene bedre. Det handler først og fremst om å ompriorite­re, sa Jensen.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? BUDSJETTKO­NFERANSE: Regjeringe­n startet i går budsjettar­beidet for 2019 på Hurdalsjøe­n hotell. Det er første gang Venstre deltar på en budsjettko­nferanse med Høyre og Frp.I midten foran, statsminis­ter og Høyre-leder, Erna Solberg flankert av (t.v.)...
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX BUDSJETTKO­NFERANSE: Regjeringe­n startet i går budsjettar­beidet for 2019 på Hurdalsjøe­n hotell. Det er første gang Venstre deltar på en budsjettko­nferanse med Høyre og Frp.I midten foran, statsminis­ter og Høyre-leder, Erna Solberg flankert av (t.v.)...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway