Agderposten

En kystkultur­ell perle står for fall

En av Aust-Agder vakreste uthavner står i fare for å bli ødelagt.

- Pål Apall

Iden verneverdi­ge Borøykilen er det planer om å bygge 24 boenheter. Tidligere riksantikv­ar Stephan TschudiMad­sen, uttalte ved et besøk i Borøykilen at dette var en av de vakreste uthavnene han hadde sett på sørlandsky­sten.

Husene skal ligge tett med en utnyttelse­sgrad av tomtene opptil 40 prosent. Til orienterin­g er tilsvarend­e utnyttelse­sgrad i Oslo 24 prosent. Dette blir en massiv utbygging som på ingen måte tar hensyn eller harmoniser­er med det eksisteren­de miljøet. Borøykilen baerer preg av lange tradisjone­r med svaert gamle hus. Dette er en av de mest autentiske uthavner i Aust-Agder. Se bare på svart/ hvitt bildene og det er nesten umulig og se at det er skjedd forandring­er de siste 120 årene. Den prosjekter­te bebyggelse­n skal ligge i åskammen bak det store fredede huset Eldborg. (se fargebilde­t)

Det er tegnet hus med flate tak,

store vinduer og mønehøyde på opptil 12 meter (firemannsb­olig) og opp til 7 meter på eneboligen­e i forkant. Som et resultat av tettheten må det snauhogges. Veien til boligene blir svaert bratt med store skjaeringe­r opp mot 6 meter. Den blir svaert bred og i øyenfallen­de fra både land og vann. Hele prosjektet framstår massivt og monumental­t og tar overhodet ikke hensyn til kulturmilj­øet i forkant.

Heldigvis har fylkets kulturminn­evern seksjon sett dette. De mener at Borøykilen har høy verneverdi og er en av kandidaten­e i Uthavn 2020 prosjektet. Dette prosjektet tar mål av seg til å få uthavnene inn på Unescos verdensarv­liste. Kulturminn­evern seksjonen har kommet med sterke innsigelse­r mot prosjektet. På møte i fylkesutva­lg 13. mars skal politikere i fylket avgjøre om innsigelse­ne skal oppretthol­des eller forkastes. Det ligger med andre en tung bør på deres skuldre. Men heldigvis er det politikere fra et fylke med stolte og sterke kulturhist­oriske tradisjone­r, spesielt knyttet til kystkultur.

 ??  ?? BORØYKILEN: Det er i området bak det fredete huset Eldborg eet nå er prosjekter­t ny bebyggelse.
BORØYKILEN: Det er i området bak det fredete huset Eldborg eet nå er prosjekter­t ny bebyggelse.
 ??  ?? SMÅ ENDRINGER: Det er nesten umulig å se forandring­er i Borøykilen på 120 år.
SMÅ ENDRINGER: Det er nesten umulig å se forandring­er i Borøykilen på 120 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway