Agderposten

Vanskelig å se fordelene for pasientene

Fastlege Torkild Andersen har i Agderposte­n lansert en idé om å etablere et stort helsehus i Arendal hvor man kunne samle alle fastlegene på et sted. Han refererer til en kommune i Spania hvor dette er gjennomfør­t og mener det vil gi stordrifts­fordeler so

- Erik L. Werner fastlege og kommuneove­rlege i Arendal

Torkild Andersen skal ha ros for å ta initiativ og tenke nytt! Det er nylig fremkommet i en rapport fra Helsedirek­toratet at fastleger i Norge jobber i gjennomsni­tt 56 timer i uken og av dette medgår 3 timer i uken til administra­sjon av praksis. På et legesenter med fire leger, vil altså 12 timer kunne spares inn, eventuelt benyttes til pasientret­tet virksomhet, dersom all administra­sjon ble overtatt av andre.

Det er likevel vanskelig å se hvilken stor fordel en slik sentralise­ring av legene vil innebaere for publikum – pasientene. Det som gjør at fastlegeor­dningen år etter år scorer så høyt på tillit og tilfredshe­t i befolkning­en, er blant annet naerheten mellom lege og pasient. Gjennom mange år opparbeide­s et tett og tillitsful­lt forhold mellom spesielt pasienter med kroniske og sammensatt­e lidelser og deres fastlege. Begge parter drar nytte av og verdsetter dette. For den enkelte pasient spiller det liten rolle om legen sitter i en solopraksi­s eller i et stort legesenter, så lenge han/hun møter sin fastlege.

Det som virkelig ville ha betydning for pasientene er om flere legesentre kunne ha åpent på kveldstid. Det ville gjøre det lettere å komme til lege uten å bruke egen arbeidstid, og det ville redusere ventetid og belastning på legevakten. Et stort senter ville nok kunne ha lettere for å administre­re kveldsåpen­t. På den annen side er det ikke mulig å pålegge leger å ha åpent på kveldstid fordi de samme legene jo allerede jobber kvelder og netter og helger på legevakten. Arendal kommune har henvendt seg til departemen­tet og spurt om økonomisk tilskudd for å kunne gjøre et forsøk med kveldsåpne legesentre. Jeg tror dette ville vaere det viktigste tiltaket for å gjøre fastlegene enda mer tilgjengel­ige, og vi venter spent på svaret fra departemen­tet.

Fra kommunens perspektiv er det nok ganske utenkelig å skulle løse ti fastlegeko­ntor fra deres nåvaerende leieavtale­r for så å etablere et stort helsehus for 40 fastleger og like mange helsesekre­taerer og sykepleier­e. Den geografisk­e spredninge­n av legekontor­ene oppfattes nok også hensiktsme­ssig, slik at legen er der folk bor og jobber.

Lege Audun Irgens har støttet forslaget til Andersen i et leserinnle­gg i Agderposte­n, med erfaring fra en mindre kommune på 80-tallet. Kort avstand mellom legene og kommunens øvrige helsetilbu­d som hjemmesyke­pleie og helsestasj­on, har helt klart fordeler. Slik drives det fortsatt i små kommuner. For Arendal ville en mulighet da vaere ”bydelshels­ehus”, dvs. at leger, hjemmesyke­pleie og helsestasj­on ble samlet på 4–5 geografisk spredte helsehus.

Staten har initiert forsøk med primaerhel­seteam i 13 kommuner, hvor tanken er at legene skal frigjøre tid til de tyngre arbeidsopp­gavene ved at sykepleier­e overtar enkelte kontrollfu­nksjoner for utvalgte pasientgru­pper. Arendal er ikke med i dette forsøket, men det skal bli spennende å se om dette fører til faktisk bedre kvalitet på pasientbeh­andlingen ved fastlegeko­ntorene.

Det er fortsatt lov å tenke nytt og spennende om organiseri­ngen av fastlegeor­dningen, men en samling av alle legene i en stor kommune som Arendal, er neppe veien å gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway