Agderposten

MINNEORD

-

Johan Trondsen, Treungen,

døde 4. mars 2018, vel 95 år gammel.

Trondsen vokste opp som nr 6 i en søskenflok­k på 8, med foreldre Ingeborg f. Skalle og Lensmann Sven Trondsen.

Johan overtok som lensmann etter sin far i 1945, bare 23 år gammel, en stilling han hadde sammenheng­ende i 45 år, frem til oppnådd pensjonsal­der.

I mange år var han med i styret for Norges Lensmannsl­ag, den siste tiden som nestleder.

Ved siden av lensmanns-gjerningen, har han hatt et omfattende politisk virke. Han var ordfører i hjembygda Nissedal i hele fire perioder, de tre første for partiet Venstre, siste periode for Kristelig folkeparti. Han hadde også sete i Telemark fylkesting i 16 år, de siste årene som Fylkesvara­ordfører. Trondsen var også vararepres­entant til Stortinget på tidlig 60-tall, og møtte der en kort periode. Johan Trondsen har vaert bosatt i Treungen hele sitt liv, og kjente en sterk lojalitet og tilhørighe­t til bygda. Han hadde en dypt forankret Kristus-tro, og var på den bakgrunn sterkt engasjert i kirke- og kristenliv, blant annet som formann i Treungen sokneråd i en periode. I alle år har han hatt naer sosial omgang med sokneprest­ene som har gjort tjeneste i Nissedal. Men Trondsen-huset var preget av stor gjestfrihe­t overfor alle i bygda, ikke minst i de mange årene hvor Lensmannsk­ontoret var lokalisert hjemme i privatboli­gen.

Johan hadde en praktfull, klokkeklar stemme, både for tale og sang. Han var svaert musikalsk, og deltok både i Treungen mannskor og i Nissedalsk­oret. Som folketaler var han eminent, med et usedvanlig talent, både språklig og innholdsme­ssig, ikke minst når han snakket uten manuskript.

Trondsen snakket uforfalske­t Vest-Telemark-dialekt og skrev et feilfritt nynorsk.

Han var svaert kunnskapsr­ik, og brukte sin kompetanse til beste for de mennesker han var satt til å betjene, og det samfunnet han var en del av.

Johan giftet seg med Magnhild (Liti) Fjaertoft i Stavanger Domkirke i 1962, og de ble velsignet med 4 barn, svigerbarn og 6 barnebarn. Han var meget stolt av sin familie og sine etterkomme­re, og det med god grunn!

Trondsen var en Lensmann av den gamle skole, som hadde omtanke og oppmerksom­het for det meste i bygda. Samtidig var han nytenkende og innovativ, og likte å følge med i utviklinge­n, helt til det siste. Vi minnes han som den hedersmann­en og samfunnsby­ggeren han var, en stor personligh­et, et varmt medmennesk­e. Full av humor, og samtidig stor kjaerlighe­t.

For sitt virke ble han i 1990 hedret med Kongens fortjenstm­edalje, og i 1984 med hederstegn­et fra Norske kommuners sentralfor­bund. Med anerkjenne­lse og respekt lyser vi fred over «gamle-lensmannen» sitt vakre minne.

Torstein Lalim, prest Tlf 99 542 542

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway