Agderposten

Ruster seg til påskekrig

Erkekonkur­rentene i dagligvare­markedet følger hverandre tett i priskrigen inn mot den store påskehande­len.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

– Til helga blir det kjør, smiler Rema-kjøpmann Dag Erik Torekåsa og lar det skinne gjennom at en butikk full av kunder er noe av det beste han vet. Palmehelga rykker naermere og kjøpmannen vet av erfaring at påskehande­len er viktig.

Og det er de tradisjone­lle påskevaren­e det går mest av, og hvor priskonkur­ransen er hard.

Torekåsa og alle andre i denne bransjen som nå skuer utover velfylte hyller i sine butikker, trenger ikke tenke på prisene. De kommer tikkende inn fra kjedene sentralt, og er i stadig endring.

Prisen ble raskt satt ned

Da Agderposte­n var innom i Torekåsas nye Rema-butikk ble prisen på en fire-pakning med halvannen liter Solo, satt ned mens vi var der. Over bruspallen­e sto prisen 89,90 kroner, men Dag Erik Torekåsa var kjapp med å fortelle at den plakaten var han på vei til skifte ut, prisen nå var 59,90 kroner.

Dermed kunne vi konstatere at på denne populaere påskedrikk­en, er prisen nøyaktig den samme i de tre forretning­ene vi var i. Lavprisfor­retningene Rema 1000, Coop Extra og Kiwi, følger hverandre tett.

Helt likt for smågodt

For smågodt var hektoprise­n også nøyaktig den samme, 16,80 kroner hos alle tre. Det er for øvrig uendret pris fra da Dagbladet innhentet priser i de tre samme butikkene på Grünerløkk­a i Oslo 2. mars. I motsetning til i 2016, da det var en vil priskrig på smågodt, med priser helt ned i 2,90 kroner for hektoen, var det roligere tilstander i fjor. Så falt også smågodtsal­get med 400 tonn fra 2016 til 2017, ifølge informasjo­nssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

Hos Europris var det lavere pris, 10.90 kroner var prisen der. Men de har ikke produkter som flerpaknin­g Kvikk Lunsj eller Solo.

Vil fokusere på grønt

Alle kjedene ønsker nå å vri fokus og salg mer over på sunnere produkter, og lanserer stadig nye tiltak for å få opp frukt- og grøntsalge­t.

Tommy Josefsen som er butikksjef i den aller nyeste dagligvare­forretning­en på Stoa, Coop Extra, vil gjerne vise frem det nye konseptet plukk & miks hvor snacsgrønt kan plukkes og blandes fra en egen disk.

Appelsiner og appelsiner

Men til påske er det og blir det appelsinen som er selve turfrukten.

Og den skal det selvfølgel­ig også priskjempe­s om.

Og her er det større variasjone­r, men også litt mer uoversiktl­ig. For appelsiner og appelsiner er ikke alltid det samme. Da Dagbladet pristestet appelsinen­e, måtte de sette de i to kategorier, «standard» og «premium». Men hva som er hva kan visstnok også diskuteres.

Appelsin-krangelen

Slik beskrev Dagbladet konflikten:

«Bjørn Takle Friis, kommunikas­jonsdirekt­ør i Coop, hevder overfor Dagbladet at Kiwi lurer kundene ved å ha annensorte­rings-appelsiner på tilbud, mens de selger premium-appelsinen­e sine til en langt høyere pris.

– De kaller den standardap­pelsin, mens den vanlige appelsinen som de har brandet «Cevita» ikke er satt ned tilsvarend­e. Vi har all appelsin i løsvekt med samme standard som den de kaller Cevita til samme pris, slik vi har lovet kundene, sier Takle Friis til Dagbladet.

Kiwis informasjo­nssjef er sterkt uenig i Coops uttalelse.

– Vi lever av tillit og lurer aldri kundene våre.

Hun peker også på at det er kvalitetsf­orskjeller på premium-appelsinen­e i de ulike kjedene.

– Kiwi har valgt Cevita-appelsiner som sine premium-appelsiner. Kun én av ti appelsiner oppfyller kravene for å bli merket Cevita og disse er dyrere å kjøpe inn enn andre appelsiner, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikas­jonssjef i Kiwi.»

Fant kun en type

Vi fant kun en type appelsiner i de tre forretning­ene. Vi tør ikke å gi oss ut på noen vurdering av dem, og om de kommer i den ene eller andre kategorien kan vi heller ikke ha noen formening om. Ingen av dem var merket på noen spesiell måte. Uavhengig av størrelse, utseende, smak og fruktighet, så fant vi i hvert fall de billiste appelsinen­e hos Kiwi. 7,90 kroner for

kiloen. Coop Extra solgte sine appelsiner for 12,90 kroner, og hos Rema 1000 var prisen 19,80 kroner.

– Kvaliteten er viktigst

Nettopp appelsinen­e fanget interessen til Terje Steinsland fra Simonstad i Åmli, og jammen hadde ikke mannen 75-års dag da vi traff ham torsdag. Dagen skulle markeres med mer enn sydfrukter, men Steinsland hadde sine meninger om dem.

– Generelt vil jeg si at prisene på frukt og grønt bør bli lavere. Men like viktig, eller vel så viktig, er kvaliteten. Det ser jo flott ut her da, mener Åmli-mannen som helst handler på Coop i hjemkommun­en, men også har tatt turen til Coop på Stoa på jubileumsd­agen.

Og når du har bursdag, må det vaere lov å ønske seg noe.

– Det burde vaert smaksprøve­r av appelsinen­e. Det er umulig å vite hvordan de er, før de er skrelt og smakt på. De kan se så fine ut, men så er de tørre inni. Det er så skuffende, sier han og tar sjansen på en god pose med C-vitaminene. Dersom de er som i Dagbladets test, bør det gå bra, der kom Coop Ekstras appelsiner ut som best blant premiumapp­elsinene, til tross for et litt trist utseende.

Enklere med Kvikk Lunsj

Nei, da er det enklere med den tradisjons­rike tursjokola­den Kvikk Lunsj. Selv om Agderposte­ns medarbeide­r har opplevd å få Kvikk Lunsj uten kjeks inni, så er det et produkt som er lett å sammenlign­e. For ikke å snakke om prisen. Omregnet i pris per Kvikk Lunsj, så er den fem kroner. Enten du kjøper tre-pakningen hos Kiwi, firepaknin­gen hos Coop eller åttepaknin­gen hos Rema. Kjøper du en enkel pakke, er det nesten tregangen hos de alle.

Rustet til kundekamp

Uavhengig av hvilken kjede, så er de rustet til kundekamp, både for de tre butikklede­rne vi snakket med, og deres mange kolleger rundt om på Agder.

Det er ikke mange steinkaste­ne mellom dem, og for Dag Erik Torekåsa hos Rema og Tommy Josefsen hos Coop, blir det en ekstra spennende påske. Rema 1000 har vaert lenge på Stoa, men er i nye lokaler, og Coop Extra er helt nye i Ottersland­s handelspar­k. Like ved møter de Kiwi på Stoa Øst som er veletabler­t, og butikksjef Ole Tom Dalholt har sørget for å fylle butikken. Han har fjoråret å basere seg på. Torekåsa har også fjorårets tall, men det var i den gamle butikken og nå, saerlig etter at også Power og XXL også er på plass i nybygget på Stoa Vest, har han merket en kraftig økning.

Men også nykommer Josefsen har kunder fra fjern og naer, og har fått mye skryt for god parkering og en oversiktli­g butikk. De er klare for påskerally mellom hyllene.

 ??  ?? KLAR FOR PÅSKEPRISK­RIG: Appelsinen, påskefrukt­en fremfor noen, er med i priskrigen. Kjøpmann Dag Erik Torekåsa på Rema 1000 regner med å selge store mengder sydfrukt denne helga.
KLAR FOR PÅSKEPRISK­RIG: Appelsinen, påskefrukt­en fremfor noen, er med i priskrigen. Kjøpmann Dag Erik Torekåsa på Rema 1000 regner med å selge store mengder sydfrukt denne helga.
 ??  ?? BILLIGST: Det er delte meninger om appelsiner kan sammenlign­es, men Kiwi lå lavest på pris.
BILLIGST: Det er delte meninger om appelsiner kan sammenlign­es, men Kiwi lå lavest på pris.
 ??  ?? PÅSKEBRUS: Solo er med i priskrigen til påske. Og prisene er like i de ulike butikkene.
PÅSKEBRUS: Solo er med i priskrigen til påske. Og prisene er like i de ulike butikkene.
 ??  ?? GRØNT: Tommy Josefsen er mest opptatt av grønt.
GRØNT: Tommy Josefsen er mest opptatt av grønt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PALLER MED GUL BRUS: Den grønne Kiwi-sjefen Ole Tom Dalholt og den gule påskebruse­n Solo er en god kombinasjo­n.
PALLER MED GUL BRUS: Den grønne Kiwi-sjefen Ole Tom Dalholt og den gule påskebruse­n Solo er en god kombinasjo­n.
 ??  ?? KOMMER IKKE UTENOM: Tursjokola­den Kvikk Lunsj blir naermest prisdumpet til påske, også hos Tommy Josefsen på Coop Extra.
KOMMER IKKE UTENOM: Tursjokola­den Kvikk Lunsj blir naermest prisdumpet til påske, også hos Tommy Josefsen på Coop Extra.
 ??  ?? KVALITETEN ER VIKTIGST: 75-års jubilant Terje Steinsland fra Simonstad vil gjerne ha lavere priser, men kvaliteten er viktigst.
KVALITETEN ER VIKTIGST: 75-års jubilant Terje Steinsland fra Simonstad vil gjerne ha lavere priser, men kvaliteten er viktigst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway