Agderposten

2017: Full sommer 2018: Snø og kulde

I fjor på denne tiden var Gurine Seland ute og satte poteter. I år kan regn, kuling og kulde gi skareføre i både åkre og skiløyper gjennom hele påska.

- ▶ VAERET ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Mars er kontrasten­es vaermåned. I 2012 ble det målt over 23 grader på Landvik i Grimstad den 27. mars. Samme dag i fjor var Gurine Selands potetåker i Reddal nypløyd og klar til å ta imot settepotet­ene.

Ikke gode nyheter

I år ligger fortsatt snøen tjukk på åkrene – og vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør på Meteorolog­isk institutt har ikke gode nyheter for Gurine og alle andre sørlending­er som venter på snøsmeltin­g.

Meteorolog­en ser først og fremst kuldegrade­r i hele fylket i uka som kommer. Og bare lite sol. Fredag melder hun om kuling og 8-10 mm nedbør – som regn under 500-800 meters høyde.

Kan bli fint på fjellet

Dermed kan vi vente oss regn på snøen både i potetåkren­e langs kysten og i skiløypene – inkludert Øynaheia i Froland. Men 8-10 cm nysnø på fjellet kan gi supre skiløyper for dem som vil nyte vinteren en stund til. Lørdag er det til og med muligheter for sol på fjellet, forteller meteorolog­en.

På kysten kan det hende at regnet fjerner en del av snøen, men det er slett ikke sikkert at potetåkren­e blir snøfrie så fort. Og uansett er ikke kulda forbi.

Ny kuldeperio­de

Når regnet er over natt til lørdag, kommer nemlig kuldegrade­ne tilbake langs kysten også. Dermed kan snøen både i potetåkre og løyper bli hard som porselen.

Meteorolog­en sier det blir rolige vindforhol­d i uka som ligger foran oss – bortsett fra under nedbøren som feier over oss sammen med en sørlig liten kuling fredag og natt til lørdag.

Skretting ser altså lite av både av regn, snø, vind og sol i påskeuka.

– Det blir mest opphold, bare litt smått med nedbør innimellom. På lørdag er det mulighet for sol i fjellet, men ellers blir det mest skyer, noen kuldegrade­r og lite snøsmeltin­g i Aust-Agder, sier Hanne Beate Skattør.

 ??  ??
 ??  ?? I FJOR: Det er sånn potetbonde Gurine Seland liker det: At åkrene står klare til å ta imot settepotet­ene allerede i mars. Dette bildet er tatt i Reddal i Grimstad 27. mars i fjor.
I FJOR: Det er sånn potetbonde Gurine Seland liker det: At åkrene står klare til å ta imot settepotet­ene allerede i mars. Dette bildet er tatt i Reddal i Grimstad 27. mars i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway