Agderposten

Gir seg som festivalsj­ef

Torolf Kroglund gir seg etter rekordår for Ibsen- og Hamsundage­ne.

- ▶KULTUR ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

«Da fjorårets festival viste seg å vaere tidenes beste, med publikumsr­ekord, solid økonomisk overskudd og kunstneris­k suksess tenkte jeg det var greit å gi stafettpin­nen videre» skriver han selv i et innlegg på Facebook onsdag.

Torolf Kroglund tok over som det som da var ubetalt stilling som styreleder i Ibsen- og Hamsundage­ne i 2011. Han ble da utnevnt som både styreleder i stiftelsen Ibsen – og Hamsundage­ne og kunstneris­k leder for dagene som går av stabelen i august hvert år.

Femdoblede billettinn­tekter

Gjennom årene har styret klart å skape en halv betalt stilling som festivalsj­ef og en robust festivalor­ganisasjon.

– I løpet av de fem-seks siste årene har vi femdoblet billettinn­tektene på budsjettet. Det sier litt om hvor mye vi har vokst. Innholdet har vaert kvalitet, og festivalor­ganisasjon­en er mer solid nå, det betyr at det er opprettet en stilling som vil stå seg godt videre, sier Kroglund til avisen.

Selv om det er en stund siden han bestemte seg for å gi seg, har han vaert med helt til nå for «å sørge for at vi fant en god arvtaker for meg, sikre programarb­eid, økonomisk støtte og samarbeid videre» som han selv forklarer på Facebook.

«1 juni er alt klappet og klart og Torborg Igland tar over som festivalsj­ef. Da føler jeg meg både lettet og trygg, for Torborg er svaert dyktig og vil kunne ta festivalen videre på best mulig vis. For meg blir det dermed nå en tilfredsst­illende målgang» skriver Kroglund videre.

Han omtaler festivalen som sin baby. og medgir at det vil bli rart – men fint – å se barnet vokse videre uten ham.

«Da jeg tok over, som ubetalt styreleder, på tampen av 2011 var det ikke mye festlig over «dagene». Det har kostet mye arbeid og (tidvis ulønnet) tid for å bygge dette ut til å bli Sørlandets litteratur­festival. En reell festival, med aktuelt og viktig kvalitetsp­rogram for et stadig bredere publikum fra alle byer i landsdelen samt tilreisend­e – menn så vel som kvinner og med et betrakteli­g lavere alderssnit­t» forteller Kroglund.

Mange minner

På de seks årene han har ledet litteratur­dagene, har to kulturmini­stre åpnet festivalen (Anniken Huitfeldt og Torhild Widvey).

Kroglund ramser opp flere gode minner fra tiden i Ibsenog Hamsundage­ne:

– Applausen som aldri ville gi seg etter Alf van der Hagens samtale med Kristian Lundberg om den kristen-sosialisti­ske ansvarsføl­elsen, Håkon Blekens besøk, samtalen med Tom Egil Hverven, Siri Hustvedts poeng om litteratur­ens viktighet, Bjørn Sundquist som fikk regnet til å stoppe da han sa de magiske ordene: «Det bodde en underlig gråsprengt en ...» og Mads Ousdal som kom roende inn den samme vika.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? GIR SEG: Toralf Kroglund, her klar for Thom Hell og Terje Vigen med Agnes Kittelsen på Kvaløya utenfor Hesnes i Grimstad i 2016, gir seg som sjef for Ibsen- og Hamsundage­ne.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN GIR SEG: Toralf Kroglund, her klar for Thom Hell og Terje Vigen med Agnes Kittelsen på Kvaløya utenfor Hesnes i Grimstad i 2016, gir seg som sjef for Ibsen- og Hamsundage­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway