Agderposten

Reduserte snokestraf­fene til ledere

To ledere i Nav Aust-Agder har fått redusert straffene sine etter å ha datasnoket på egne ansatte.

- ▶ NAV-SNOKINGEN ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n fortalte i desember at sju nåvaerende og tidligere ledere ved ulike Nav-kontor i Aust-Agder hadde blitt tatt for datasnokin­g. De hadde foretatt fra ett til rundt 500 uberettige­de oppslag.

Seks av dem ble straffet for å ha gjort oppslag i Navs fagsysteme­r uten såkalt tjenstlige behov.

Den sjuende lederen, som synes å ha vaert den mest alvorlige saken, slapp reaksjoner, fordi vedkommend­e gikk av med pensjon 1. september i fjor.

Fremkom nye opplysning­er

To av de sju lederne fikk sine saker behandlet av ansettelse­srådet i Nav Aust-Agder 23. januar. Begge ble da degradert, noe som igjen innebar tap av lønn.

– Denne beslutning­en vil noen oppleve som for streng, og andre for mild. Men vi mener at sakene er såpass alvorlige at det er nødvendig, uttalte Nav-direktør Aust-Agder, Hilde Høynes, til Agderposte­n dagen etter.

De to påklagde imidlertid vedtaket, og onsdag konkludert­e ansettelse­srådet på nytt. Denne gangen mildere. Begge Nav-lederne fikk sine straffer redusert under klagebehan­dlingen.

Følgende blir konsekvens­en, ifølge kommunikas­jonsansvar­lig Nina Zachariass­en i Nav Aust-Agder, av det nye vedtaket:

En leder får nedsatt ansiennite­t. En leder får nedsettels­e i stilling, men i et noe mildere omfang enn i det opprinneli­ge vedtaket.

Ifølge Zachariass­en er det fremkommet opplysning­er som gir grunnlag for noe mildere reaksjoner. Hva disse nye opplysning­ene går ut på, var det ikke mulig å få utdypet torsdag kveld.

Men etter det Agderposte­n erfarer, skal loggene, som var grunnlaget for strafferea­ksjonene mot lederne, ha blitt saumfart enda en gang.

Det skal etterpå ha blitt konkludert med at datasnokin­gen var av noe mindre alvorlig karakter enn det som ble lagt til grunn ved første gangs behandling.

De sju lederne tilhører Navkontore­ne i Lillesand, Grimstad, Tvedestran­d og fylkeskont­oret i Arendal.

19 ansatte ba om innsyn

Datasnokin­gen ble avdekket etter at 19 Nav-ansatte ba om innsyn i loggene sine, og vakte stor oppmerksom­het da den første gang ble kjent 5. desember i fjor.

I ansettelse­srådet i Aust-Agder sitter tre representa­nter for arbeidsgiv­er og to ansatterep­resentante­r som er utpekt av de ansattes organisasj­oner.

Statsansat­teloven åpner for å ilegge advarsel, ordensstra­ff, suspensjon, avskjed og, ved alvorlige overtredel­ser, politianme­ldelse.

 ??  ??
 ??  ?? MILDERE STRAFF: Ansettelse­srådet i Nav Aust-Agder reduserte onsdag straffene til to av lederne som ble tatt for datasnokin­g.
MILDERE STRAFF: Ansettelse­srådet i Nav Aust-Agder reduserte onsdag straffene til to av lederne som ble tatt for datasnokin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway