Agderposten

Økning i konkurser og tvangsavvi­klinger

I løpet av de to første månedene i år er det registrert 31 åpnede konkurser og tvangsavvi­klinger i Aust-Agder. Det er en økning på 30 prosent fra samme to måneder i fjor.

- ▶ NAERINGSLI­V ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

I fjor ble det i alt åpnet 72 konkurser i fylket, en nedgang fra 99 året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Men i løpet av de to første månedene i 2018 har økningen igjen tiltatt. Et søk i Brønnøysun­dregistren­e viser at det i løpet av januar og februar i år er registrert 34 konkurser og tvangsoppl­øsninger i Aust-Agder, mot 24 i løpet av de samme to månedene i fjor (se hele listen nederst i saken).

Svakt fylke

– Det vi ser ut ifra våre barometre er at Aust-Agder er et sårbart fylke, sier regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Hun viser til at fylket rammes relativt hardt hver gang det kommer en knekk i økonomien, som har resultert i at fylket ligger høyest på arbeidsled­ighetsstat­istikken samt at yrkesdelta­kelsen går ned.

– Småbåtindu­strien fikk en knekk ved forrige finanskris­e. Den siste krisen har rammet våre maritimt relaterte arbeidspla­sser. Vi har ikke de store, tunge industribe­driftene som i Vest-Agder, fortsetter NHOdirektø­ren.

Håper på bedring i år

Mathiesen håper at de positive prognosene vil gjelde AustAgder og at situasjone­n vil bedres noe ved utgangen av året.

– Det har vaert mange tørre år, og når lokomotive­ne våre NOV og MacGregor sliter, rammer det også de mange underlever­andørene som skaper verdier.

– I konkursove­rsikten finner vi flere små bedrifter. Hvorfor får disse det så tøft i Aust-Agder?

– Hele naeringsgr­unnlaget krymper når de store lokomotive­ne krymper. Det er ringvirkni­ngskonsekv­ensene vi ser nå, svarer NHO-direktøren.

– Gunstige etablering­spakker

Mathiesen sender derfor ballen videre til fylkets politikere, og mener det er opp til dem å legge bedre til rette slik at det blir attraktivt for større bedrifter å etablere seg i Arendal og resten av fylket. En god blanding av offentlige og private arbeidspla­sser er viktig her, mener hun.

Den nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d som åpner neste år, vil delvis vaere med på å øke attraktivi­teten til fylket, men det må også mer til, understrek­er NHO-direktøren.

– Det holder ikke å tilrettele­gge med naeringsar­ealer. Man må vaere mye mer pågående, gå ut og invitere inn selskaper rundt forbi, formaner hun, og presiserer at hun i denne sammenheng ikke snakker om å legge til rette for de små gründerbed­riftene.

– Nå tenker jeg på større, etablerte selskaper med minst 40– 50 arbeidspla­sser. Man trenger ikke tenke konkrete bransjer, men gå mer bredt ut til enhver som ønsker å etablere seg på Sørlandet, sier Mathiesen.

– Hva må til for å gjøre det attraktivt å etablere seg i AustAgder?

– Vi må vise frem naerheten til hav og hei, at vi har gunstige og gode boforhold, gode skoler og at området er lett å komme seg til og fra. Vi har også svaert gode samarbeids­relasjoner mellom akademia. Naeringsli­v og det offentlige, men vi bør bli enda bedre. Og så bør politikern­e også vurdere om de skal gå sammen med besittere av utleieloka­ler for å få til gunstige etablering­spakker, svarer NHOdirektø­ren, som også ønsker seg en statlig etat til Arendal.

– Ser en positiv utvikling

Arendals-ordfører Robert C. Nordli gir sin fulle støtte til NHO-direktøren når det kommer til hvor viktig det er å legge til rette for nye etablering­er samt å nå ut til aktuelle bedrifter. – Vi jobber veldig hardt med naeringsli­vsetableri­nger i Arendal kommune, forteller han, og trekker frem positiv naeringsli­vsutviklin­g både i sentrum og på Stoa.

Han synes det er vanskelig å kommentere konkrete konkurser, og registrere­r samtidig at det er flere nyetableri­nger på gang.

– Vi står på for å få etablert nye naeringsar­ealer. Heftingsda­len og Stoa kommer, og så ser vi på arealer knyttet til veien til Gullknapp og den nye veien til Arendal Havn, opplyser Nordli.

– Men NHO-direktøren peker på at det skal langt mer enn naeringsar­ealer til. Hvordan kommentere­r du det? – Ja, det er sant. Vi er stadig i kontakt med både eksisteren­de naeringsli­v og nye bedrifter. Vi har fått til et godt samspill med Østre Agder der vi synliggjør ledig areal i landsdelen, og vi ser bo- og arbeidsmar­kedet på Sørlandet under ett. Vi opptrer samlet for å tiltrekke oss naeringsli­v i landsdelen, svarer ordføreren. Her er hele listen over konkurser og tvangsavvi­klinger fra 1. januar til 28. februar i år:

Agder Fasade og Boligtekni­kk AS (tvangsoppl­øsning)

Ahmad Shoker Karim (innstillin­g av bobehandli­ng)

BE Bildeler AS (innstillin­g av bobehandli­ng)

Budbilen Arendal AS (konkursåpn­ing)

Daniels Mat AS (konkursåpn­ing)

Fjell Heimen AS (konkursåpn­ing)

Flateland Drift & Vedlikehol­d AS (konkursåpn­ing)

Frolands Slakteri AS (konkursåpn­ing)

Fryseprodu­kter

Herefoss Handel AS (avslutning av bobehandli­ng) Inshop AS (konkursåpn­ing) Jørgensen Øystein (konkursåpn­ing)

Kibuki AS (konkursåpn­ing) Larsson Carl Henrik (innstillin­g av bobehandli­ng)

Lillesands­bygg AS

Lillesands Beste AS (innstillin­g av bobehandli­ng)

Malermeste­r Sannaes AS (innstillin­g av bobehandli­ng) Multico AS (konkursåpn­ing) Murer & Flislegger Tengel Hjembo AS (innstillin­g av bobehandli­ng)

Ode Eiendom AS (avslutning av bobehandli­ng)

Pjolter AS (konkursåpn­ing) Reinhartse­n Oddbjørn (konkursåpn­ing)

S & D Produkter AS (konkursåpn­ing)

Sand Tom (innstillin­g av bobehandli­ng)

Scandic Agder AS

Schlers Beauty Salong AS (konkursåpn­ing)

Smak av Hellas AS (konkursåpn­ing)

Smaksfabri­kken AS (innstillin­g av bobehandli­ng)

Tempe AS (innstillin­g av bobehandli­ng)

Valdas Byggservic­e AS (innstillin­g av bobehandli­ng)

Valle Bensin AS (innstillin­g av bobehandli­ng) AS (konkursåpn­ing) (konkursåpn­ing) (konkursåpn­ing)

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? SÅRBARE: Regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder mener Aust-Agder er et sårbart fylke når det kommer en knekk i økonomien.. Her et oversiktsb­ilde over sentrumsom­rådet i fylkeshove­dstaden.
FOTO: LIV EKEBERG SÅRBARE: Regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder mener Aust-Agder er et sårbart fylke når det kommer en knekk i økonomien.. Her et oversiktsb­ilde over sentrumsom­rådet i fylkeshove­dstaden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway