Agderposten

Landet vil ikke tåle at alle lader samtidig

Dersom El-bil satsingen når sine mål med 1 million el-biler innen 2025 vil Statskasse­n ha brukt 280 milliarder i subsidier.

- Arne Kristian Skiftenes, Medlem av Klimareali­stene,

Dette ifølge Geir Bjertnaes i SSB. (Dagens Naeringsli­v 4. november 2017). De 126000 el-bilene solgt hittil i Norge har kostet 35 milliarder i subsidier. Vanvittig. Hvor mye fattigdom kunne ikke vaert avskaffet med dette beløpet, om ikke mere enn 10% kanskje? En Kuriositet er det at ENOVA i en ny rapport (november 2017) skriver at Norges kraftnett ikke tåler at alle lader el-bilen sin samtidig. Og hva når det blir 10 ganger så mange el-biler?

Det er også slik at elbilene anses å vaere utslippsfr­ie. Dette er ikke riktig. Ta Tesla S som eksempel. Bilen er tung og har et stort batteri. Batteripro­duksjonen svarer for mye CO2 som må regnes inn under kjøringen. En amerikansk studie viser at batteriet svarer for ca 90 g CO2 per km. Og på grunn av ordningen med opprinnels­esgarantie­r for fornybar strøm som vi selger til utlandet, får vi tilsvarend­e mengde «skitten» strøm tilbake. Dette betyr at varedeklar­asjonen for norsk strøm i 2016 inneholder 66 % strøm fra fossil varmekraft. Tar vi dette i betraktnin­g betyr dette at ladingen av en Tesla svarer for ytterliger­e 80 – 90 g CO2 per km. Samlet sett gir altså bruken av Tesla mer CO2 enn de fleste vanlige familiebil­er som bruker fossilt brennstoff. (digresjon: ca. 50% mere enn min 180 hester bensin Skoda-bil) Mindre elbiler med mindre batteri svarer for mindre CO2 enn Tesla, noen ned mot halvparten. Vil man kjøpe elbil av klimahensy­n bør man kjøpe en liten og lett bil med minst mulig batteri og lade ofte.

Så hevder noen at vi kan unngå CO2-belastning­en fra lading av elbiler ved at bileierne kjøper opprinnels­esgarantie­r. Men det er en illusjon og reduserer ikke utslipp fra Norge, fordi andelen strøm fra fossil varmekraft da vil øke for alle strømkunde­ne som ikke kjøper opprinnels­esgarantie­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway